Tarlós István: Karácsony visszahozná Budapestre az SZDSZ bukott politikusait

TARLÓS István
Budapest, 2019. június 22. Tarlós István főpolgármester beszédet mond a felújított óbudai Holdudvar park avatásán 2019. június 22-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Kontár és átlátszó kampányt folytat az ellenzék Budapesten, mondta Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A mostani ellenzéki kampány hátterében megjelentek nem felejtő, régi SZDSZ-esek - tette hozzá. A főpolgármester elmondta: jelenleg több mint 700 milliárd forintnyi fővárosi fejlesztés van előkészületben a kormánnyal együttműködésben. A mindannyiunk jövőjét befolyásoló klímastratégia elkészítésével és a legjelentősebb nemzetközi környezetvédelmi koalíció tagjaként jelentős lépéselőnyben van a főváros vezetése az ellenzékkel szemben - hívta fel rá a figyelmet. Kiemelte, hogy ő az egyetlen polgármester a nagyobb városokban, aki már 1990-ben is polgármester volt, és most is.
Vágólapra másolva!

Tarlós István elmondta, hogy a jelöltállítás óriási siker volt, az indulását támogató 12 ezer aláírás a szó szoros értelmében pár óra alatt gyűlt össze.

Tarlós István Forrás: MTI/Mónus Márton

A főpolgármester hangsúlyozta, úgy tudja, hogy

Az elmúlt harminc évben ez a nyolcadik – négy óbudai és a negyedik fővárosi – polgármester-választási kampány, amelyben részt vesz. "Az egyetlen, ami nem győzelemmel végződött, az a 2006-os főpolgármester-választás volt, akkor Demszky Gábor mindössze jó egy százalékkal került elém, de akkor is a legnagyobb fővárosi frakciószövetség vezetője lettem négy évig" – tette hozzá.

Tarlós elmondta:

ennyi kampány közül kevés váltott ki belőle kellemetlen érzelmeket: az 1994-es őszi, amikor először volt közvetlen polgármester-választás, az izgalmas volt és kiszámíthatatlan.

Főleg, mert közvetlenül előtte lépett ki az SZDSZ-ből.

– tudatta, majd részletezte: kicsit szokatlan a mezőny is, de olyan eddig még nem történt az elmúlt három évtizedben, hogy az ellenzéki kampány jellemzően nem az önkormányzatokról szól.

Kontár és átlátszó módon a parlament, a kormány konkurenciájának tekintik az önkormányzati, főpolgármesteri pozíciót, ami a város szempontjából komolytalan és veszélyes - hangsúlyozta.

Az ellenzék a jelenlegi kampánystílusával felégeti a kormányzattal való együttműködéséhez szükséges maradék hidakat is.

Erősödnek azok a jelzések, hogy a mostani kampány egy vizionált szabadságharcról akar szólni, a háttérben pedig megjelentek nem felejtő, régi SZDSZ-esek.

A főpolgármester elmondta:

Ez volt az az időszak, amikor a szabad demokraták gyakorlatilag eladták az ország lelkét, olyan gyakorlatot alkalmazva, amiket végül már Horn Gyula is sokallt.

Ne feledjük, Karácsony Gergely jóval később dolgozott huzamosabb ideig SZDSZ-eseknek, Horn Gábornak, sőt Demszky Gábornak is. Ezért köszönhetnek vissza az SZDSZ kampánymódszerei 2019 nyarán–őszén is

– hangsúlyozta.

Tarlós szerint az ellenzéki összefogás szlogenje mögött nem ellenzéki érzelmű emberek mozgalma van, hiszen az előválasztásokon csak a szavazók pár százaléka vett részt.

Ez az összetákolt egység az eszmerendszerüket veszített ellenzéki pártelitek marakodásából született, egy jövőkép nélküli alku.

Véleménye alapján "ennek a legnagyobb vesztese az MSZP, amelynek a jelenlegi vezetői gyakorlatilag cserben hagyták szimpatizánsaikat, hosszú évek óta egyetlen komoly pozícióra sincs saját jelöltjük. Most sincs..."

A főpolgármester kiemelte:

Tarlós el sem tudja képzelni, hogy akar Karácsony megküzdeni a kormánnyal és a Fővárosi Közgyűléssel, ha bevallottan öt éve nem bír néhány kerületi „hörcsöggel" sem. Holott Zuglóban a 22 képviselőből csak kilenc fideszes. Komoly ellenzéki összefogás lehet ott... - mondta Tarlós István.

A főpolgármester úgy véli: Karácsony nagyon fél régi haverjától, Puzsér Róberttől és Puzsér stílusától.

Szerinte

nekik kellene elsősorban egymással megküzdeniük, ő pedig hivatalban lévő főpolgármesterként addig is teszi a dolgát.

Karácsony kampányával kapcsolatosan is kifejtette véleményét a főpolgármester: az ellenzék belvárosi kampánygyűlésén ott állt egy-egy ember, kezükben gyökeres fákkal, miközben dél-amerikai esőerdőt ígértek Budapestnek, azt azonban elfelejtették közölni, hogy

Az sem mellékes, hogy

a Demszky Gábor nevével fémjelzett két évtizedben évente mindössze egy-kétszáz fát ültettek, míg az utóbbi 9 évben átlagban évi kétezret.

A fákkal a kezükben kampányolók között feltűntek olyan „revitalizálódott", egymásra feudálisan mosolygó személyek is, akik 2010 előtt már lejáratódtak.

Ugyanezek az emberek voltak azok is, akik kilenc évvel ezelőtt működési hitelekbe fulladt fővárost, BKV Zrt.-t és más cégeket hagytak maguk után.

A főpolgármester a nagykörúti villamosvonal-felújítással kapcsolatosan is tiszta vizet öntött a pohárba.

Elmondta:

Ezt a mulasztást két szakaszban, 2015-ben és 2018-ban már részlegesen pótolták, most készül a harmadik szakasz felújítása.

Szeptember 2-án megszüntetik a vágányzárat a korszerűsített vonalon.

Érdekes, azok reklamálják megint a felújítást és a vele járó kellemetlenségeket, akiknek a „jóvoltából" előállt ez a helyzet - fűzte hozzá.

Az ellenzék alaptalan vádaskodásaira reagálva Tarlós kifejtette:

Véleménye alapján

sokat nem kell törődni az ellenzékkel, hiszen senki nem vitatja, hogy Budapest működését stabilizálta a jelenlegi városvezetés,

a BKV egy fillér működési hitel nélkül gazdálkodik, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán keresztül a beruházások rendben haladnak.

A kormány a főváros minden eddigi fejlesztési tervét jóváhagyta. Mintegy 700 milliárd forint értékben vannak elfogadott projektek,

például a Lánchíd és környezete, a Blaha Lujza tér, a Széna tér rekonstrukciója, a XIII. kerületi szennyvízkezelő komplexum megvalósítása, az Eurovelo hálózathoz csatlakozó kerékpáros-fejlesztések, a ferihegyi gyorsforgalmi út újjáépítése vagy az aquincumi híd megtervezése és engedélyeztetése is.

- tette hozzá a főpolgármester.

A fővárosi parkolással kapcsolatosan közölte:

Arról sem akar lemondani, hogy legalább az elszámolás legyen fővárosi szinten egységes.

– emlékeztetett rá.

Tarlós István a jövőben főleg a környezetvédelemre akar erősebben koncentrálni.

A környezetvédelmi programjának három ága van: a közlekedés, a klímavédelem és a zöldinfrastruktúra fejlesztése. A koncepciókat kidolgozták, ezekről a Fővárosi Közgyűlés már döntött is.

Négy stratégiai pontra építenek: az infrastruktúrára, a járműcserékre, a szolgáltatások minőségének javítására és az intézményrendszerre.

Majd így folytatta:

A klímavédelem kényes kérdés, és veszedelmes kilátásai lehetnek a minket követő generációkra - emelte ki.

Itt jelentős lépéselőnyben vagyunk az ellenzékkel szemben, nemcsak a klímastratégia elkészítése miatt, hanem azért is, mert a köztársasági elnökkel együttműködve már három éve – Magyarországon elsőként – csatlakoztunk a legjelentősebb környezetvédelmi koalícióhoz, az Under 2-höz. A 2015-ben alakult szervezet 2050-ig az üvegházhatású gázok kibocsátásának nyolcvanszázalékos csökkentését irányozza elő

– nyomatékosította álláspontját.

– zárta interjúját Tarlós István.