Június utolsó hétvégéjétől újra lesz kamionstop

autópálya csúcsforgalom FOTÓ ÁLTALÁNOS IDŐJÁRÁS kamion kánikula autó LÉTESÍTMÉNY autópálya csúcsforgalom FOTÓ ÁLTALÁNOS IDŐJÁRÁS kánikula KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY Budapest, 2014. július 19.
Tíz kilométeres a koc
Budapest, 2014. július 19. Tíz kilométeres a kocsisor az M0-son az M5-ös felé, Diósd térségében 2014. július 19-én. A torlódás részben a hőségriasztás miatt felfüggesztett kamionstop miatt alakult ki. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
A folyamatos áruellátás érdekében a nehéz tehergépkocsik 2020. március 12. óta hétvégi korlátozás nélkül közlekedhettek a magyarországi utakon. A veszélyhelyzet megszűnése miatt viszont a június 27-i hétvégétől ismét a kamionstop általános szabályait kell alkalmazni.
Vágólapra másolva!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium bejelentette, hogy a következő, június 20-21-i hétvége lesz az utolsó, amikor a veszélyhelyzettel összefüggésben korlátozás nélkül közlekedhetnek a teherautók a hazai utakon.

Június utolsó hétvégéjén szombaton 22 órától vasárnap 22 óráig lesz érvényben a kamionstop.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával, a védekezés második szakaszában már nem indokolt a kamionstop eltörlése.

A forgalomkorlátozás időtartama a hatályos szabályozás szerint július-augusztusban meghosszabbodik, a nehéz tehergépkocsiknak már szombaton 15 órától parkolókban kell várakozniuk. A kamionstop alkalmazása indokolt esetben felfüggeszthető, erre az utóbbi években magasabb fokú hőségriasztás miatt volt példa.

Kamionstop miatt kialakult dugó az M0-son, hőségriadó alatt Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta, hogy a kamionstop átmeneti feloldása lehetővé tette, hogy

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium március végétől május végéig a teherautó- és buszsofőrök számára előírt vezetési- és pihenőidők ideiglenes módosításával is megkönnyítette a közúti áruszállítást.

E lépések is hozzájárultak ahhoz, hogy a kiskereskedelem a legnehezebb időszakban is képes volt gondoskodni a magyar családok zavartalan ellátásáról.