Soros György az antiszemitizmus egyik fő célpontja, ugyanakkor tevékenységét és személyét jobboldali zsidók nyíltan kritizálják

ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértője
Vágólapra másolva!
Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője a Jewish Telegraph Agency hírügynökség írását szemlézi az Origón.
Vágólapra másolva!

A cikk állítása szerint a Soros Györgyről szóló összeesküvés-elméletek már régóta léteznek, de Európa 2015-ös menekültválsága idején gőzerőre kaptak. Soros jótékonysági hálózata, az Open Society Foundations olyan csoportoknak adományozott, amelyek segítették az Európába bejutni vágyó migránsokat, az antiszemiták pedig azzal vádolták Sorost, hogy megpróbálta Európa fehér lakóit muszlim menekültekkel helyettesíteni.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője Forrás: Századvég

Újabban Soros az Egyesült Államokban a szélsőjobboldali aktivisták kedvelt célpontjává vált, akik azt állítják, hogy baloldali tüntetőket fizet, vagy a kormány megbuktatására törekszik. 2018-ban egy jobboldali szélsőséges csőbombát küldött Soros házához. Napokkal később egy férfi, aki démonizálta őt a közösségi médiában, belépett egy zsinagógába Pittsburghben, és megölt 11 zsidó embert. A Ben Sales által jegyzett írásban foglaltak szerint Soros Györgyöt, a „zsidó-amerikai tőzsdespekulánst és liberális filantropistát" jobboldali zsidók támadják. Néhányan közülük ráadásul ragaszkodnak ahhoz, hogy a Sorosról szóló „összeesküvés-elméletek" nem antiszemiták, vagy kisebb jelentőségűek azokhoz a károkhoz képest, amelyeket szerintük filantrópiája okoz.

Yair Netanyahu, az izraeli miniszterelnök fia, 2017-ben egy mémet tett közzé a Facebookon, amelyen Soros lógatja a földgömböt egy hüllő előtt. A mém klasszikus antiszemita kampós orrú karikatúrát is tartalmazott. Netanyahu törölte azt, de azóta többször nyilvánosan kritizálta Sorost.

Tavaly azzal vádolta, hogy „belülről pusztította el Izraelt", és tweetet tett közzé arról, hogy „Soros az első számú izraeli és zsidóellenes közszereplő a világon."

Az elmúlt néhány évben Sorost Donald Trump amerikai elnök és számos szövetségese, köztük Rudy Giuliani és Kevin McCarthy képviselő is élesen támadta, tavaly decemberben Giuliani azt mondta, hogy „ő inkább zsidó, mint Soros", és megvádolta Sorost FBI-ügynökök befolyásolásával és egy amerikai nagykövet ellenőrzésével.

A rabbinikus csoport elnöke, Pesach Lerner rabbi Giuliani kijelentéseit „teljesen ésszerűnek" nevezte. „Igen, Soros a zsidó nemzet része, de ideológiailag nem csupán távoli, hanem nyíltan ellenséges Izraellel és a zsidó érdekekkel szemben!" - mondta Lerner akkori nyilatkozatában. „Nevetséges Soros vagyonának bizonyos állami tisztviselőkre gyakorolt hatásának pontos kritikáját összekapcsolni a gyűlöletkeltő, antiszemita hazugságokkal, amelyek a zsidók közösségi irányításának általánosságairól szólnak."

Néhány zsidó konzervatívhoz hasonlóan Lerner is megkérdőjelezi azt az állítást, miszerint Soros az antiszemitizmus gyakori áldozata, és megvédi azokat, akiket Soros elleni fanatizmussal vádolnak, mert szerinte csak felszínesen zsidó. Nem érzi úgy, hogy zsidó életet élne, és azt mondja, hogy a zsidó nép ellen dolgozik. Hasonlóképpen úgy gondolja, hogy finanszírozási tevékenysége veszélyesebb, mint bármelyik Soros felé irányuló antiszemita kirohanás.

„Nem tagja a globális zsidó közösségnek, azon kívül, hogy születése szerint zsidó" - mondta Lerner a múlt hónapban a Zsidó Távirati Ügynökségnek. Később hozzátette: „A Soros által okozott kár olyan nagy, hogy messze a csend jelenti a nagyobb veszélyt!" - és az érvényes kritika megcáfolhatja azt az elképzelést, hogy ő bármilyen módon képviseli a „zsidókat". Steven Pruzansky rabbi, a Zsidó Értékek Koalíciójának alelnöke úgy nyilatkozott, hogy „Sorosnak hosszú múltja van az Amerika-, Izrael- és zsidóellenes cselekedetek vonatkozásában."

Emily Tamkin „A Soros befolyása" című könyv szerzője így nyilatkozik: „Azt hiszem, a zsidóság megértése abban rejlik, hogy mit jelent zsidónak lenni" - mondta. „Soros olyan csoportokat finanszírozott, amelyek a palesztin jogok előmozdításán munkálkodnak. Ha úgy gondolja, hogy a zsidó lét elsősorban egy olyan Izraellel foglalkozik, amely meg tudja csinálni, amit akar, akkor Soros ellenzi a zsidóság megértését."

Tamkin szerint ez fényt derít az Izraelt támogató személyek, köztük Yair Netayahu és apja, Benjamin Netanyahu miniszterelnök Soros-kritikájára, akik alatt a Külügyminisztérium 2017-ben közleményt adott ki, miszerint Soros „folyamatosan aláássa Izrael demokratikusan megválasztott kormányait". Emily Tamkin szerint a jobboldali Izrael-párti zsidók jogosan folytatják Sorossal szembeni kritikájukat, mert a baloldali izraeli csoportok finanszírozása sértheti az ottani zsidóság érdekeit is.

Adam Milstein, a híres jobboldali Izrael-párti adományozó ennél is keményebb kritikát fogalmazott meg, és azt állította, hogy Soros az antifát, az antifasiszta hálózatot finanszírozza, öngyűlölő zsidónak nevezte, sőt megkérdőjelezte holokauszt-túlélő mivoltát is. 2017-ben Milstein tweetelt, majd törölt egy képet Sorosról, mint polipról és csápjairól az egész földkerekségen.

Az Amerikai Cionista Szervezet nemrégiben sajtóközleményt adott ki, amelynek címsora Sorost „radikális anticionistának" nevezte. Elnöke, Morton Klein szintén bírálta Sorost, amiért a holokauszt idején rejtett gyermekként írta le cselekedeteit, és Sorost a Ku-Klux-Klan volt vezetőjéhez hasonlította, és tweetjében kijelentette: „Soros György Izrael-ellenes szélsőséges elítélése annyira nem antiszemita csak, ahogy a rasszista David Duke elítélése nem fehérellenes."

Klein nem aggódik az antiszemiták miatt, mert nem hiszi, hogy Soros az antiszemitizmus célpontja. Többször elmondta, hogy nincs problémája olyan rajzokkal, amelyek Sorost például a világot irányító polipként mutatják be, mert szerinte Sorosnak „mindenhol vannak csápjai, és óriási befolyása van". Klein elismerte, hogy egy ilyen kép zsidókról, pénzről és hatalomról szóló antiszemita sztereotípiára utalhat, de szerinte Soros esetében ez indokolt. „Magam is csinálnék egy rajzfilmet, ha művész lennék, és megmutatnám neki, hogyan irányítja a világot!" - mondta Klein.

Mairav Zonszein baloldali izraeli-amerikai újságíró szerint vannak olyanok, akik többet adnak egyes izraeli csoportoknak, mint Soros alapítványai. „Rengeteg ember finanszírozza az emberi jogi szervezeteket" - mondta Zonszein, aki mellesleg mesterfokozatot szerzett a Soros által alapított Közép-európai Egyetemen.

Kijelenthető tehát, hogy Soros nézeteinek és aktivizmusának érdemi ellenzése korántsem ritka a centrista és a jobboldali zsidó körökben, főként a milliárdos Izrael-ellenes tevékenysége áll a kritikák középpontjában.

Ifj. Lomnici Zoltánnak, a Századvég jogi szakértőjének az írása.