Ősztől indul a vastagbélszűrési program

Kásler Miklós
Vágólapra másolva!
Vastag- és végbélszűrési program indul ősztől, melynek keretében az egészségügyi kormányzat várakozásai szerint a következő két évben 2,4 millió 50-70 év közötti férfi is nő vesz majd részt –jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Kovács Attila országos tisztifőorvos budapesti sajtótájékoztatójukon.
Vágólapra másolva!

Az uniós és hazai forrású önkéntes szűrőprogram kétlépcsős lesz. Első körben székletmintát kell küldeni a vizsgálatot végző laboratóriumnak, majd a második körben csak azokat hívják be végbéltükrözéses, más néven kolonoszkópiás vizsgálatra, akinél felmerül a gyanú a polip vagy vastagbélrákra.

A vizsgálatot kétévente megismétlik majd, a vizsgálandók első csoportja szeptemberben kaphatja meg a meghívólevelet.


Évente mintegy ötezer beteg hal meg, pedig ez a betegség – ha időben felismerik – megelőzhető és gyógyítható – mondta a miniszter, aki korábban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója volt. Kásler örül annak, hogy az 1993 óta tervezett szűrőprogram elindítását épp az ő minisztersége idején indítják el. A volt főigazgató szerint három olyan daganat van, amit korai stádiumban szűrni lehet: a méhnyak-, az emlő- és a vastagbélrák.

Kásler Miklós fotó: Talán Csaba


A program akkor lehet sikeres, ha minél többen részt vesznek a szűrőprogramon, és a korábbi hasonló szűrőprogramokon részt vett 45 százalék helyett, a meghívottak 70 százaléka venne részt – fűzte hozzá Kovács Attila.

A tisztifőorvos ismertette a szűrőprogram meghívójának tartalmát is, melyben az áll, hogy az emberek forduljanak a háziorvosukhoz, akitől a tájékoztatást és a mintavételhez szükséges csomagot is megkapják.

A mintavételt, azaz a székletmintát mindenki saját otthonában végezheti el, majd a laboratóriumba kell elküldeni.

Az eddigi tapasztalatok alapján a kiszűrtek negyedében találnak betegségi „előállapotot”, elsősorban polipot; ennek 4-5 százalékából lehet vastagbélrák – tette hozzá.
Közölte, 2019-ig kétféle forrásból fut a szűrőprogram: az egyik mintegy 2,5 milliárd forintos uniós projekt, amely mintegy 300 ezer ember szűrését teszi lehetővé, míg a többit hazai pénzből finanszírozzák.

A szűrőprogram első szakaszában 1600-1700 háziorvos vesz részt önkéntesen, de 2019. július 1-jétől már beépül a teendőik közé, tehát kötelezően végzendő feladat lesz, a finanszírozást pedig az egészségügyi alapból biztosítják. A rendszert úgy kell kialakítaniuk, hogy ne legyenek várólisták – hangsúlyozta a tisztifőorvos, hozzátéve, ehhez egyebek mellett megfelelő számú és felszereltségű kolonoszkópiás laboratóriumra van szükség. Jelenleg 50 ilyen laboratórium vesz részt a programban.