Tarlós: Elvi megegyezés született az éjszakai repülési tilalom bevezetéséről

TARLÓS István SZEMÉLY Közéleti személyiség foglalkozása politikus főpolgármester SZELLEMI TEVÉKENYSÉG előad
Budapest, 2018. június 15. Tarlós István főpolgármester beszédet mond a főváros és a Mol-csoport közötti stratégiai megállapodás aláírásán a Városházán 2018. június 15-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Elvi megegyezés született a Liszt Ferenc repülőtér okozta zajterhelés ügyében, és belátható időn belül megszüntetik az éjszakai repüléseket - jelentette be a főpolgármester az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. Tarlós István a budapesti parkolási rendszerről is beszélt, amiből a befolyt összegnek szerinte a közösségi közlekedés büdzséjében lenne a helye. Továbbá a Budapestnek ítélt, Európa legjobb úti célja 2019 kitüntetésről elmondta, soha egy győztes sem kapott még ennyi szavazatot korábban.
Vágólapra másolva!

Tarlós István közölte, hogy a héten tárgyalt a Budapest Airport és a HungaroControl vezetőivel, csütörtökön pedig Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel és Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárral.

– fogalmazott Tarlós István, hozzátéve: a közlekedési hatóság kezébe tudja adni a minisztérium a zajmérés jogosítványát. A főpolgármester elmondta: az éjszakai repülés főleg a mélyalvás időszakában probléma, és szeretné a javasolt - éjféltől reggel ötig tartó - repülési tilalmat reggel hat óráig kitolni.
Tarlós szerint jelentős előrelépést értek el az ügyben.

– mondta.

Tarlós István Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A főpolgármester problémaként emelte ki, hogy nincs a közelében kiváltó repülőtér, amelyet használni lehetne éjszakai mentesítésre. Távlati tervként korábban felvetette, hogy a katonai és a teherszállító repülőgépeknek egy közelben levő kisebb repülőteret kellene használniuk.

- tette hozzá.

A parkolási rendszert egységesíteni kellene

A budapesti parkolási rendszerről szólva elmondta, hogy évek óta küzd az egységes parkolásért. Az ugyanis nem normális, hogy 23 módon rendezik az ügyet. Továbbá a parkolásból befolyt bevételeknek

- mondta. Tarlós István arról is beszélt, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely által vezetett XIV. kerületben rendkívül magasak a parkolás költségei, és ott veszteséges a működtetés. Gyakorlatilag a főváros összes kerülete nyereséges - közölte, majd példaként emelte ki, hogy a VI. kerületben, ahol kevesebb a várakozóhely, mint Zuglóban, egymilliárd forint feletti a nyereség. Zuglón kívül a X. kerületben veszteséges a fizetős parkolás, de ott védőzónának vezetették be, és alig van rá igény. Itt a mérleg mínusz 30 millió évente,

- mondta Tarlós István, hozzátéve: itt valami nem stimmel. Rámutatott arra is, hogy az összes parkolási szerződést a kerületek kötik önálló jogi személyként.

Európa legjobb úti célja díj az elmúlt 10 év munkájának eredménye

A főpolgármester azzal kapcsolatban, hogy csütörtökön a Városházán átvette a Budapestnek ítélt Európa legjobb úti célja 2019 elismerést, elmondta: soha nem kapott még egyetlen győztes annyi szavazatot, mint most Budapest.

A díj az utóbbi tíz év munkájának az eredménye, és ebben sok embernek a munkája benne van.

Ide sorolhatók a szállodaipar vezetői és dolgozói, a vendéglátóiparban dolgozók, a közbiztonságról gondoskodók, a kulturális szférában dolgozók egésze, a kormány és Budapest népe. Azt a legrosszabb indulattal sem lehet állítani, hogy a díj elnyerésében a város választott köztestülete és a városvezetés intakt lenne - jegyezte meg.

Tarlós István érdekesnek nevezte, hogy a kitüntetésről szóló februári értesítés előtt két nappal "nagy hangon" jelentette ki Zugló polgármestere, Karácsony Gergely (Párbeszéd), a baloldali pártok közös főpolgármester-jelöltje, hogy "mi tönkretettük ezt a várost".

A főpolgármester a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában azt közölte, hogy a főváros honlapján, a Budapest.hu oldalon március 21-én közzéteszik a budapesti fejlesztésekről szóló projektlistát. Ez tartalmazza majd a 2010-ig megvalósult, a folyamatban levő és a tervezett beruházásokat. Külön csoportként teszik majd közzé az állam és a főváros közös beruházásait.