Gyurcsány volt szóvivőjének cége oltásellenes álkutatást készített

Vágólapra másolva!
Tavaly év végén Batiz András, Gyurcsány Ferenc egykori kormányszóvivőjének cége egy állítólagos közvélemény-kutatást végzett a magyarok oltási hajlandóságával kapcsolatban. A felmérésben arra jutottak, hogy a magyarok elutasítóak a keleti vakcinákkal szemben, és kevesen oltatnák be magukat - ez ellentmond minden más kutatásnak. Nem véletlenül: Batizék "mérése" ugyanis módszertanilag több szempontból is erősen megkérdőjelezhető.
Vágólapra másolva!

Módszertanilag megkérdőjelezhető, nagy valószínűséggel torzító, prekoncepcióval készült kutatást tett közzé a koronavírus elleni vakcinák népszerűségéről az Euronews még tavaly novemberben - hívja fel a figyelmet a Mandiner oknyomozó cikkében.

Mint kiderült, a felmérést Batiz András cége, az Impact Works Kft. készítette egy telefonos alkalmazás segítségével. Az erről megjelent cikk szponzorált tartalom, de nincs feltüntetve, ki rendelte azt meg.

A projekt jól illeszkedett a Demokratikus Koalíció keleti vakcinák ellen indított kampányába.

A kutatások az Opinio nevű mobilalkalmazással készültek, ami az egyes kérdőívek kitöltéséért "jutalompontokat" ad. Ezekkel különböző kuponokat, kedvezményeket vásárolhat a felhasználó. Magyarán a felméréseik mintájában a lakosság okostelefonnal rendelkező rétegének csak az a kis része szerepel, aki egyáltalán használ ilyen alkalmazásokat. Ez pedig önmagában véve torzítja a felmérést.

Az applikáció használatához regisztrálni kell ugyan, de ahhoz mindössze egy e-mail címet kérnek, vagyis nem lehet megakadályozni, hogy különböző címekről bárki többször is kitöltse a kérdőívet. Ilyen formában olyan eredményt hoz ki a kutató, amilyet akar.

Gyurcsány Ferenc és Batiz András Forrás: MTI

Több módszertani probléma is felmerül a felméréssel kapcsolatban: többek között az, hogy nem tüntették fel, hogy a kutatás milyen adatokra nézve reprezentatív, illetve a kutatás pontossága, és a hibaszázalék sem szerepel. Arról nem is beszélve, hogy a legidősebb korosztály nem szerepel külön feltüntetve a mérésekben, annak ellenére, hogy ők a legveszélyeztetettebbek.

A Nézőpont Intézet március 22-én közzétett közvélemény-kutatása szerint 2020 decembere óta megduplázódott azok aránya, akik tervezik magukat beoltani a koronavírus ellen, vagy már be is vannak oltva. Ez az arány jelenleg 69 százalék.

Az oltási kedv az idősek és a nagytelepüléseken élők körében a legmagasabb (ez is mutatja, hogy mennyire torzít, ha ezt a korosztályt kihagyják a mérésből), és minden vizsgált csoport esetében is növekszik.

Mint ismert, a Demokratikus Koalíció a kezdetektől fogva oltásellenes kampányt folytat: először az orosz vakcinákkal kapcsolatban indítottak online petíciót, majd a kínai vakcinát akarták betiltani. Komáromi Zoltán, a párt egészségügyi szakpolitikusa a legaktívabb az akcióban, nemrég odáig ment el, hogy azt mondta: egyes vakcináknál még az is jobb, ha az ember koronavírusos lesz.

Arról, hogy a baloldali politikus egészségügyi dolgozóként hogyan támadta az oltóanyagokat, ebben és ebben a cikkünkben írtunk. Legutóbb azzal okozott botrányt, hogy egy televíziós adásban úgy bírálta az indiai és az új kínai oltóanyagokat, és ezzel a szakemberek hozzáértését, hogy elismerte, alig tud valamit az oltóanyagokról. Arról nem is beszélve, hogy a szóban forgó oltóanyagok csupán fél napja kapták meg az engedélyt. Mindemellett aktív házi orvosként hamis adatokat közölt a vírus lappangási idejéről, és a vakcinák hatásmechanizmusáról.