Mérgező lehet a dísztök

Vágólapra másolva!
Gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, és kiszáradást is okozhat, ha olyan tökféléket eszünk meg, amelyek fogyasztásra alkalmatlanok. A dísztököket kizárólag dekorációs célra használhatóak. Olyan toxikus vegyületek vannak bennük, hogy már kis mennyiségben is káros lehet, ha megesszük. Az elmúlt öt évben 353-an kaptak ételmérgezést tökféléktől Franciaországban.   
Vágólapra másolva!

Mivel egy nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is a Halloween, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra hívta fel az élelmiszerüzletek figyelmét, hogy különítsék el az ehető tökféléket a dísztököktől, és a nem ehető fajtáknál egyértelműen jelöljék, hogy azok fogyasztásra alkalmatlanok.

A Nébih a vásárlókat is figyelmezteti, hogy csak olyan tökféléket egyenek, amelyeket étkezési célra termesztették, a dísztököket pedig kizárólag dekorlálásra használják.

A hivatal tájékoztatása szerint Franciaország jelezte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak, hogy megemelkedett a tökfélék okozta ételmérgezések száma.

Az elmúlt öt évben összesen 353 ilyen esetet regisztráltak, és a szám évről évre nő.

A megbetegedéseket csaknem 40 százalékban boltban vásárolt, míg 60 százalékban otthon termesztett tökfélék fogyasztása okozta, leginkább a nyár végi, őszi szezonban, a Halloween közeledtével. Ilyenkor vásárolnak a legtöbben dísztököket.