Nagy erejű földrengés rázta meg Kelet-Indonéziát

indonéziai földrengés
Indonéziában utoljára december 22-án volt földrengés, amelynek a következtében keletkezett szökőár hatalmas pusztítást végzett. A képen az otthonaikat elvesztő, vagy elhagyni kényszerülő családok egy iskolaépületben kialakított menedékhelyen az indonéziai Labuanban 2018. december 27-én, öt nappal a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokban keletkezett szökőár után. Az akkori katasztrófa következtében legalább 430 ember életét vesztette, 160 eltűnt és több mint 1500 megsérült.
Vágólapra másolva!
Nagy erejű földrengés rázta meg Indonézia keleti részét péntekre virradóra - közölték a helyi  hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az indonéziai katasztrófaelhárítás szóvivője, Sutopo Purwo Nugroho elmondta, hogy

a 6,1-es erősségű földmozgás, amelynek az epicentruma 26 kilométer mélyen volt, nem idézett elő szökőárt.

Indonéziában utoljára december 22-án volt földrengés, amelynek a következtében keletkezett szökőár hatalmas pusztítást végzett. A képen az otthonaikat elvesztő, vagy elhagyni kényszerülő családok egy iskolaépületben kialakított menedékhelyen az indonéziai Labuanban 2018. december 27-én, öt nappal a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében, Banten és Lampung tartományokban keletkezett szökőár után. Az akkori katasztrófa következtében legalább 430 ember életét vesztette, 160 eltűnt, és több mint 1500 megsérült Forrás: MTI/EPA/Zulkifli

- mondta a szóvivő.

A földmozgás epicentruma a Nyugat-Pápua tartományban fekvő Dél-Manolwaritól 55 kilométerre délkeletre volt.

A múlt hét végén az Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) vulkán kitörése miatt cunami pusztított a Szumátrát és Jávát elválasztó Szunda-szoros partjainál, a halálos áldozatok száma 430, a sérülteké meghaladja az 1500-at, 160 embert pedig eltűntként tartanak számon.

Romok között emberek az indonéziai Tanjung Lesungban 2018. december 24-én a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében Forrás: MTI/EPA/Adi Weda

2004. december 26-án óriás cunami pusztított az Indiai-óceán partjainál. Akkor 220 ezren haltak meg, közöttük 168 ezren Indonéziában.

A 17 ezer szigetből álló Indonézia három nagy tektonikai lemez találkozásánál, a csendes-óceáni Tűzgyűrűben fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és a vulkánkitörések.

Az országban 127 aktív tűzhányó található.