Így emlékezett a nemzet a száz évvel ezelőtt aláírt trianoni diktátumra

Sopron, 2020. június 4. A Trianoni Emlékpark az avatóünnepség napján, az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján a Soproni Parkerdőben 2020. június 4-én. MTI/Nyikos Péter
Vágólapra másolva!
A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés emlékülésén a nemzeti összetartozás napján. Hangsúlyozta: senki sem vitathatja el a jogot, hogy a nemzet lelki határai változatlanok maradjanak, ha már a földrajzi határai megváltoztak. Kövér László házelnök kijelentette, mindaddig, amíg a Kárpát-medencében élő külhoni magyarságnak létküzdelmet kell vívnia azért, hogy megőrizhesse anyanyelvét, kultúráját és szülőföldjének otthonosságát, a trianoni döntés nem egy lezárt fejezet, hanem a magyar nemzetet érintő, velünk együtt élő jelenbeli létkérdés.  Délután fél ötkor több mint 15 ezer harang szólalt meg a világban a trianoni diktátumra emlékeztetve.
Vágólapra másolva!

Áder János: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is

A köztársasági elnök a trianoni békediktátum 100. évfordulójára összehívott parlamenti emlékülésen úgy fogalmazott, Magyarország sorsa sunyi háttértárgyalásokon már 1920 előtt eldőlt.

- hangsúlyozta, ismertetve Magyarország számszerű veszteségeit is. Kiemelte, a magyarság a XIX. század végén pár évtized alatt képessé vált minden gépe legyártására, amire csak a mezőgazdaságnak szüksége volt, a budapesti földalatti pedig megelőzte a londoni átadását is.

A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából tartott emlékülés résztvevői az Országházban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem szűnt meg a viszálykodás a békével

Áder János úgy látja, a konfliktus, a viszálykodás nem szűnt meg a békével, sőt, csak a bolsevizmus térnyerését tette lehetővé a soknemzetiségű államokban. Kiemelte még, hogy Anglia miniszterelnöke, Lloyd George sürgette, hogy a határok igazodjanak lehetőleg az etnikai határokhoz, ne egyéb megfontolások érvényesüljenek. Francois Mitterrand (francia baloldali államfő) pedig - mint mondta - úgy vélekedett,

Azonban szerinte indokolt az is, hogy a saját házunk előtt is söprögessünk". Szerinte az akkori (1918-1919) magyar elit tehetségtelensége, utópikus gondolkodása is táplálta a "politikai vakságot", a "súlyos felelőtlenséget". De Károlyi Mihály nem épített erős karhatalmat, Apponyi Albert beszédét pedig szívós diplomáciai háttérmunkával kellett volna alátámasztani.

"Az elhallgatásban, a történelemhamisításban nem, de a történelmi esélyek kihasználásában partnerek leszünk" - jelezte, hogy a "nemzet lelki határai változatlanok maradjanak". "A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is" - zárta ünnepi gondolatait Áder János köztársasági elnök.

Áder János: A történelmi esélyek kihasználásában partnerek leszünk Forrás: MTI/Illyés Tibor

Legyen egyetemes emberi alapjog a nemzethez tartozás joga

Az emlékülés kezdetén felvonultak a történelmi zászlók is. Latorcai János az ülést levezető elnök megkülönböztetett tisztelettel köszöntötte a határon túli magyarságot, annak képviselői azonban a járványhelyzet miatt nem lehettek jelen a budapesti ülésen.

Felidézte, Antall József néhai miniszterelnök lélekben és érzésben 15 millió magyar miniszterelnöke kívánt lenni, éppen 30 évvel ezelőtt, ami kijelölte a nemzetpolitikai irányt.

Emlékeztetett a 10 évvel ezelőtt keletkezett kettős állampolgársági lehetőségre a határon túli magyarok számára, ezáltal a "nemzettársak honfitársakká is váltak". Reményét fejezte ki, hogy a centenárium a szeretet és a tisztelet kifejezését hozza a Kárpát-medencében.

Szűcs Lajos, a parlament jegyzője ezt követően felolvasta a centenáriumi nyilatkozatot, amelynek része, hogy a határon túlra szorult nemzetrészek az elmúlt száz évben különböző államalakulatban kellett, hogy éljenek; számuk folyamatosan csökkent, mára alig több, mint kétmillió.

A határon túli magyarok az idők során a diszkrimináció számtalan formája miatt kellett, hogy szenvedjenek, jogaikat csorbítják, érdekeik érvényesítését meghiúsítják.

A nyilatkozat tartalmazza, hogy Magyarország javasolja az ENSZ-nek, hogy legyen egyetemes emberi alapjog a nemzethez tartozás joga.

Kövér László: Geopolitikai módon kell gondolkozni

Kövér László házelnök, úgy is, mint a nyilatkozat előterjesztője, az emlékülésen elmondta, a politikai nyilatkozat elfogadására nyomós okok vannak. A trianoni diktátum ugyanis nemcsak a múlt, hanem a jelen is, és a jövővé is válhat, a kárpát-medencei magyarság közben keserves küzdelmet folytat a fennmaradásért.

- mondta.

Kövér László: Geopolitikai módon kell gondolkodni Forrás: MTI/Illyés Tibor

A trianoni tanulságok egyikeként elmondta, ma is vannak, akik Európa-szerte olyanok, akik a nemzetek létét tagadják azért, hogy a javaikat megszerezzék, "az európai nemzetállamok puszta léte is akadályt teremt számukra". A politikát pedig ennek megfelelően kell alakítani.

A harmadik trianoni tanulság, hogy nemzetközi szövetségesek nélkül nem lehet sokra menni.

Szerinte a Kárpát-medence népei a globalizmus világában vagy együtt fognak sírni, vagy együtt fognak nevetni, előbbi esetben "saját nemzeti kultúránkat elfeledtetik velünk". Beszéde végén háláját fejezte ki ő is a határon túli magyarság kitartása iránt.

Gulyás Gergely: A nemzethez tartozás erősebb kötelék az államhoz tartozásnál

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a nemzeti összetartozás napján azt mondta, minden harmadik magyar a határon kívül rekedt, egy sikeres és befejezett gyilkosság ellenére a magyarság életben maradt.

Orbán Viktor június 6-án Sátoraljaújhelyen avat emlékművet és mond beszédet. A Citadellán létrejön a Magyar Szabadság Múzeuma.

Gulyás Gergely: A nemzethez tartozás erősebb kötelék az államhoz tartozásnál Fotó: Koncz Márton - Origo

Trianon tanulsága, hogy a nemzet még az országnál is fontosabb - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Rákóczi Szövetség megemlékezésén Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című költeményét is idézve azt mondta mindenkinek,

A miniszter a Magyar Nemzeti Bank budavári épületében tartott rendezvényen az elmúlt évszázad ékes bizonyítékának nevezte, hogy a nemzethez tartozás erősebb kötelék az államhoz tartozásnál. "A nemzethez való hűségért a kommunista diktatúra alatt a környező országok, sőt még saját államunk is bebörtönzéssel és fizikai megsemmisítéssel fizetett" - mondta. Az állam azonban földi hatalom, a nemzet és a haza viszont a magasban van - idézte Illyés Gyula szavait Gulyás Gergely.

Emlékparkot is avattak

Magyarország ezeréves fáját még a trianoni békeszerződés sem tudta elpusztítani - mondta az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár Sopronban, a Károly-kilátó közelében, ahol átadták a Trianoni Emlékparkot a trianoni békeszerződés centenáriumán, a nemzeti összetartozás napja tizedik évfordulóján. Zambó Péter úgy fogalmazott, száz éve

"Magyarország fájának ágait levágták, lombkoronájának kétharmadát lecsonkolták". A személyes tragédiák és a társadalmi veszteségek mellett a gazdasági károk is súlyosak voltak

- fűzte hozzá.

A Trianoni Emlékpark az avatóünnepség napján, az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján a Soproni Parkerdőben 2020. június 4-én Forrás: MTI/Nyikos Péter

Farkas Ciprián (Fidesz-KDNP), Sopron polgármestere köszöntőjében azt mondta,


Az emlékpark Nagy-Magyarországot ábrázolja, az elcsatolt részeket piros, a mai Magyarország területét zöld, a területek között futó sétautakat pedig fehér kövekkel burkolták.

Fél ötkor megszólaltak a harangok

16.30-kor egy percre leállt a budapesti közösségi közlekedés és a város teljes vérkeringése. 16 óra 32 perckor táncosok élőzenével kísért, 20 perces produkciója volt látható a Hősök terén. Erdélyben megkondultak a történelmi magyar egyházak harangjai, ezzel egy időben megannyi helyszínen tartottak szűk körű koszorúzást.

A Hősök terén a Magyar Teátrumi Társaság szervezésében száz táncos közös, élőzenével kísért néptáncelőadása emlékeztetett a trianoni diktátumra délután fél ötkor.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A komáromi Monostori Erődben száz ágyúlövéssel emlékeztek a századik évfordulóra.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Trianon centenáriumának mementója utat nyithat a magyar-román megbékélés előtt, ha az erdélyi magyarok teljes jogú polgárai lesznek Romániának, és Bukarest szakít az állampolitikai szintű magyarellenességgel - mondta Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, miután beszédet mondott a bukaresti megemlékezésen, a Calvineum előtt.

"Temesvár azt üzeni: van lehetőség a megbékélésre, de ennek céljából szakítania kell Klaus Iohannisnak és a bukaresti kormánynak a szekuritátés (kommunista titkosszolgálati), iliescui magyarellenes hagyományokkal" - jelentette ki Tőkés László az 1989-es forradalomra emlékeztetve.

Az EMNT elnöke a nemzeti összetartozás napja alkalmából a bukaresti Calvineum református templom udvarán csütörtökön megkoszorúzta a magyar hősök emléktábláját.

Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

20.15-kor a Duna Televízió - Rátóti Zoltán főszereplésével - műsorra tűzi A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében című történelmi drámát.