Időközi választások: súlyos baloldali vereségek, eltűnő baloldali pártok, rasszista baloldali jelölt

Budapest, 2018. július 8. Szavazó a józsefvárosi időközi polgármester-választáson a BVHSZC Bókay János szakközépiskolájában 2018. július 8-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A szűk fél év után újrainduló időközi választásokon több súlyos vereséget szenvedett a baloldal vasárnap, Salgótarjánban még 40 százalékot sem szerzett a jelöltjük. A következő két hónapban több tucat voksolás lesz, de ezek közül is kiemelkedik a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választás, valamint a karcagi és a mohácsi polgármester-választás. Tiszaújvárosban a baloldal egy nyíltan rasszista és antiszemita jelöltet támogat, aki egyébként lelövéssel fenyegette meg a munkatársait. Mohácson és Karcagon a parlamenti frakcióval rendelkező baloldali pártoknak jelöltet sem sikerült állítaniuk.
Vágólapra másolva!

Március 8-a óta először a mögöttünk hagyott hétvégén tartottak újra időközi választásokat Magyarországon, és a következő két hónapban több tucat hasonló megmérettetés is lesz.

A mostani torlódás oka, hogy a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet miatt rengeteg voksolást el kellett halasztani, valamint a veszélyhelyzet alatt is több képviselő és polgármester mandátuma megszűnt.

Bár az időközi választások eredményeiből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, de arra mindenképpen jók lesznek ezek voksolások, hogy az adott település erőviszonyiról levonjunk valamilyen következtetést.

Több súlyos vereséget szenvedett a baloldal a mögöttünk hagyott hétvégén (illusztráció) Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Rasszista jelöltet támogat a baloldal

Az időközi választások közül kiemelkedik az október 11-i voksolás a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú országgyűlési körzetben. A választást a fideszes Koncz Ferenc halála miatt kellett kiírni.

Várhatóan négy jelölt száll szembe a Fidesz által indított Koncz Zsófiával.

Köztük található a baloldal által támogatott, nyíltan antiszemita és rasszista Bíró László is.

Bíró Lászlóról nemrégen derült ki, hogy lelövéssel fenyegette meg korábbi alkalmazottait. A szerencsi összellenzéki jelölt korábban egy varrodát üzemeltetett. A Hír TV Informátor című műsorának a volt alkalmazottak arról beszéltek:

a jobbikos politikus többször nem fizette ki bérüket, van, akinek több százezer forinttal tartozik.

Amikor egyikőjük ezt szóvá tette, Bíró László azt mondta: hozza a puskáját és menekülhetnek.

Az is kiderült Bíróról, hogy zsebre vágja a tiszteletdíját, de ritkán jár be a munkahelyére. Bíró a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlési és bizottsági ülések jelentős részén nem vesz részt, igazolást sem nyújt be, ám a képviselői apanázst és a pénzügyi bizottság alelnöki tiszteletdíját mindig felveszi. A politikus a baloldali összeborulás jelöltjeként jutott be múlt ősszel a megyei közgyűlésbe, hiányzásaiból pedig jól látszik, hogy nem érdekli a helyi politika.

Egy antiszemita mellett sorakozott fel a baloldal a Borsod megyei időközi választáson Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Korábban Bíró László, a baloldali pártok országgyűlési képviselőjelöltje a szerencsi és környékbeli szállodákban lakó izraeli, oroszországi, lengyelországi (általa vélelmezetten) zsidó turistákról a következőket írta a Facebook-oldalára:

„A kutyám majd megveszik, amikor a »tetűcsúszdások« elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják, mi a helyzet".

Vagyis a baloldali pártok jelöltje ocsmány, antiszemita stílusban beszélt a zsidókról.

Nem zavarja Brüsszelt, ha a baloldal egy antiszemitát támogat Magyarországon

Időközben az is kiderült, hogy a brüsszeli bürokrácia csendben tudomásul vette, hogy a magyar baloldal egy antiszemita, rasszista jelöltet állított egy időközi választáson. A V4NA nemzetközi hírügynökség többeket is megkérdezett arról, hogy erkölcsi értelemben mit gondolnak, van-e helye egy antiszemita kijelentéseiről ismertté vált embernek a politikában. Az ügyre a magyar kormánypártok európai frakciói is felhívták a figyelmet, levélben fordultak a liberálisok és a szocialisták frakcióihoz, azonban választ ők sem kaptak.

Az Európai Parlament baloldali frakcióit nem zavarja, hogy a magyar baloldal egy nyíltan rasszista jelöltet támogat Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Nem sikerült jelöltet találnia a baloldalnak

Az időközi országgyűlési választás mellett a legnagyobb figyelmet a mohácsi és karcagi polgármester-választás övezi. Egyik településen sem indul olyan baloldali párt, amelynek parlamenti frakciója van.

Mohácson egy civil szervezet mögé bújva indul a tavaly még MSZP-s Csorbai Ferenc, míg Karcagon a Fidesz által támogatott polgármesterjelöltnek csak egy munkáspárti kihívója lesz.

Csorbai egyébként tavaly úgy tudott nyerni Mohácson, hogy fideszes ellenfele nem sokkal a választás előtt meghalt. Sokan kérték arra Csorbait, hogy lépjen vissza, de ezt nem tette meg. Az MSZP-s politikus lényegesen kevesebb voksot kapott, mint ahányan akkor érvénytelenül szavaztak. A két városban szeptember 27-én voksolnak majd.

Súlyos vereséget szenvedett a baloldal

A mostani hétvégén az egyik legérdekesebb voksolást Salgótarjánban tartották. A 3-as számú egyéni választókerületben önkormányzati képviselőt választottak.

A voksolást a függetlenként induló, de Fidesz által támogatott Turcsány László nyerte a baloldal jelöltjével szemben.

Turcsány a szavazatok közel 48 százalékát szerezte meg, míg a baloldal jelöltje a 40 százalékos aránynál kevesebb voksot kapott. Tavaly ősszel a baloldal még több mint 42 százalékos támogatottságot szerzett a körzetben.

Salgótarjánban nem várt vereséget szenvedett a baloldal Fotó: Polyak Attila - Origo

Kiszomborban Szirbik Imre független jelölt nyerte a polgármester-választást. Őt szintén kívülről támogatta a Fidesz.

Szirbiket több mint 60 százalékos támogatottság mellett választották meg.

Járványügyi intézkedések

A koronavírus-járvány miatt az őszi időközi választásokon a helyi választási irodák a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeznek el, amelyet a választópolgárok a szavazóhelyiségbe érkezéskor és távozáskor is használhatnak.

A szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek, és erre kérik a választópolgárokat is. Kérik azt is, hogy esetleges sorban állás esetén tartsanak legalább 1,5 méter távolságot a többi várakozótól, valamint vigyenek magukkal tollat a voksoláshoz.

A betegek, a mozgásukban korlátozottak – mint minden választásnál – most is mozgóurnát kérhetnek legkésőbb a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottságtól.