A kormány nagyra becsüli a cseh kormányfő kiállását Magyarország mellett

2018.10.23. 13:36

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a kormány nagyra becsüli Andrej Babis cseh miniszterelnök kiállását Magyarország mellett, és ezt tekinti irányadónak.

Szijjártó Péter közleményében az új cseh külügyminiszternek a Respekt című liberális cseh politikai hetilap legfrissebb számában megjelent interjújára reagált.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterForrás: MTI/KKM/Kkm/Kovács Márton

Tomás Petrícek a lapnak azt mondta, közösen kellene védelmezni a liberális demokráciát, és úgy vélekedett: szükség volt a vitára az Európai Parlamentben azzal kapcsolatban, hogy Magyarország „elfordult” a liberális demokráciától, azonban a felszólításra a szankciós folyamat megindítására az új európai parlamenti választások és az új Európai Bizottság felállása előtt nem.

Szijjártó cseh kollégája interjújára reagálva úgy fogalmazott: értékeljük a külügyminiszteri munka megkezdésénél tapasztalt lendületet és megfelelni vágyást.Hozzátette: örömmel várják a novemberi találkozót, akkor mindent megbeszélhetnek, hiszen „eddig nem volt jellemző a magyar-cseh kapcsolatokra az üzengetés, reméljük, ezután sem lesz az”.

Hangsúlyozta a négy visegrádi ország (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) együttműködése továbbra is a magyar külpolitika fókuszában marad, nagyra becsüljük Babis miniszterelnök Magyarország melletti kiállását, és ezt tekintjük irányadónak.