Anya, te ugye nem ezen a buszon utazol? - újabb drámai részletek a busztragédiáról

busz, baleset, M7, autópálya, sérült, halott, Felborult egy busz az M7-esen, nyolc ember meghalt, autóbusz az M7-es autópálya Szabadbattyán A buszon Horvátországban nyaraló magyar turisták utaztak.
Szabadbattyán, 2021. augusztus 15. Tűzoltók az árokból kiemelt, hajnalban balesetet szenvedett autóbusznál az M7-es autópálya mellett Szabadbattyán közelében 2021. augusztus 15-én. A balesetben nyolcan meghaltak, nyolcan sérültek meg súlyosan, negyvenen könnyebben. A buszon Horvátországban nyaraló magyar turisták utaztak. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
Egy turistacsoport tartott haza vasárnap hajnalban a horvátországi nyaralásukról az M7-es autópályán, amikor eddig ismeretlen okból a buszuk Szabadbattyánnál átszakította a korlátot, nekicsapódott egy felüljáró pillérjének, majd az árokba borult. A túlélők közül többen is durrdefektről beszéltek, szakértők azonban nem zárták ki a sofőr rosszullétét vagy elalvását. A balesetben 48 ember sérült meg, közülük 8-an súlyosan. Hét nő és egy férfi belehalt a sérüléseibe. A TV2 hírműsorának, a Tényeknek nyilatkozott az egyik áldozat, egy zirci védőnő lánya. Azt mondja, az édesanyja az utolsó pillanatban foglalta le az utat.
Vágólapra másolva!

A busszal utazó turisták az M7-esen haladtak hazafelé, amikor vasárnap, hajnali 4 óra 55 perckor Szabadbattyánnál a busz hirtelen letért az útról, átszakította a szalagkorlátot, nekicsapódott a felüljáró pillérjének és az árokba borult. Az egyik túlélő éppen aludt, amikor megtörtént a baleset.
"Egy csattanásra riadtam fel, és arra, hogy a busz nekiütközik a szalagkorlátnak, hosszan végighúzza azt, majd felborul.

Jajgatás, kiabálás verte fel a csendet. A pánikot csak fokozta, hogy koromsötét volt, senki nem tudta, mi történt. Az utasok sikoltozva kértek segítséget, teljes volt a zűrzavar. Nekem az arcom sérült, kiesett a fogam, a hátamat is megütöttem, még most is csupa vér

– mondta az asszony a Blikknek, akit a keresztlányával együtt a tűzoltók mentettek ki a roncsból. Mások azonban nem voltak ilyen szerencsések.

Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A buszon 56-an utaztak, 48-an megsérültek, 8-an súlyosan. 8 ember halt meg a balesetben, 7 nő és 1 férfi, mind magyarok.

A halottak között van az egyik sofőr is, valamint a váltótársa édesanyja. Az asszony a fiától kapta ajándékba az utazást a 70. születésnapjára.

Mi okozhatta a balesetet?

Egyelőre csak találgatni lehet, hogy pontosan mi okozhatta a balesetet. Eleinte arról lehetett a legtöbbet olvasni, hogy esetleg a buszsofőr elaludt a volánnál.

Ennek azonban ellentmond a túlélők állítása, miszerint nem sokkal a baleset előtt váltották egymást.

Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Azt sem lehet kizárni, hogy a sofőr rosszul lett. Ezzel kapcsolatban Köves Szilárd vezetéstechnikai oktató az M1 aktuális csatornájának elmondta, hogy ha egy rutinos sofőr érzi, hogy rosszul van, akkor lassít, félreáll, és szól a társának, hogy cseréljenek.

Viszont ha hirtelen lesz rosszul, "azt nem tudja kivédeni senki".

A műszaki hiba is felmerült lehetőségként, Köves Szilárd ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy rendszeresen karbantartott busznál ennek kicsi az esélye, de ennek ellenére nem lehet kizárni, mert a balesetek 2-3 százalékát ez okozza.

Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Több túlélő is azt mondta, hogy durrdefektet kapott a busz.

Erről a szakértőnek az a véleménye, hogy a mai gumikra ez nem igazán jellemző, de ha mégis bekövetkezik, akkor azonnal és nagy veszélyhelyzetet tud okozni. A busz elhúz valamelyik irányba, ha ezt a vezető észleli és megpróbálja lereagálni, akkor jellemzően túl sokat vagy túl keveset mozdít a kormányon.

Ez egy olyan mozgássorozat, amire nehéz felkészülni.

Több óráig tartott a mentés

Ahhoz, hogy a tűzoltók ki tudják húzni a roncsot az árokból, előbb ki kellett szedniük a szalagkorlátot. Ezek után egy daruval és két kamionmentő csörlővel kerekeire állították a felborult buszt, majd felhúzták a leállósávba.

A mentés csaknem 10 órán keresztül tartott, a forgalom délután indulhatott meg az autópálya ezen szakaszán.

Ennek ellenére a helyszínen még hétfőn is óriási dugó volt, ugyanis ki kellett cserélni a szalagkorlátot.

Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Már több sérültet kiengedtek a kórházból

A baleset után a sérülteket Siófokra, Veszprémbe, Székesfehérvárra és Budapestre vitték kórházba a mentők.

A sérültek közül 11-et vittek Siófokra, közülük még 3-an vannak a kórházban, többek között egy életveszélyesen megsérült férfi.

A budapesti Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetbe 9 embert vittek be, ott még 2 embert tartottak a kórházban.

A veszprémi kórházba 8 sérültet vittek, közülük már heten otthon vannak.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Révész Renáta gyászterapeuta a Tényeknek elmondta, hogy minden kínzóan hat a túlélőkre és a családtagjaikra, ami a balesettel kapcsolatos, valószínűleg szakember segítségére lesz szükségük a történtek feldolgozásához.

Sokan haltak meg, tragikusak a körülmények, ezért a túlélőknek és a hozzátartozóiknak is ez egy nagyon komoly trauma.

Ők most egy vészhelyzeti állapotban vannak, egy felfokozottságban, ami sokáig fennmaradhat.

A Tényeknek nyilatkozott az egyik áldozat lánya, ő az utolsó pillanatban foglalta le az utat.

Az ügyben halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset okozása miatt indított eljárást a rendőrség.