Magyar lányok meztelen képeit és videóit szerezte meg egy hekker

2018.09.20. 15:12

Játszi könnyedséggel jutott ismeretlenek adataihoz egy férfi, egyszerűen elkérte tőlük. 133 lány meg is adta neki – írja a Bors.

A csaló módszere mindenkinél ugyanaz volt: Így egy üzenetet a kiszemelt lányoknak.

Szia! Bocsi a zavarásért, csak gondoltam, szólok, hogy a profilképeddel más néven is fent van valaki a Facebookon-  írta üzeneteiben a hekker, valamint küldött egy linket, amiről azt hazudta a lányoknak, hogy ott találják meg azt az embert, aki a képüket használja. 133 lány kattintott a linkre - írja a Bors.

Képünk illusztrációForrás: AFP

A megnyitott oldalon az átvert lányok megadták a felhasználónevüket és a jelszavukat, innentől kezdve pedig a hekker könnyedén hozzájuthatott a lányok meztelen képeihez és videóihoz.

A csalót egy biztonságtechnikai szakértő, Makay József buktatta le, aki elárulta, hogy teljesen véletlenül sikerült neki. Nem gondolta volna, hogy egy ekkora jelentőségű támadásba fog belefutni.

Gyanús lett, ahogy egyre több lány ismerősöm posztolt a közösségi oldalán arról, hogy feltörték a fiókját. Rákérdeztem az egyik áldozatnál, pontosan mit tapasztalt. Elküldte nekem a kapott üzenetet, majd láttam, hogy az illető azt kérte, kattintson rá egy furcsa linkre, de amikor megnéztem az oldalt, rájöttem, hogy egy célzottan magyar lányok elleni támadásról van szó - mondta a lapnak a szakértő, aki ezek után megvizsgálta az oldalt és megtalálta azt a fájlt, amiben a hekker az adatokat tárolta.

Minden áldozata lány volt.

Valószínűleg nem zsarolni akarta a lányokat az érzékeny tartalmú képekkel. Több áldozat megkeresett, és egyikük sem számolt be ilyenről. Egyszerűen a maga szórakoztatására akarhatta a képeket - tette hozzá Makay József, aki szerint a lányok azért adták meg az adataikat, mert elhitték, hogy a csaló segíteni akar nekik. Azt nem tudni, hogy a becsapott áldozatok tettek-e feljelentést a hekker ellen.