Trócsányi László perre megy Belgiumban

2018.10.16. 09:27

Trócsányi László igazságügyi miniszter a jó hírnév megsértése miatt indít pert Belgiumban.

Trócsányi László igazságügyi miniszter a magyar kormány tagjaként meghívást kapott, hogy részt vegyen a Louvain-la-Neuve-i Katolikus Egyetem (UCL) és a brüsszeli St-Louis Egyetem közös szervezésében az Ellenőrzés és vendégszeretet: a napjaink demokráciáját meghatározó migrációs politikák" címmel rendezett nemzetközi tudományos konferencián – adta hírül közleményben az Igazságügyi Minisztérium.

Az eseményen számos neves egyetemi professzor, nemzetközi szaktekintély mellett tartott volna előadást. Néhány nappal a konferencia előtt egy belga szervezet közleményt jelentetett meg honlapján: Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a fent említett nemzetközi konferenciára „egy idegengyűlölő, rasszista és antiszemita magyar miniszter" is meghívást kapott. A közleményt számos jelentős belga lap is átvette.

Trócsányi László igazságügyi miniszter pert indít BelgiumbanForrás: MTI/Bruzák Noémi

Trócsányi László végül a rémhírterjesztés miatt kénytelen volt lemondani a konferencián való részvételt.
Az állítás nyilvánvalóan hazugság, rágalmazás. Igazságügyi miniszterként is számos tanújelét adta a zsidóság iránti barátságának, mindemellett kifejezett hangsúlyt fektetett a zsidó kultúra, valamint a holokauszt áldozatai iránti tiszteletadás fontosságára.

A gyalázkodó, a miniszter személyére súlyosan sértő közlemény miatt, Trócsányi László úgy döntött, hogy jelképes összegű nem vagyoni kártérítésért keresetet nyújt be az illetékes belga bíróságon, hogy elégtételt vegyen a rágalmakért.