A Viking kapitányi monitorján is látszott, hogy süllyed a Hableány

Budapest, 2019. május 30. Az ütközés előtti pillanat látható a Dunán Budapestnél május 29-én éjjel történt hajóbalesetről bemutatott felvételen a Rendőrségi Igazgatási Központban, a főváros XIII. kerületében a Teve utcában 2019. május 30-án. Legalább heten meghaltak, amikor 29-én éjszaka egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Margit híd közelében, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Ha felnézett volna a kormányállásban elhelyezett monitorra, élő egyenesben láthatta volna Jurij C., hogy milyen közel van a Viking szállodahajóhoz a Hableány sétahajó, és akkor talán nem történt volna meg a végzetes tragédia május 29-én. A 28 emberéletet követelő baleset minden pillanatát centiméterről centiméterre rögzítették a Viking kapitányi fülkéjének kamerái.
Vágólapra másolva!

A szakértői vélemények szerint

a Viking Sigyn kapitányának látnia kellett volna a kis sétahajó helyzetét a szállodahajó kameráin keresztül,

tehát a balesetet is. Valószínűleg ezeket a felvételeket akarata megnézni a tragédia után,

amikor a laptopján próbált belépni a rendszerbe.

– mondta a Borsnak Gulyás Krisztián, a Hableány magyar kapitányának hozzátartozóit képviselő ügyvéd.

Az ütközés előtti pillanat a Dunán Budapestnél május 29-én éjjel történt hajóbalesetről bemutatott felvételen Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Május 29-én 21.05-kor a luxushajó a Hableány nevű turistahajóval ütközött a Dunán a Margit híd közelében, aminek következtében a kis hajó mindössze 7 másodperc alatt a víz alá süllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén.

Hét embert még aznap éjszaka sikerült kimenteni,

28 ember viszont nem élte túl mindenidők egyik legnagyobb vízi balesetét. Ugyanakkor egy holttestet még meg sem találtak.

Az ukrán kapitány azért nem láthatta a kisebb hajót és a balesetet, mert éppen a telefonjával volt elfoglalva: képeket és üzeneteket törölt ki, úgyhogy fel sem tűnt neki, mi történt.

A baleset időpontjában körülbelül ezer képet törölhetett a mobiljáról.

Egy amerikai utas szólt neki, hogy áthajtottak egy turistahajón. Jurij C. mobiltelefonja a Ripost szerint azért nem jelzett a baleset napján,

mert a készüléken átírták a dátumot május 17-re.

A Viking hajó kapitányának szabadulása, 2019.06.13. Fotó: Polyák Attila - Origo

Ahogy tegnap megírtuk, Gulyás Krisztián szerint a tanúvallomásában Jurij C. nemcsak hogy hamisan tanúzott, hanem hamisan is vádolta meg a Hableány elhunyt kapitányát, L. Lászlót.

– mondta az ügyvéd.

Ezért a jogász a szakértői jelentések ismeretében feljelentette az ukrán kapitányt, akárcsak a Viking mögött haladó másik szállodahajó, az Idun kapitányát is segítségnyújtás elmulasztása miatt, mivel a luxushajó megállás nélkül hajtott át a baleset helyszínén.