Kormányellenes csoport működik a Magyar Tudományos Akadémián

2018.12.10. 09:11

Többtucatnyi ember próbál kormányellenes hangulatot kelteni a Magyar Tudományos Akadémián – értesült megbízható forrásból a Magyar Idők. Az akadémiai munkatárs szerint struktúraváltoztatásra van szükség. 

A tudományos kutatás finanszírozása különböző modellek alapján működik az egyes országokban, és még Nyugat-Európában sem egyedül az állam biztosítja a forrásokat, több helyen nem az intézetet, hanem a kutatói kiválóságot támogatják.A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlésen félreértések és tudatos félreértelmezések nyomán alakult ki az a félelem, hogy a kormányzat háttérbe akarja szorítani az alapkutatást és csökkenteni próbálja egy tudományos testület autonómiáját. Arról van szó, hogy több pénz lesz, a forrásokat pedig jobban kell felhasználni, struktúraváltoztatásra van szükség – közölte lapunkkal egy név nélkül nyilatkozó akadémikus.

Szavai szerint egy nagyjából 30 fős csoport próbál kormányellenes hangulatot kelteni a tudományos testületben, azt hangoztatva, hogy el akarják venni az MTA forrásait, holott, ahogy fogalmazott, ennek ellenkezőjéről van szó. Emiatt a múlt heti közgyűlésen nem is lehetett érdemi anyagot megvitatni. A szabályozás az akadémia testületét semmilyen módon nem befolyásolja, mindössze a kutatóintézeti hálózatot érinti – mutatott rá az akadémikus. 

Mint arról a napilap beszámolt, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a múlt heti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormány biztosítani fogja a kutatóintézetekben dolgozók bérét mindaddig, amíg az új struktúra a tervek szerint jövő áprilisra létrejön, a működési költségeket pedig az Akadémia biztosítja.

A Magyar Tudományos Akadémia székházaForrás: MTI/Jászai Csaba

A tárcavezető kiemelte, hogy a jövő év elején kiírják az új pályázatokat a kutatócsoportok finanszírozására, és ezek az innovációs ökoszisztéma valamennyi szereplője számára elérhetővé válnak. Az Akadémia költségvetése 64 milliárd forint, ebből mindössze 17 milliárd a kutatás egy bizonyos támogatása, az Akadémián megvannak a források a dologi költségek fedezésére a következő néhány hónapra – fogalmazott akkor a miniszter, aki arra is kitért, hogy az intézet helyett a kiváló kutatók finanszírozására helyeznék a hangsúlyt. Palkovics László azt is közölte: az MTA múlt heti közgyűlésén azért nem vett részt, mert a testület elé olyan anyagok kerültek, amelyek méltatlanok a szervezethez.

Az ügy további részleteit a Magyar Idők hétfői számában olvashatja el.