Kormányellenes csoport működik a Magyar Tudományos Akadémián

MTA
A Magyar Tudományos Akadémia székháza
Vágólapra másolva!
Többtucatnyi ember próbál kormányellenes hangulatot kelteni a Magyar Tudományos Akadémián – értesült megbízható forrásból a Magyar Idők. Az akadémiai munkatárs szerint struktúraváltoztatásra van szükség. 
Vágólapra másolva!

A tudományos kutatás finanszírozása különböző modellek alapján működik az egyes országokban, és még Nyugat-Európában sem egyedül az állam biztosítja a forrásokat, több helyen nem az intézetet, hanem a kutatói kiválóságot támogatják.

– közölte lapunkkal egy név nélkül nyilatkozó akadémikus.

Szavai szerint

egy nagyjából 30 fős csoport próbál kormányellenes hangulatot kelteni a tudományos testületben, azt hangoztatva, hogy el akarják venni az MTA forrásait,

holott, ahogy fogalmazott, ennek ellenkezőjéről van szó.

– mutatott rá az akadémikus.

Mint arról a napilap beszámolt, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a múlt heti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a kormány biztosítani fogja a kutatóintézetekben dolgozók bérét mindaddig, amíg az új struktúra a tervek szerint jövő áprilisra létrejön, a működési költségeket pedig az Akadémia biztosítja.

A Magyar Tudományos Akadémia székháza Forrás: MTI/Jászai Csaba

A tárcavezető kiemelte, hogy a jövő év elején kiírják az új pályázatokat a kutatócsoportok finanszírozására, és ezek az innovációs ökoszisztéma valamennyi szereplője számára elérhetővé válnak.

– fogalmazott akkor a miniszter, aki arra is kitért, hogy az intézet helyett a kiváló kutatók finanszírozására helyeznék a hangsúlyt. Palkovics László azt is közölte:

az MTA múlt heti közgyűlésén azért nem vett részt, mert a testület elé olyan anyagok kerültek, amelyek méltatlanok a szervezethez.

Az ügy további részleteit a Magyar Idők hétfői számában olvashatja el.