Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Mikor, hol és mivel oltják a pedagógusokat?

pfizer, koronavírus, vakcina, oltás, Nyíregyháza, galéria
Nyíregyháza, 2021. március 28. Gál János szülés-nőgyógyász főorvos beolt egy nőt a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 28-án. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Ezekben az órákban lépjük át a kétmillió beoltottat, ezzel Magyarországon meghaladta a 20 százalékot a lakosság átoltottsága - hangzott el az Operatív Törzs tájékoztatóján. Az elmúlt héten közel 540 ezer oltást adtak be, ez rekordnak számít, eddig még soha nem oltottak be ennyi embert. A  pedagógusok oltása április 1-jén kezdődik, összesen 101 oltóponton. A tanárok számára Pfizer-vakcinát biztosítanak. Müller Cecília országos tisztifőorvos hangsúlyozta, feleslegesen senki ne menjen vásárolni, és mindenki figyeljen oda a higiéniai szabályok betartására.
Vágólapra másolva!

Egyes statisztikák szerint ezzel az eredménnyel az elsők, míg más statisztikák szerint a másodikok vagyunk – mondta György István államtitkár. A múlt héten közel 540 ezer oltást adtak be, ez rekordnak számít, eddig még soha nem oltottak be ennyi embert. Napról napra nő a regisztráltak száma, vagyis összesen 3,7 millió ember regisztrált eddig.

Már több mint kétmillió ember kapta meg az első oltását Forrás: MTI/Balázs Attila

Már védettek az idősotthonok lakói

Az idősotthonokban már érződik a vakcinák hatása, jelentősen csökkent ezekben az intézményekben a fertőzöttek száma. A héten zajlik az iskolai, bölcsődei dolgozók oltása, egyes regisztrált pedagógusok már ma megkaphatják az sms-értesítést, amelyben jelzik, mikor és hol kell jelentkezniük az oltásra.

Az oltás április 1-jén kezdődik majd 101 oltóponton. A pedagógusok számára Pfizer-vakcinát biztosítanak.

A pedagógusok második körös oltását a húsvét utáni hétre tervezik. Mindenkit be fognak oltani, aki hétfő éjfélig sikeresen regisztrált - tette hozzá.

Így folytatódik az oltási program

Ezenkívül folytatják az idősek és a krónikus betegek oltását a frissen érkezett Pfizer-vakcinával és a nemrég felszabadított Szputnyik V vakcinával. Országosan praxisonként a háziorvosok 54 regisztrált betegét tudják beoltani. Az oltások folyamatos beadása a húsvéti ünnepek alatt sem fog szünetelni.

A hétfőn érkezett Moderna-vakcinából elsőkörös oltásra 68,4 ezer és második körös oltásra 13 200 vakcinát biztosítanak a háziorvosok számára.

A honvédség oltóbuszain az elmúlt napokban félezer embert oltottak be. A buszokat a honvédség működteti professzionálisan kiképzett személyekkel. A buszokon a kisebb településeken fogják majd beoltani a regisztráltakat. Naponta 4-5 busz áll rendelkezésre. Eddig Nógrád megyei kistelepüléseken oltott a buszok személyzete. Az oltóbuszokat katonai oltásokra is kivezénylik.

Az államtitkár örömmel látja, hogy a baloldal oltásellenes kampányának ellenére is egyre többen ismerik fel, hogy csak összefogással lehet megfékezni a járványt.

Sokan nem tartják be a szabályokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ennyien szegték meg a szabályokat

Legutóbb 655 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. 475 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, 71 010 hatósági házi karantént rendeltek el.

– mondta Kiss Róbert.

A magyarok tudják, hogy oltással elkerülhetők a súlyos betegségek

Magyarország egy oltónemzet, mi, magyarok tudjuk, hogy az oltás mire való, arra, hogy elkerüljük a súlyos betegségek kialakulását.

A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

4 609 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 645 733 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 274, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 20 435 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 402 964 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 222 334 főre emelkedett.12 553 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1529-en vannak lélegeztetőgépen.

Folyamatosan érkeznek a vakcinák Forrás: MTI/Balázs Attila

Folyamatosan jönnek a vakcinák

Folyamatosan érkeznek a vakcinák, a különböző szállítmányok különböző pontokra kerülnek. Hétfőn 81 600 adag Moderna-vakcina érkezett, amelyet a háziorvosok között osztanak szét. A több mint 68 ezer Pfizer-vakcina egy részét a pedagógusok beoltására különítették el, a többi részét az oltópontokon fogják beadni. A hétfőn felszabadított Szputynik V vakcinákkal a hétvégén a kórházi oltópontokon oltanak.

Ekkor kell hívni a mentőket

Mindegyik vakcina hatásos és biztonságos, és megvéd minket a fatális kimeneteltől - mondta Müller Cecília. Nagyon fontos, hogy a kontaktusok számát minden lehetséges módon csökkentsük - tette hozzá. Feleslegesen senki ne menjen vásárolni, mindenki figyeljen oda a higiéniai szabályok betartására.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy több tünet együttes jelentkezésekor kellhet mentőt hívni. Fontos az is, hogy valakinek van-e alapbetegsége - tette hozzá. Ha valaki több napja lázas, vagy légszomja van, vagy éppen szívverési rendellenességet érzékel, akkor mindenképpen érdemes hívni a mentőket - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez