Újabb fővárosi cégben rúgtak ki dolgozókat Karácsony Gergely megszorítása miatt

M3 metró déli szakasz, Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Durva létszámleépítés történt az egyik budapesti cégnél, aminek minden bizonnyal köze van a főváros  megszorító politikájához - tudtuk meg. Wertán Zsolt Zoltán, az Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft. ügyvezető igazgatója elismerte az Origónak, hogy több munkatársát el kellett küldenie, többeknek pedig csökkentenie kellett a fizetését. Az FKF után itt az újabb elbocsátási hullám!
Vágólapra másolva!

Az Origo megtudta, hogy az Enviroduna vezetője a napokban megvált 15 beosztottjától, a maradóknak pedig drasztikusan csökkentette a bérét. A cég belső ügyeire jól rálátó forrásunk szerint a durva létszámleépítésre azért került sor, mert a főváros pénzügyi nehézségekre hivatkozva csökkentette a költségvetésüket. Arról is beszélt, a cégvezetőnek mindezt úgy kellett csinálnia, hogy még véletlenül se tűnjön csoportos leépítésnek.

Az Enviroduna 2002. február 1-jén alakult a "Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei" ún. ÉLŐDUNA Projekt előkészítése és megvalósítása során szükséges projektmenedzseri feladatok elvégzésére. Mint honlapjukon írják, alapítójuk és egyszemélyes tulajdonosuk a fővárosi önkormányzat, azaz egy fővárosi cégről van szó. Az is kiderül a tájékoztatásból, hogy 38 munkavállalójuk rendelkezik legalább egy felsőfokú végzettséggel, ugyanakkor összesen 35 munkatársat tüntettek fel az oldalon.

Kérdéseinkkel Wertán Zsolt Zoltánhoz, az Enviroduna ügyvezető igazgatójához fordultunk, aki elismerte, valóban történtek mozgások a cégben, ugyanakkor ezeket nem hozta összefüggésbe a fővárossal. Mint válaszában kiemelte, a társaság üzleti tervezésének részeként időszakonként felülvizsgálják a munkavállalói létszámot, ami "hol létszámnövekedéssel, hol létszámcsökkentéssel, alkalmanként létszám-átcsoportosítással jár." Szerinte ebben semmi kiugró nincs, hiszen ilyesmi bármelyik "projektet kezelő, azzal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtó" cégnél előfordul.

Ez volt az indoklás, ezután következtek a részletek: hárman nem fogadták el a módosított munkaszerződésüket (ennek tartalmára nem tért ki), egy munkavállaló pedig közös megegyezéssel távozott. "Így összesen 9 fő munkaviszonya került megszüntetésre" - összegzett Wertán. Csakhogy kilenc munkavállaló egy 35-40 fős cég esetében közel sem számít elhanyagolhatónak.

Durva elbocsátási hullám egy fővárosi cégnél Fotó: Koncz Márton - Origo

Azt, hogy több dolgozó bérét csökkenteni kellett, szintén elismerte a cégvezető, ugyanakkor az általános bércsökkentést cáfolta. Előbbit azzal magyarázta, hogy többeknek csökkent a munkaideje. "Néhány munkavállaló esetében, ahol a várható munkaterhelés figyelembevételével a heti munkaóraszám csökkentése vált indokolttá, a munkabér a munkaidővel arányosan került módosításra. Általános bércsökkentés a társaságnál nem történt" - írta az Origónak.

Karácsony Gergely főpolgármester tavaly november 20-án arról beszélt, hogy átszervezések lesznek a fővárosi cégekben, aminek oka a költségek visszaszorítása, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ez nem fogja érinteni cégeik szakmai dolgozóit. Januárban pedig egyenesen azt mondta, "Budapesten nem terveznek megszorításokat." Ehhez képest a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt.-nél már tavaly decemberben megkezdődtek a kirúgások. Sajtóértesülések szerint 23 dolgozót küldtek el. Az FKF 17 munkavállaló elbocsátását ismerte el, állításuk szerint csak 4 dolgozójuk tartozott a fizikai munkások állományába.

A képlet ezúttal is hasonló: forrásunk 15 ember kirúgásáról beszélt, ugyanakkor Wertán Zsolt Zoltán ügyvezető igazgató ebből csupán 9-et erősített meg.