Németh: A térség meghatározó haderejét akarjuk létrehozni

Vágólapra másolva!
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a Magyar Honvédség fejlesztéséről, a légierő szerepéről, az emberi tényező fontosságáról, valamint a kadétképzés jelenlegi állásáról. Mindezek mellett szóba került még a Fidesz ősz eleji frakcióülésének a legfontosabb témája is.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár beszámolt arról, hogy továbbra is zajlik a Magyar Honvédség haderőfejlesztési programja, a Zrínyi 2026. Ennek keretében került beszerzésre a két Airbus A319-es szállítógép, majd a Falcon típusú repülőgép. Ezeken túlmenően megérkeznek majd a kiképzőgépek, valamint a már megrendelt 20 darab helikopter is.

Németh Szilárd hozzátette, a NATO által előírt, a GDP 2 százalékát elérő honvédelmi kiadások nem arra vonatkoznak, hogy mit fejlesszen a kormány, mire fordítsák a pénzt, hanem arra, hogy 2024-ig az ország által megtermelt összjövedelem 2 százalékát fordítsák honvédelmi kiadásokra. A politikus szerint

Ehhez minden olyan képesség fejlesztésre van szükség, amelyeket 2010 előtt kiirtottak a honvédségből – tette hozzá az államtitkár. Ezek például a légvédelmi, légiszállítási képesség volt, ami gyakorlatilag megszűnt, évtizedekkel ezelőtt beszerzett gépekre alapozták.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.