Márki-Zay Péter felesége miatt halt meg egy újszülött

Szabó Márki-Zay ölelésében
Vágólapra másolva!
Döbbenetes vallomást tett a bíróságon a hódmezővásárhelyi polgámester, Márky-Zay Péter felesége. Kiderült, hogy bár az újszülötteknek a vérzékenység megelőzésére kötelezően K-vitamint kell kapniuk, Márki-Zayné Vincze Felícia nyolcadik éve úgy vezet le otthonszüléseket, hogy nem ismeri ezeket az irányelveket. A kisbabáknak születésük után azonnal K-vitamint kell kapniuk, mégis csak akkor adja be azt, ha a szülők „valahonnan szereznek”. Ezért halt meg a hírhedten oltásellenes szülők kisfia. Ráadásul az is kiderült, hogy Márki-Zayné zagyva összeesküvés-elméleteket vall, például szerinte a K-vitamin leukémiát okozhat. A szülők ellen emberölés vádjával Budakörnyéki Törvényszéken folyó büntetőper néhány nappal ezelőtti tárgyalásán Márky-Zay feleségét tanúként hallgatták meg. A megdöbbentő vallomás hangfelvételeit a családjogi visszaélésekkel, jogsértésekkel foglalkozó a szegyenpad.com hozta nyilvánosságra. A portál azt is megtudta, hogy egy évvel korábban, a kísértetiesen hasonló felelőtlenségek miatt meghalt agárdi csecsemőt is Márki-Zayné segítette a világra. A szegyenpad.com cikkét a PestiSrácok szemlézte.
Vágólapra másolva!

Márki-Zayné Vincze Felícia "A Te Szülésed" nevű bábapraxis szülésznőjeként otthonszülések tucatjait vezette le. 2012-ben indította vállalkozását, mely első magyarországi bábapraxisként kapta meg a működési engedélyt intézeten kívüli szülészeti ellátás nyújtására.

A cég, a Te Szülésed Kft. ügyvezetője ebben az időszakban a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter volt.

A kis Endre csupán 1 hónapot és 27 napot élt

L. Endre, a törékeny kisfiú mindössze 1 hónapot és 27 napot élt.

Szülei szigorúan oltásellenesek voltak, a szülésznő pedig Márky-Zayné volt, aki

a csecsemőtáplálási egészségügyi szabályokat bevallottan nem ismeri,

és mindezek mellé egy oltásellenes háziorvost is kapott.

Így történhetett meg, hogy még akkor sem kaphatott időben orvosi segítséget, amikor már véreset hányt.

A csecsemővel korai vérzékenység végzett,

ami a vádirat szerint nem következett volna be, ha születése után megkapta volna a csecsemőtáplálásról 2010 óta hatályban lévő rendeletben kötelezően előírt K-vitamint.

A szülést Márki-Zayné Vincze Felícia vezette le a szülők Buda környéki otthonában.

Vallomásából kiderül, hogy bár tud a jogszabályról, a csecsemők táplálásáról szóló gyermekgyógyászati irányelveket nem ismeri.

K-vitamint nem hord magával és nem is szokott beadni,

csak akkor, ha a szülők szereznek valahonnan, felíratja a kismama a még meg sem született gyermekének a háziorvosával, vagy nagyobb gyermek után maradt otthon valamennyi.

Semmi felelősséget nem érzett

Márki-Zayné Vincze Felícia nem is érez felelősséget a kis Endre halálában. Szerinte hibásak a jogszabályok és különben is, a K-vitaminról azt olvasta, hogy vérrákot okoz.

A nyilvánosságra került hangfelvételek tanúsága szerint

Ezt nem olyan régen vezették be, és így is állandóan változás van, van amikor fél ampullát kell, aztán kitalálják néhány év múlva, hogy egészet. Van amikor a szülést követő x órán belül, aztán kéthetente, aztán havonta, tehát nincsen rendezve. Van olyan aki azt mondja, hogy egyáltalán nem kellene anyatejes babáknak adni, mert nincs rá szükségük, én olvastam már ilyet is szakkönyvben. Tehát ez még nem kiforrott – magyarázkodott Márki-Zayné.

Márki-Zay felesége szerint a szabályok rá nem vonatkoznak, amúgy nem is ismeri azokat

Amikor Holdampf Gusztáv tanácsvezető bíró emlékeztette rá, hogy amúgy 2010 óta van hatályban gyermekgyógyászati klinikai irányelv többek közt a csecsemők táplálásáról, amely tartalmazza a K-vitamin kötelező beadását az újszülöttek számára,

tíz percen keresztül habogott, hogy miért is nem ismeri az irányelvet, illetve szerinte miért nem is kell ismernie azt, holott csecsemők életét helyezik szülő anyák a kezébe...

"Van egy szakmai irányelv, 2010-től lépett talán hatályba, előtte meg volt egy gyermekgyógyászati útmutató klinikai irányelv" – mondta a bíró.

Mire a szülésznő közölte, hogy a "gyermekgyógyászok ismerik", nem ők. "Tehát azokat ön nem ismeri? És a szakmai irányelvet?" – kérdezett vissza a bíró.

Mire Márki-Zayné megjegyezte, hogy nekik irányelvük sincs.

A döbbenetes párbeszéd így folytatódott a néma tárgyalóteremben:

Bíró: Csecsemőtáplálással kapcsolatos, tehát nem ismeri ezt az irányelvet... 8 éves ... Tudja, hogy az anyatejes táplálást hogyan kell elősegíteni adott esetben...
Márki-Zayné: Nem nem tudom.
Bíró: Abban van leírva, hogy minden gyermek a születésénél kell kapjon K-vitamint.
Márki-Zayné: Most már tudom.
Bíró: 2010... akkor 2012-ben nem ismerte ezt a szabályt?
Márki-Zayné: Nem. Rám az intézeten kívüli ellátás jogszabálya vonatkozik.
Bíró: Csak a jogszabályok? Az egészségügyi szabályok nem vonatkoznak?
Márki-Zayné: Irányelve nincs az otthonszülésnek. Hat éve próbáljuk irányelvet átverni, ha abban ez benne lenne...ha annak megfelelően jogszabályt módosítanák... de nem sikerült még. (...) Az orvos szakma nem engedte.

Azért a hosszas faggatózás után kiderült, hogy a kormányrendeletet viszont ismeri az otthonszüléseket vezető Márki-Zayné,

és tudja is, hogy kötelező a K-vitamin beadása a babáknak, de azt csak akkor szokta beadni, ha a szülő nő kéri és be is szerzi valahonnan:

– fogalmazott az erre vonatkozó kérdésre.

Kedélyesen elcsevegtek a háziorvossal, miközben haldoklott a gyerek

A vérzés megelőzésére más mód is lett volna, amit Márki-Zayné alkalmazhatott volna, ha a gyermekgyógyászati irányelvet ismeri.

– erről a bíró beszélt, illetve arról is, hogy

Endre baba talán még akkor is kapott volna egy esélyt,

ha akkor, amikor a kórházban küzdöttek az életéért az orvosai tájékoztatást kaptak volna arról, hogy a kicsi nem kapta meg az előírt K-vitamint.

De Márki-Zayné ezt akkor sem tartotta fontosnak megemlíteni, amikor beszélt a baba háziorvosával az állapotáról.

Bíró: A háziorvossal ön beszélt-e?
Márki-Zayné: Nem, csak akkor, amikor már a kórházban volt a baba.
Bíró: Akkor szóba került-e a K-vitamin kérdése?
Márki-Zayné: Szerintem nem.
Bíró: Miért?
Márki-Zayné: Nem arról beszéltünk szerintem, csak tájékoztatott ő, azt hiszem, hogy volt benn meglátogatni őket...
Bíró: Szóba került- e, hogy esetlegesen az lehet az ok, hogy nem kapott K-vitamint ez a gyermek?
Márki-Zayné: Nem. Nem emlékszem ilyenre.
Bíró: Hogy mi baja van a gyereknek az szóba került-e?
Márki-Zayné: Hát nyilván arról beszélt, hogy mi a problémája... hát én erre tényleg nem emlékszem, hogy miről beszéltünk.
Bíró: Hogy vérzékenység alakult ki nála, erről akkor nem beszélt?
Márki-Zayné: Nem tudom. Nyilván hogyha az volt, akkor ott a kórházban kollégákkal beszélt
Bíró: Csak mert adódna, hogy hát baj van a gyerekkel, nem rég született, mi a baja, vérzékenység és hogy K-vitamin hiányra gyanakszanak... Van e erről bármilyen tudomása? Vagy hogy utólag kapott K-vitamint ez a gyermek? Nincsen... Háziorvos adott vagy nem adott? Nem tudja...
Márki-Zayné: Erről nem beszéltünk.

Márki-Zay felesége vallomásából az is kiderült, hogy a K-vitamin beadása szerinte álláspont kérdése.

Ez lehet az oka, hogy miközben arról tájékoztatta a szülőket, hogy kórházi szülésnél a babák szemcseppet szoktak kapni a szemükre, ezért azt írassák fel, ha gondolják,

A bíró értetlenül meg is jegyezte, hogy a szemcsepp talán nem annyira fontos mint a K-vitamin, amit évtizedek óta kapnak születéskor a kórházban automatikusan a gyermekek, de

Márki-Zayné szerint "nézőpont kérdése".

Arra a kérdésre, hogy fontosnak tartja-e a K-vitamint, kifejtette, hogy húsz év múlva még az is lehet, hogy kiderül róla, többet árt, mint használ, ugyanis volt olyan injekció, amit a fia Kanadában kapott, aztán meg azt olvasta róla, hogy leukémiára hajlamosít.

Az agárdi meghalt csecsemő is Márki-Zayné kezei között jött világra

A szegyenpad.com elővette az egy évvel korábban 2011-ben teljes magyar társadalmat megrázó csecsemőhalált.

Az agárdi baba, Benjámin halálát ugyan kiéheztetés okozta,

de abban a büntetőperben is kiderült, hogy a család furcsa módon, más dimenzióban gondolkozott az élet dolgairól.

A "fényevőkként" hírhedté vált család is az otthonszülést választotta, és a kis Benjáminnak is Márki-Zayné Vincze Felícia volt a szülésznője és Mile Gabriella a háziorvosa.

2016-ban a doktornőt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésért két év börtönre ítélték, egy évre felfüggesztve.

Továbbá jelenleg is

közokirat-hamisítás miatt folyik eljárás ellene, amiért nem adott be egy BCG-oltást, de kiállította az erről szóló dokumentációt.