Az európai polgároknak joguk van tudni az Európai Bizottság titkos terveiről

SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter kőlgazdasági és külügyminiszter hétfőn azt szeretné kideríteni, hogy milyen más titkos dokumnetumok készülnek Brüsszelben.
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió polgárainak joguk van tudni, hogy az Európai Bizottság a hátuk mögött milyen titkos terveket készít, hogy még inkább aláássa a kontinens biztonságát – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert arról a dokumentumról kérdezték, amelyet az Európai Bizottság Jogi Szolgálata készített az ENSZ decemberben elfogadott migrációs jogi csomagjának következményeiről.

„Ez Brüsszel eddigi legsúlyosabb hazugsága migrációügyben” – erősítette meg korábbi kijelentését a tárcavezető. Kezdeményezte, hogy az uniós külügyminiszterek következő, jövő heti tanácskozásán rendkívüli napirendi pontban tárgyaljanak arról, hogy az Európai Bizottság felhatalmazása alapján milyen titkos terveket készítettek eddig a migrációról, azoknak mi a céljuk, továbbá hozzák azokat nyilvánosságra, és fejezzék be a tervkészítést.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott,

köztudott volt Brüsszel azon szándéka, hogy minden európai ország torkán le akarja nyomni az ENSZ globális migrációs csomagját.

Az ENSZ-ben tavaly szinte minden vita erről a csomagról szólt, amelyet Magyarország az első uniós országként utasított el, majd végül nyolc másik európai ország is így döntött.

Hangsúlyozta, Brüsszel a szavazás előtt folyamatosan azzal próbált altatni, hogy nem kell a készülő csomag ellen tiltakozni, mert az jogilag nem lesz kötelező, az elfogadott paktumban végül mégis 80 alkalommal szerepel a kötelezettség szó.

A külügyminiszter szerint New Yorkban és Brüsszelben is azon dolgoznak, hogy „részenként, a hátsó kiskapun keresztül”, különböző nemzetközi szervezetek tanácskozásain, deklarációiban hivatkozási alappá tegyék a globális migrációs csomagot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Felidézte, hogy az előkészítő fázisban Magyarországot végig kötelezettségszegési eljárásokkal fenyegették, hogy ne gátolja a közös európai álláspontot.

– jelentette ki.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság jogi szolgálatának anyaga hamis hivatkozásokat tartalmaz, mivel a migrációs politika nemzeti hatáskörbe tartozik. Az ENSZ globális migrációs csomagja „semmi mást nem tesz, mint hogy az illegális migrációt legalizálja, és definíció szerint kinyilatkoztatja, hogy a világ minden országának részt kell venni a migrációban”.

Hangsúlyozta, a magyar embereknek joguk van ahhoz, hogy világossá tegyék, nem akarnak bevándorlóországban élni, és nem gondolják, hogy a migráció alapvető emberi jog lenne.
Szijjártó Péter szerint azért veszélyes az Európai Bizottság törekvése, mert ha kötelezővé tennék a globális csomagot, akkor például a migránsoknak ugyanolyan szolgáltatásokat kellene nyújtani, mint az ország területén jogszerűen élő, ott adót fizető embereknek.

Ez pedig tovább inspirálná a migrációs folyamatokat, ami tovább növelné a terrorveszélyt.

A külügyminiszter megerősítette, Magyarország továbbra is úgy gondolja, a humanitárius segítséget oda kell vinni, ahol baj van. Példaként említette erre a törekvésre a Hungary Helps programot, amelyben Magyarország több mint 7 milliárd forinttal támogatta a közel-keleti keresztény közösségeket abban, hogy ne kelljen elvándorolniuk.