Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Minél többen oltatják be magukat, annál kisebb az esélye az újabb mutánsok keletkezésének

kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyag, Sinopharm vakcina, oltás, védőoltás, oltóanyag, 1021.02.24. 
 NAGY Tibor
Nagykáta, 2021. február 24. Botka Klára háziorvos beadja a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát Nagy Tibornak Nagykátán 2021. február 24-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Minél többen oltatják be magukat, annál kisebb az esélye, hogy újabb koronavírus-mutánsok keletkezzenek - mondta Rusvai Miklós víruskutató az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel. Hozzátette, fenntartás nélkül kell alkalmazni a keleti vakcinákat, mert csak így lehet megfékezni a járvány harmadik hullámát.
Vágólapra másolva!

Kifejtette, hogy nem sokkal ezelőtt még a koronavírus-járvány második hulláma leszálló ágban volt Magyarországon, az új mutánsok terjedése okozta a mostani, újabb felszálló szakaszt.

mert azok alapján előre megbecsülhető, hogy a következő hetekben milyen tendenciára lehet számítani - hangsúlyozta.

Rusvai Miklós szerint minél többen oltatják be magukat, annál kisebb az esélye, hogy újabb koronavírus-mutánsok keletkezzenek Forrás: MTI/Illyés Tibor

Vakcinahiány van a világban

Rusvai Miklós azt mondta: a koronavírusnak számos mutánsa van, de ezek közül csak néhány "tett szert hírnévre", és azokra kell figyelni, amelyeknél a vírus terjedőképessége változik - mint a brit mutáció esetén - , vagy amelyeknél - mint a dél-afrikai variánsnál - a vírus tüskefehérjéje módosul, mert ez befolyásolja a védőoltások hatékonyságát.

A dél-afrikai mutánsnál csak kismértékű eltérést mutattak ki, így a jelenlegi vakcinák az ellen is védenek

- jelentette ki.

A szakember felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a vakcina a fertőzéstől nem véd, de megelőzi a súlyos tüneteket vagy a betegség halálos kimenetelét. Példaként említette, hogy egy németországi idősotthonban több tucat beoltott lakó kapta meg a fertőzést, de egyikük sem halt meg, pedig voltak köztük súlyos társbetegségük miatt is veszélyeztetettek.

Rusvai Miklós emlékeztetett rá, hogy a világban vakcinahiány van, és megjegyezte, hogy a kínai és az orosz vakcinát számos - köztük gazdag - országban használják. Széles körben alkalmazták azokat időseken, várandósokon is minden szövődmény nélkül - jelentette ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez