A szocialista polgármester fejét követelik

Vágólapra másolva!
Ezúttal Szentesen robbant ki botrány a szocialista városvezetés miatt. A városvezetés ugyan megegyezett egy vállalkozóval egy helyi szálloda felújításáról, azonban ez soha nem valósult meg. A Pendola Szentes Kft. hiába végzett több száz millió forint értékű bontási munkát, a céget nem fizették ki. A bíróság kimondta, hogy Szentes városának akár félmilliárd forintot is ki kell fizetnie a szocialista városvezetés miatt.
Vágólapra másolva!

Döntött a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma a napokban első fokon, nem jogerősen egy szentesi szállodával kapcsolatos perben – írja a Magyar Idők.

Ez alapján összesen csaknem 310 millió forintot és a 2010. március 27-e óta esedékes késedelmi kamatokat kell megfizetnie a Szirbik Imre (MSZP) vezette szentesi önkormányzatnak két magántársaságnak a Petőfi Szálló fejlesztésével kapcsolatban. Az önkormányzat köteles további 4,76 millió forint perköltséget megfizetni a vállalkozásoknak.

A perben megítélt 310 millió forint mellett hasonló nagyságrendet képvisel a késedelmi kamat.

Így a teljes összeg valójában jócskán meghaladhatja majd az 500 millió forintot.

Az önkormányzatot Zsohár Árpád perelte be, mivel az blokkolta a szálloda felújítását. Az ügy még 2007-ben kezdődött, amikor Zsohár cége (Pendola Kft.) és az önkormányzat 90-10 százalék arányban úgy döntött, hogy felújítja a Petőfi szállót. Ennek megfelelően a Pendola elvégezte a szükséges bontási munkákat.

Azonban a fejlesztéshez kapott 3,5 milliárd forintos hitel

nem érkezett meg az önkormányzat hibája miatt,

így hiába lett meg a hivatalos építési engedély, és készült el az építési tervdokumentáció, a város miatt állt a fejlesztés.

Mivel a város 2010 elejéig sem apportálta a Petőfi Szállót a Pendola Szentes Kft.-be, Zsohár Árpád kérte az önkormányzatot, hogy tételesen számoljanak el az addigi munkával.

Ekkor a polgármester kijelölt egy nyolc szakemberből álló bizottságot, amely felmérte és beárazta a munkát. Úgy kalkuláltak, hogy csak a bontási munkák ellenértéke 300 millió forint, a képviselő-testület ezt el is fogadta, amit később megpróbáltak letagadni.

Ekkor, azaz 2015-ben fordult Zsohár bírósághoz.

A Fővárosi Törvényszék október 11-i ítéletében kimondta,

A bíróság ezért arra kötelezte a várost, hogy jogalap nélküli gazdagodás címén fizesse meg az összesen csaknem 310 millió forintot és a késedelmi kamatokat a két magántársaságnak.

A Fővárosi Törvényszék az indoklásában kiemelte azt is, hogy Zsohár Árpád a vitás kérdéseket több alkalommal megkísérelte peren kívül rendezni,

ez azonban a szocialista Szirbik által irányított város magatartása miatt nem vezetett eredményre.

Antal Balázs Tibor fideszes frakcióvezető az önkormányzati ülésen úgy fogalmazott, hogy

A kormánypárti politikus kérte, hogy a polgármester vonja le a következtetéseket.