Az ellenzék hallgat az antiszemita Jobbikkal való együttműködést bíráló Lauder-nyilatkozatról

Mikrofon, mikrofonok, nyilatkozat, illusztráció, nem nyilatkozik
Budapest, 2015. június 17. Mikrofonok a határzárral kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón az Országház Kék társalgójában 2015. június 17-én. A kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy június 24-ig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását, amely egy négy méter magas kerítéssel történhet meg. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Hétfőn rég nem látott kritikát kapott a komplett magyar ellenzék Ronald S. Laudertől, a Zsidó Világkongresszus elnökétől, aki óva intette őket attól, hogy a Jobbikkal szövetkezzenek. Mivel az elmúlt napokban az ellenzéki politikusok látványosan kerülték, hogy a kritikus nyilatkozattal kapcsolatban meg kelljen nyilvánulni, ezért az Origo levélben kereste meg az ellenzéki pártokat. A Liberálisok kivételével egyikük sem válaszolt, ismét lapítanak, mint nyuszi a fűben. 
Vágólapra másolva!

"A párt vezetői és tagjai ugyan tettek előre mutató lépéseket a szélsőjobboldali múlt elhagyására, azonban ezek a próbálkozások nem vezettek sikerre, a pártnak nem sikerült eltávolodnia az antiszemita gyökereitől" - szögezte le a világ egyik legfontosabb és legbefolyásosabb zsidó vezetője a Jobbikra utalva, miután Magyarországon járt. Ronald S. Lauder csalódottan tapasztalta, az ellenzék tényleg együtt akar működni a Jobbikkal, ezért felszólította őket arra, ne engedjék be Sneideréket a magyar politika fősodrába.

Inkább hallgatnak

Mivel az elmúlt napokban az ellenzéki politikusok látványosan kerülték, hogy a Lauder-nyilatkozattal kapcsolatban meg kelljen nyilvánulniuk, ezért portálunk levélben kereste meg a következő pártokat:

  • Jobbik
  • Demokratikus Koalíció
  • Magyar Szocialista Párt
  • Lehet Más a Politika
  • Momentum
  • Liberálisok
  • Párbeszéd

Az elmúlt időszakban az ellenzéki pártok sajtóosztályai látványosan sportot űztek a nem válaszolásból, ez ezúttal is így volt, hiszen egyedül a Liberálisok reagáltak megkeresésünkre. Pedig a kérdéseink nem voltak bonyolultak:

  1. Hogyan értékelik a Zsidó Világkongresszus vezetőjének szavait?
  2. Egyetértenek vele abban, hogy a Jobbiknak nem sikerült megmutatnia, hogy ellenzi az antiszemitizmust és a rasszizmust?
  3. Önök szerint mit érthetett azon Lauder, amikor azt mondta, hogy a Jobbik vezetői mostanában is többször keveredtek ellentmondásos helyzetekbe antiszemita kijelentéseik miatt?
  4. Önök szerint helytállóak a Zsidó Világkongresszus vezetőjének szavai, miszerint valamennyi magyar párt számára veszélyes a Jobbikot a magyar politika fősodrába beengedni?

A Jobbiktól pedig ezeket kérdeztük:

  1. Hogyan értékelik a Zsidó Világkongresszus vezetőjének szavait?
  2. Egyetértenek vele abban, hogy a pártnak nem sikerült megmutatnia, hogy ellenzi az antiszemitizmust és a rasszizmust?
  3. Önök szerint mit érthetett azon Lauder, amikor azt mondta, hogy a párt vezetői azóta is többször keveredtek ellentmondásos helyzetekbe antiszemita kijelentéseik miatt?
Az ellenzék elzárkózik attól, hogy kommentálja Ronald S. Laudernak, a Zsidó Világkongresszus vezetőjének az irányukba megfogalmazott kritikáját Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Liberálisok: Nincs együttműködés a Jobbikkal

Fodor Gábor pártja egyedüliként válaszolva három linket küldött meg szerkesztőségünknek, mindháromban Sermer Ádám, a párt főpolgármester-jelöltje volt a főszereplő. Elsőként a politikus tegnapi sajtótájékoztatójáról készült felvételt, amelyen arról beszélt, hogy

pártja a Jobbikal nem tud elképzelni semmilyen választási együttműködést.

Másodikként Sermer egyik írását osztották meg portálunkkal, amelyben hosszasan sorolta kifogásait a Jobbikkal kapcsolatban.

Néha muszáj válaszolniuk a feltett kérdésekre

Nem mindig tudták azonban megúszni a válaszadást az ellenzéki politikusok. Tegnap például Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese és Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője, frakciószóvivője tartott sajtótájékoztatót, aminek a végén előkerült a Lauder-nyilatkozat. Egy újságíró azt tudakolta a Gyurcsány-párti politikusoktól, eltántoríthatja-e őket a zsidó vezető intelme az együttműködéstől. Arató vállalta magára a feladatot, hogy mellébeszéljen, a következőképpen indított: „Természetesen ez egy nagyon fontos vélemény, mi mindig odafigyelünk a jelentős nemzetközi szervezetek véleményére.” Aztán hozzátette: „Mi azt látjuk, hogy Jobbik van abban a helyzetben, hogy eloszlassa az aggodalmakat, bízunk abban, hogy a Jobbik folytatja azt az utat, amit megkezdett.”


Az MTI hétfői beszámolója szerint gyakorlatilag ugyanez a jelenetsor játszódott le Rónai Sándor, a párt szóvivőjének hétfői sajtótájékoztatóján, amelynek a végén megkérdezték tőle, a DK osztja-e Laudernek azt a véleményét, miszerint a „Jobbik az ördög maga”. A Gyurcsány-párti politikus kitérve a válaszadás alól azt felelte, hogy az Orbán Viktor utáni világnak az egymás és az alapvető jogok iránti tiszteletre kell épülnie. „Ennek az alapvetésnek kell egybekovácsolnia az ellenzéket” – tette hozzá.