Jelenleg több mint 3300 embernek nyújt védelmet a magáncsőd

Vágólapra másolva!
Jelenleg több mint 3300 embernek nyújt védelmet a 2015-ben bevezetett magáncsőd intézménye – írta a Magyar Nemzet szombaton az Igazságügyi Minisztérium közlésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A tárca a lap érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy február 7-ig összesen 1460 adósságrendezési eljárást jegyeztek fel, és ezek közül 1231 jelenleg is folyamatban van. A szóban forgó eljárások összesen több mint 3300 embernek nyújtanak védelmet. Az 1231 adós mellett megközelíti a 650-et az adóstársak száma, 400-ra tehető az egyéb kötelezettek – például a kezesek – csoportja, ahogy meglehetősen nagy a családtagok tábora is.

A tárca rámutatott, hogy a családi csődvédelem az adósoknak, az adóstársaknak és a velük közös háztartásban élő közeli hozzátartozóknak is oltalmat garantál a végrehajtáson kívüli kényszerértékesítéssel és a végrehajtási eljárásokkal szemben – olvasható a lapban.

A lap érdeklődésére Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke elmondta: a tapasztalatok szerint a családi csődvédelem alkalmas lehet arra, hogy megfelelő kiutat mutasson az anyagi problémákból azoknak az adósoknak, akik némi vagyonnal, jövedelemmel rendelkeznek. Ugyanakkor hozzátette, a magáncsőd csak egy az elmúlt évek adósokat segítő intézkedései és a devizahitelek következményeinek felszámolásáért hozott kormányzati lépések közül.

Schadl György azt mondta: a devizahitelek kártételeinek súlyát egyébként pontosan jelzi, hogy mind a mai napig számos olyan eljárás zajlik, amely a régi, külföldi pénznemben nyilvántartott kölcsönök miatt vette kezdetét. Az ilyen esetek száma ugyanakkor érezhetően csökken – közölte.