8 milliót szerzett két baranyai férfi egy hatalmas hazugsággal

2019.02.12. 09:52

Jelentős kárt okozó csalás miatt emelt vádat a Szigetvári Járási Ügyészség két baranyai férfi ellen, akik olyan kukoricára kötöttek adásvételi szerződést, amellyel nem rendelkeztek.

2016 tavaszán egy szlovén férfi Magyarországon nagy mennyiségű kukoricát akart vásárolni. Közvetítőkön keresztül került kapcsolatba két baranyai férfival, akik azt állították,

hogy cégük jelentős, 20 000 tonnányi kukoricával rendelkezik.

A két vádlott 8500 tonna kukoricára kötött szerződést a sértettel, vállalva, hogy a kukoricát határidőre leszállítják a kért olaszországi címekre.

"A felek abban állapodtak meg, hogy a vevő 500 tonna kukorica 8500 eurós vételárát a szállítás előtt előlegként átutalja"

- ismertette a A Baranya Megyei Főügyészégvádhatóság.

A szerződéskötés után azonban a sértett fél "elbizonytalanodott" abban, hogy üzletfeleinek valóban van-e ennyi kukoricája, ezért a két férfi egy baranyai társaság kukoricatárolójához vitte a szlovén üzletfelét. Ott úgy mutatták meg a több ezer tonna terményt, mintha a sajátjuk lenne.

A sértett ezután 27 ezer eurót, vagyis 8 370 000 forintot utalt a két férfi számlájára. A vételár 27 millió forint lett volna - részletezte az ügyészség. Az utalás után a két csaló nem szállította le a kukoricát. Ez már a szerződés megkötésekor sem állt szándékukban, és arra lehetőségük sem volt, mivel soha nem volt ennyi kukoricájuk.