A kanadai konzervatívok számára modell a magyar családpolitika

NOVÁK Katalin
Budapest, 2018. december 20. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Családok éve programsorozat ünnepi zárókoncertjén a Papp László Budapest Sportarénában 2018. december 20-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A kanadai konzervatívok nagy érdeklődést tanúsítanak a magyar családpolitika iránt, számukra ez modell – tájékoztatta a Kanadában tárgyaló Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-t telefonon.
Vágólapra másolva!

A háromnapos látogatáson Kanadában tartózkodó Novák Katalin Ottawában és Torontóban folytatott megbeszéléseket a kanadai Konzervatív Párt vezető személyiségeivel, előadást tartott a tekintélyes Cardus Intézetben a magyar családpolitikáról, és találkozott a magyar diaszpóra képviselőivel is.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta:

a kanadai konzervatívok kifejezetten keresik a kapcsolatot a Fidesszel,

ezért találkozói és tárgyalásai egyúttal arra is alkalmasak, hogy a Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökeként erősítse a két párt közötti kapcsolatokat is.

Novák Katalin Forrás: MTI/Illyés Tibor

Novák Katalin mások mellett tárgyalt Lisa Raittal, a Konzervatív Párt helyettes vezetőjével, Candice Bergennel, a párt parlamenti frakcióvezetőjével, Andrew Bennettel, a korábbi konzervatív kabinet miniszterével, Ed Fast korábbi kereskedelmi miniszterrel és Michelle Rempellel, az ellenzékben lévő konzervatívok árnyékkormányának bevándorlásügyi vezetőjével is.

A kanadai konzervatívok érdeklődtek a fiatalokat és a családalapításra készülőket segítő magyar intézkedések részletei iránt is,

és sokat kérdeztek arról, hogyan lehet az adórendszer révén segíteni a gyerekvállalást és általában a fiatal családokat.

Michelle Rempel bevándorlásügyekért felelős árnyékminiszterrel az államtitkár a migráció kérdéseit vitatta meg. „Bár Kanada hagyományosan bevándorló ország, ugyanakkor náluk is fenyeget a rendezetlen és ellenőrizetlen bevándorlás, amely integrációs problémákat vet fel” – fogalmazott eszmecseréiről Novák Katalin. A kanadai Konzervatív Párt – amely az ősszel tartandó választásokon jó eséllyel ismét kormányra kerülhet – szintén az erős határvédelem híve.

Novák Katalin a torontói Szent Erzsébet templomban megnyitotta a keresztények üldözéséről szóló magyar kiállítást, és találkozott a magyar diaszpóra képviselőivel is. Egyúttal ellátogatott a magyar kormány támogatásával most épülő diaszpóra missziós központba.

– hangsúlyozta az államtitkár.