Hatalmas pofon: már legfontosabb városában is bomlik a Jobbik

Tiszavasvári, Jobbik, választások, kampány
Vágólapra másolva!
A párt számára nagyon rossz előjelek ütötték fel a fejüket a vasárnapi tiszavasvári időközi választás előtt. A helyi Jobbik korábbi vezetője hatodmagával kilépett a Jobbikból, így a "fővárosában" is erodálódásnak indult az egykor helyben komoly erőt képviselő párt. Egy újabb szimbólumot veszíthetnek el Sneider Tamásék. A párt vecsési alapszervezete is bemondta az unalmast, így a zsidózásáról elhíresült csoport is feloszlott.
Vágólapra másolva!

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Jobbik számára kiemelt téttel bíró vasárnapi tiszavasvári időközi választást megelőzően bomlásnak indult az egykori radikális párt helyi szervezete. Kilépett a pártból

  • Császár József, a tiszavasvári Jobbik-szervezetének volt elnöke, a párt korábbi országgyűlési képviselőjelöltje és a város alpolgármestere volt,
  • valamint további hat tag is.

Császár József a városi televízió Stúdió percek című adásában kijelentette, hogy otthagyja a Jobbikot. Elmondása szerint

  • korábban egy nap alatt ötven embert tudott mozgósítani a Jobbik Tiszavasváriban, „mára jó, ha öt embert tudnak".
  • a pártközpont teljes mértékben kihagyta szervezetét a döntésekből, annak ellenére, hogy a párt kommunikációjában kiemelten foglalkoztak a várossal.
  • azért döntöttek hatodmagával a Jobbikból való kilépés mellett, mert a párt országos vezetésében többen úgy nyilatkoztak, hogy nincs szükség tagságra.
  • sérelmezik továbbá, hogy nem indíthattak saját jelöltet vasárnapi időközin, pedig lett volna jelöltjük a karrierjét a parlamentben folytató Fülöp Erik, korábbi polgármester helyére.

Császár az interjúban leszögezte, nem tervez tovább politizálni. A riporternek arra a kérdésére, nem érzi-e úgy, hogy elsők közt hagyja el a süllyedő hajót, azt felelte, nem érzi így, mert „a Jobbik ötven százaléka már a Mi Hazánk Mozgalomban focizik." A párt politikájában és működésében a csalódott tagok kiemelték, sok a megélhetési politikus a Jobbikban.

Vasárnap a fővárosában mérettetik meg a Jobbik

Vasárnap időközi polgármester-választást tartanak Tiszavasváriban, mert a város eddigi vezetője, Fülöp Erik parlamenti mandátumot szerzett az áprilisi voksoláson. A jobbikos politikus ugyan alulmaradt kormánypárti kihívójával, Vinnai Győzővel (Fidesz-KDNP) szemben a tiszavasvári körzetben, a jobbikos listán való előkelő helyének köszönhetően bejutott a törvényhozásba. Mivel a két pozíció összeférhetetlen egymással, a jobbikos politikusnak választania kellett: vagy folytatja a városvezetést, vagy beül az Országgyűlésbe. Fülöp az utóbbi mellett döntött, ennek következtében megüresedett a polgármesteri szék, amiért megindult a politikai harc.

Az időközi választás tétje azért nagy, mert a Jobbik mindig is kiemelt figyelmet szentelt a városnak, a párt egy időben Tiszavasváriban kívánta bizonyítani kormányzóképességét.

Amikor a 2010-es önkormányzati választáson az akkor még radikális Jobbik a szocialistáktól elhódította a települést, Vona Gábor, akkori pártelnök nagy lelkesedésében „a Jobbik fővárosának" nevezte a várost. „Mintavárossá tesszük azt a települést, amelyet mi vezetünk" – hangzott Vona első ígéreteinek egyike. De mint oly sok fogadalma, ez sem vált valóra: a jobbikos vezetés alatt enyhén szólva nem köszönt rá a jólét a városra, a legtöbb helyi szerint a közbiztonság helyzete tovább romlott, a romák és a nem romák közötti feszültséget pedig nem tudta csökkenteni a városvezetés. A Nemzeti Választási Iroda honlapján fellelhető adatok szerint öten pályáznak Tiszavasvári vezetésére, közülük Szőke mellett Badics Ildikó, a jobbikos önkormányzat jegyzője számít a megmérettetés esélyesének.

A "válasszon helyi szakembert a város élére" szlogennel kampányoló Badicsot függetlenként vették nyilvántartásba, és a választási kampányában következetesen függetlenként határozza meg magát.

Hogy mennyire független Badics, azt ebben a cikkünkben vettük górcső alá. Elemzésünkben arról is szót ejtettünk, hogy a Jobbikhoz több szálon kötődő politikus miért indulhatott függetlenként, és a az egykori radikális pártnak miért áll érdekében egy (látszólagos) független jelölt mögé beállnia.

A vecsési Jobbik is bemondta az unalmast

Nincs vége a Jobbik vesszőfutásának, a párt vecsési alapszervezete is feloszlatta magát.

- indokolták meg lépésüket a közösségi oldalukon közzétett közleményükben. Leszögezték, Szabó Attila és a Betyársereg a garancia arra, hogy Vecsésen többet nem lesz "a magát folyamatosan nemzetinek hazudó Jobbiknak alapszervezete."

A vecsési Jobbik azzal szerzett magának kétes hírnevet, hogy 2016-ban közleményben tiltakoztak az ellen, hogy Vona Gábor korábbi pártelnök és Mirkóczki Ádám szóvivő üdvözlő levélben köszöntötte Köves Slomó rabbit hanuka alkalmából. Az alapszervezet a következőképpen reagált a néppárti fordulatot vett pártvezetés akciójára:

Az ügy nagy port kavart a politikai centrumot megcélzó Jobbik berkein belül, végül a kizárás helyett csak megrovásban részesítette a párt etikai bizottsága Szabó Attilát.