Idén sem kell a négy- vagy többgyerekes anyáknak személyi jövedelemadót fizetni

család anya gyerekek Nyílt levél a túlterhelt és türelmetlen édesanyáknak
Vágólapra másolva!
Idén is élhetnek a négy- vagy többgyermekes édesanyák a személyi jövedelemadó (szja) alóli mentességgel, a kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter vasárnap az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A miniszteri közleményben kifejtették, a négy- vagy többgyerekes édesanyák életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól, ami a jövedelmük után jár.

Már mintegy 46 ezer édesanya élhetett 2020. január elseje óta a 15 százalékos szja-mentességgel,

ami közel 16 milliárd forinttal többet hagyott ezeknél a családoknál - írták, rámutatva arra, hogy egy négy- vagy többgyerekes családnál csak ezzel az adómentességgel átlagosan havi 36 ezer forinttal több marad.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Felhívták a figyelmet, hogy a mentesség nem zárja ki a családi kedvezmény igénybevételét.

Az anya vagy a saját munkavállalói társadalombiztosítási járulékából, vagy az apával közösen érvényesítheti a gyerekek után járó családi kedvezményt.

A jogosultság annak a hónapnak az első napján nyílik meg, amiben az édesanya először minősül négy vagy több gyermeket nevelő anyának. A kedvezményt összeghatár nélkül veheti igénybe a minden jogosultsági hónapban megszerzett, a kedvezmény alapját képező jövedelmére.

A kedvezmény igénybe vehető már év közben az adóelőleg megállapítása során, vagy az adóbevallás benyújtásakor.

Az adókedvezménynek az adóelőlegből való igénybevételét a munkáltató felé kell jelezniük az arra jogosult édesanyáknak - olvasható a közleményben.