Áder János átadta a Magyar Szent István Rendet

ÁDER János; DEMÉNY Pál
Budapest, 2018. augusztus 20. Demény Pál György (Paul Demeny) demográfus, közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a University of Hawaii volt professzora, a New York-i Népesedési Tanács (Population Council) volt tudományos főmunkatársa, a Population and Development Review alapítója és volt főszerkesztője (j) átveszi a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2018. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Csak annak az európai nemzetnek lehet jövője, amely nem hagyatkozik külső forrásra, és önerejéből képes megújulni - közölte Áder János köztársasági elnök a Magyar Szent István Rend kitüntetés ünnepélyes átadásán a Sándor-palotában. Ádertől idén Demény Pál népességkutató, demográfus vehette át a kitüntetést.
Vágólapra másolva!

Az államfő beszédében hangsúlyozta, a Szent István Rendet évről évre olyan kiváló magyarok kapják, akik tehetségükkel és munkájukkal, adottságaikkal és szorgalmukkal a maguk egyéni útját járva igazságokra találnak.

A köztársasági elnöktől idén Demény Pál népességkutató, demográfus vehette át a kitüntetést,

aki - az elnök szavai szerint - egész életében arra keresett választ, hogy az ember legszemélyesebb döntése, a családalapítás, gyermekvállalás miként hat a nagyobb közösségre: egy népcsoportra, egy nemzetre, egy földrészre, egy történelmi korszakra.

Demény Pál György demográfus, közgazdász átveszi a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában Forrás: MTI/Mohai Balázs

Áder János elmondta, Demény szerteágazó tapasztalatai világosan megmutatják, hogy

Kiemelte, Demény Pál eredményekben és elismerésekben gazdag tudományos pályafutás birtokában "ma önmagával szembesíti az immáron valóban vénséges Európát".

- fejtette ki az államfő.

"Ha Európa más jövőt szeretne leszármazottai számára, a cselekvés órája nem sokáig halogatható" - idézte Áder János a kitüntetettet, majd szintén Demény Pál egyik írását felidézve hozzátette,

a tartós és rohamos népességfogyás végső soron olyan, mint egy kollektív nemzeti és civilizációs öngyilkosság.

A köztársasági elnök köszönetet mondott Demény Pálnak, amiért "mind a mai napig a tudomány tényeivel figyelmezet minket: döntéseinket ne csak érzelmekkel, rövid távú politikai vagy gazdasági haszonnal mérjük".

Életműve annak ékes bizonysága, hogy a népességtudomány célokat és érveket adhat a döntéshozók kezébe - mondta Áder János, aki arra kérte a kitüntetettet, nemzetközi tekintélyével, továbbra is segítse, hogy a tudomány és a politika együtt szolgálhassa a közjót.

A kitüntetés átadásakor felolvasott laudációban közölték, Demény Pál a modern demográfia egyik legelismertebb nemzetközi szaktekintélyeként, a magyar tudományosság jó hírnevét világszerte erősítő kutatói és oktatói pályája, valamint

a népességfogyás megállítására is megoldást kereső nagy hatású tudományos életműve elismeréseként vehette át a Szent István Rend kitüntetést.

Hangsúlyozták, a történelem, a szakmai tapasztalat és a jelen folytonos vizsgálata Demény Pállal azt mondatja, hogy

A kulcs a családok kiszámítható támogatásában van, csak általuk érhetünk el nagyobb szolidaritást, amikor - megfogalmazása szerint - "az egyéni (...) döntések összeredménye harmóniában van a nemzet, sőt a globális társadalom érdekeivel" - hangzott el a laudációban.

Demény Pál demográfus, közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a University of Hawaii volt professzora,

a New York-i Population Council volt tudományos főmunkatársa, a Population and Development Review alapítója és volt főszerkesztője.

Demény Pál György: Büszkeséggel és örömmel fogadom a kitüntetést

Demény Pál György szerint, noha manapság már sok szó esik erről a statisztikai tényről, a népességváltozás azonban évről évre alig észrevehető.

- jegyezte meg a demográfus.

A Magyar Szent István Rend Forrás: MTI/Mohai Balázs

Mint mondta, a születések száma egyéni döntések eredménye és a döntések szabadsága alapvető, meg nem kérdőjelezhető személyes jog. Ugyanakkor összességükben ezeknek a döntéseknek harmóniában kell lenniük a közérdekkel.

"Ennek megteremtése a népességpolitika feladata.

Magyarország, európai összehasonlításban bőkezűen támogatja a családokat, növelve a gyermekvállalási kedvet és a valószínűséget,

hogy a kívánt gyermekek megszülessenek, és egészséges, jól képzett felnőttekké váljanak" - fűzte hozzá.

Kiemelte:

A cél eléréséhez szükséges intézmények hatékonyságának növeléséről szólva Demény Pál György fontos feladatnak nevezte a gyermekbarát kulturális változás elősegítését, az anyagi támogatások további növelését, valamint az új eszközök bevezetésének napirendre kerülését.

"Több mint fél évszázados tudományos munkásságom, az 1961-es princetoni közgazdasági doktorátusomtól kezdve legfőképpen ennek az előmozdítását szolgálta" - mutatott rá a szakember, megemlítve három olyan unortodox javaslatát, amelyek születést ösztönzők, ugyanakkor általános politikai és etikai érvekkel is alátámasztottak.

"Az egyik szavazati jogot adna minden állampolgárnak, korra való tekintet nélkül.

A kiskorúak szavazati jogát édesanyjuk vagy ritka esetben nevelőszülőjük, gyakorolná.

Egy másik javaslatom visszaállítaná a tradicionális társadalmakban egykor meglévő kapcsolatot az időskorúak anyagi biztonsága és felnevelt gyermekeik gazdasági teljesítménye között. Egy harmadik javaslatom megteremtené a teljes támogatottságú anyaság intézményét sokgyermekes családok számára" - fejtette ki.

A demográfus szerint ezekre a reformokra megérett az idő, és ha Magyarország élen járna a bevezetésükben, az példaként szolgálna sok más alacsony termékenységű ország számára, különösen Európában.

Mint fogalmazott, "Európa demográfiai marginalizációja a világ össznépességén belül elkerülhetetlenül folytatódni fog a 21. század folyamán. Ami elkerülhetetlen, azon felesleges sajnálkozni.

Európa fő feladata - mint Magyarországé is - a demográfiai lejtőn való megállás és ily módon a hosszú távú népességstabilizáció biztosítása, saját népességének vitalitására támaszkodva.

Ha a politikai bátorság és akarat meg van erre, a cél elérhető" - jelentette ki.

A kitüntetési ceremónián jelen volt többek között Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Darák Péter, a Kúria elnöke, Erdő Péter bíboros, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint a kormány több tagja.