Szijjártó Péter: Erősödhet Magyarország és Kambodzsa kapcsolata

2018.12.12. 17:04

A dinamikusan fejlődő délkelet-ázsiai térség érdeklődése egyre inkább Európa felé fordul. Ez a keleti nyitás politikájával kiegészülve lehetőséget ad az együttműködés szorosabbra fűzésére Magyarország és Kambodzsa között – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyeztetett Prak Szokhonnal, Kambodzsa miniszterelnök-helyettesével, külügy- és nemzetközi együttműködési miniszterével, majd közös sajtótájékoztatójukon közölte: a magyar külügyi hálózatot nagymértékben bővítik, és Kambodzsa fővárosában nagykövetségi irodát nyitnak, így az együttműködés személyi bázisa sem hiányzik majd.

Kambodzsa a világnak abban a térségében található, ahol az egyik legdinamikusabb integráció, az ASEAN (Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége) van, és a magyar külgazdasági célok szempontjából fontos ez az integráció. Ugyanakkor ezt a térséget a természeti katasztrófák nagyon súlyosan érintik, ami ösztönözheti a migrációs folyamatokat, és mivel Magyarország szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, Magyarország több javaslatot is tett Kambodzsa támogatására – magyarázta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja Prak Szokhont, Kambodzsa miniszterelnök-helyettesét, külügy- és nemzetközi együttműködési miniszterét az Országházban 2018. december 12-én. MTI/Soós LajosForrás: MTI/Soós Lajos

Mint mondta, Magyarország javasolja, hogy az EU a következő többéves keretköltségvetésben több pénzt fordítson Kambodzsa fejlesztési támogatására, valamint az EU és az az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szorosabban működjön együtt a térség fejlesztése érdekében. Emellett magyar vízgazdálkodási tapasztalatokkal és szaktudással segítenek Kambodzsának, hogy többen jussanak tiszta ivóvízhez és a szennyvízelvezetés is többeknek legyen biztosított. Magyarország továbbá azt is szorgalmazza, hogy Kambodzsa több nemzetközi támogatást kapjon a taposóaknák felszámolására.

A gazdasági együttműködésről a külügyminiszter elmondta: az Eximbank 64 millió dolláros (mintegy 18,2 milliárd forintos) hitelkeretet biztosít az üzleti együttműködés támogatására, és most 38 cég vett részt a magyar-kambodzsai üzleti fórumon. A politikusok igyekeznek megteremteni a lehetőségeket az üzleti kapcsolatok elmélyítéséhez.

A diplomataképzésben is együttműködnek, valamint Magyarország 15 kambodzsai diáknak ad ösztöndíjat.

Prak Szokhon hangsúlyozta: magyar partnerével megállapodtak arról, hogy intenzívebbé teszik a kétoldalú kapcsolatokat. Áttekintették a kétoldalú gazdasági együttműködés lehetőségeit, emellett pedig több nemzetközi kérdésben egyeztették álláspontjukat.

A kambodzsai tárcavezető köszönetet mondott a Magyarország által felajánlott támogatásokért, különösen a vízgazdálkodás területén kínált segítségért.

A sajtótájékoztató előtt együttműködési megállapodást írtak alá a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a kambodzsai Nemzeti Diplomáciai és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete között, továbbá turisztikai együttműködési megállapodást a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a kambodzsai Turisztikai Minisztérium között.