Vádat emeltek a halálos bordányi motokrosszverseny igazgatója ellen

illusztráció, mentőautó, mentő, ambulancia, rendőrség, rendőrautó, rendőr
Vágólapra másolva!
Nézők közé zuhant egy versenyző a bordányi motokrosszkupán még 2019-ben, a balesetben egy ember meghalt. A tragédia miatt a versenyigazgatót tették felelőssé, aki a pálya átvizsgálása során mindent rendben talált, annak ellenére, hogy sem a nézők, sem pedig a versenyzők biztonságára nem fordított figyelmet.
Vágólapra másolva!

Szanka Ferenc, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője közölte, a bordányi motokrosszkupa versenyigazgatóját foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolják.

A vádirat szerint a verseny délután három órakor kezdődő záró futamának utolsó körében az egyik versenyző

az épített akadály tetejéhez érve a jobbrafordulást nem kezdte meg, ezért a nézők közé zuhant. Az egyik néző olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházban meghalt.

A motorkerékpár megfelelő műszaki állapotban volt, a pályaelhagyás nem műszaki hiba következménye, hanem versenybaleset volt.

A versenyzőnek több csigolyája eltört,

amelyek nyolc napon túl gyógyultak.

A versenyigazgató a pályabejárás során a pálya minőségét és kialakítását, valamint a verseny biztonságos lebonyolításáért szükséges eszközöket megfelelőnek nyilvánította a licenc aláírásával. Kiderült, hogy a balesettel érintett pályarész

nem biztosította sem a nézők, sem a versenyzők védelmét.

A pálya akkor lett volna biztonságos, ha a nézők számára elzárt területet alakítottak volna ki, valamint leesés elleni védelmet vagy zuhanást tompító tárgy elhelyezésével a versenyzők védelmét is biztosították volna.

A vádlott így a feladatkörével kapcsolatos foglalkozási szabályok megszegésével nemcsak a nézők, hanem a versenyzők biztonságát, és ezzel életét, testi épségét is veszélyeztette akkor, amikor a tőle elvárható körültekintést és figyelmet elmulasztotta az engedély kiadásakor - tudatta a csoportvezető ügyész.

Címlapi képünk illusztráció.