Fél éven belül összehangolható a tagállamok migrációs politikája

migration Horizontal
Young African migrants wave while looking at Spain's enclave of Ceuta, as they stand while searching for objects and food in a garbage dump in Fnideq in northern Morocco on July 5, 2018. The foul-smelling rubbish dump sits on the hills above Fnideq, a seaside city not far from where Morocco's King Mohammed VI spends his holidays. The Spanish enclave of Ceuta sits on the horizon, the last stop on the African continent for thousands of migrants who spend months or years trying to reach Europe. / AFP PHOTO / FADEL SENNA
Vágólapra másolva!
Csejtei István, volt líbiai nagykövet szerint fél éven belül összhangba kerülhet az uniós tagállamok migrációs politikája.
Vágólapra másolva!

Az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában elmondta, a tagállamok egyetértenek a külső határok védelmének fontosságában és a kötelező kvóták lekerültek a napirendről, ebből is látszik, hogy közelítenek a vélemények - fűzte hozzá Csejtei István.

A szakember véli, hogy az utóbbi két évben a tagállamok elbeszéltek egymás mellett, és nem alakult ki közös álláspont, azonban az elmúlt hónapok fejleményei bizakodásra adnak okot.

Migránsok várnak arra, hogy Európába szökhessenek Marokkóból Forrás: AFP/Fadel Senna

Csejtei István szerint pozitív fejlemény, hogy az Európai Tanács június 28-án kiadott közleménye iránymutatást adott a szakembereknek és a szaktárcáknak, továbbá a nemzetközi visszhang szerint sikeres volt a július 12-én tartott innsbrucki belügyminiszteri találkozó is.

Ebben az évben csaknem 48 ezer ember ékezett tengeri úton, ezek közül 2000 ember belefulladt a Földközi-tengerbe.

Az előző évek adatait látva évről évre megfeleződik az illegális bevándorlók száma - tette hozzá.