Büntetőjogi következménye is lehet Demeter Márta hamis vádjának

mszp kongresszus 2014. május 31.
Demeter Márta
Vágólapra másolva!
Az immár LMP-s színekben politizáló Demeter Márta bebizonyította, hogy katonai és nemzetbiztonsági kockázatot jelent – mondta Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Egy büntetőjogász szerint az ügy kapcsán valóban felvetődik a jogosulatlan adatkezelés vétsége és a rágalmazás, valamint a becsületsértés is. A valótlan hírt közlő ellenzéki média felelőssége is felmerül. Az Origónak ifj. Lomnici Zoltán nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, Németh Szilárd úgy nyilatkozott, hogy Demeter Márta az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként bizalmas és érzékeny adatokat

Ezért az LMP-nek vissza kell hívnia őt a szakbizottságból. Németh úgy fogalmazott: „ilyen emberre nem lehet rábízni" a testület vezetői tisztségét,

Demeter pozíciójával visszaélve követte el tettét, ezért felszólítják, hogy adja vissza képviselői mandátumát.

Mint ismert, Demeter Márta azt állította, hogy Orbán Viktor lánya utazott Ciprusról Budapestre egy honvédségi repülővel, de kiderült, hogy csupán névrokonságról van szó, és az egyik katona, valamint kétéves kislánya (akit ugyan úgy hívnak, mint Orbán Viktor lányát) utaztak haza a géppel, előre engedélyt kérve ehhez, amit meg is kaptak. Németh Szilárd elmondta, hogy Demeter Márta szeptember 19-én, a kecskeméti repülőbázison betekintett a dokumentumokba, ekkor tájékoztatták arról, hogy

az ott megismert adatokat harminc évig nem lehet nyilvánosságra hozni.

Ezt figyelmen kívül hagyva kezdett el vádaskodni Demeter, amit a fake news gyárak át is vettek körültekintés nélkül.

Demeter Márta Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Csak a tények pontos ismeretében lehet megítélni az LMP parlamenti képviselőjének cselekedetét, s annak esetleges büntető- és polgári jogi következményeit – ezt már Hegedűs László mondta a Magyar Hírlapnak.

Az ügyvéd szerint általánosságban viszont elmondható, hogyha olyan minőségi információkat hozott nyilvánosságra a képviselőnő, amelyet közfeladatának ellátása közben szerzett meg, akkor büntetőjogi értelemben felvetődik a jogosulatlan adatkezelés vétsége. A miniszterelnök és a katonatiszt lányának pedig személyiségi jogait sértették meg.

A valótlan hírt közlő ellenzéki média felelőssége is felmerül – írja a Magyar Hírlap.

Rágalmazás és becsületsértés is történhetett.

A valótlan tényközléssel viszont büntetőjogilag felmerülhet a hírközlő médiumok felelőssége is, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás és becsületsértés miatt – mutatott rá Hegedűs.

Lapunkat ifj. Lomnici Zoltán arról tájékoztatta, hogy állami vagy közfeladat ellátása során külön engedély nélkül jogosult a minősített adat felhasználására az, akit erre a törvény kifejezetten felhatalmaz. Mint például a köztársasági elnök, a miniszterelnök vagy az alapvető jogok biztosa. Engedély nélküli megismerésre csupán parlamenti képviselői tisztséget ellátó személy nem jogosult.

– fogalmazott az alkotmányjogász, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Demeter Márta ügyében fontos, hogy itt kiskorú személyekről van szó, vagyis esetükben az ügy lehetséges vetülete az ő személyiségi jogaik megsértése. Ebben az esetben az érintett/károsult indíthat peres eljárást, és akár sérelemdíj fizetésére is kötelezheti a bíróság az érintett politikust.

Mivel Demeter Márta a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke, felmerül a kérdés, hogy az ügy után ebben a pozícióban maradhat-e. A jogszabály szerint az állandó bizottságok elnökének, alelnökének és tagjainak megválasztására és személyükről való változásra a házelnök tesz javaslatot az Országgyűlésnek, melyről vita nélkül határoznak. Továbbá

a mentelmi jog nem vonatkozik a „minősített visszaélés" esetére.

Lomnici úgy fogalmazott, hogy

Meggyőződésem, hogy ez az alapvetően etikátlan, az emberekben visszatetszést keltő politikai attitűd kontraproduktív, a választók inkább büntetik, mintsem jutalmaznák az ilyen jellegű politikai támadásokat - mondta.

Demeter a Facebook-oldalán számos negatív kommentet kapott, amiket a képviselőnő törölt. Deák Dániel politológus szerint Demeter minden maradék hitelét lerombolta, innentől kezdve nem lehet komolyan venni, amit mond. Saját pártját is kínos helyzetbe hozta Deák szerint, mivel épp a társelnökké választása előtt jött a botrány.

– fogalmazott.

Ez az eset viszont jól rámutat arra, hogy az Orbán-fóbiás ellenzék mindenképp ártani akar a miniszterelnöknek.

Ehhez hasonló támadások várhatóak a következő időszakban is, különösen az EP kampányban.
Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője pedig korábban úgy fogalmazott, az ellenzéki sajtó most megmutatta, mennyire egy kéz vezérli őket, továbbá kapitális melléfogásnak nevezte az ügyet, mind Demeter Mártától, mind az ellenzéki sajtótól.

LMP-s álláspont

Kanász-Nagy Máté az LMP szóvivője arra a kérdésre, hogy miként kívánják megőrizni frakciójuk hitelességét a parlamentben a Demeter-ügyet követően, azt mondta: Demetertől azt a tájékoztatást kapták, hogy minden tekintetben jogszerűen járt el, s várják a honvédelmi miniszter válaszát, csak azt követően foglalnak állást. Kanász-Nagy arra viszont nem tudott választ adni, hogy ha még várják a miniszter válaszát, akkor miért hozta a hamis hírt nyilvánosságra a képviselőjük. Demeter ugyanis

tényállásként tette fel a kérdést a repüléssel kapcsolatban a házelnöknek.

Demeter szerint pedig nemcsak indokolt, hanem törvényes is volt a kérdésfelvetés, a mandátumáról pedig nem mond le a képviselőnő.

Ez az álláspont természetesen szemben áll azzal, amelyet Hegedűs László és ifj. Lomniczi Zoltán fogalmazott meg. Demeter Márta hazugsága mellett olyan minősített információt hozott nyilvánosságra, amelyet közfeladatának ellátása közben szerzett meg.