Újabb ügyben emeltek vádat az ismert vörösbáró, Bige László ellen

Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa és elnöke, Magyarország második leggazdagabb embere
Vágólapra másolva!
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség hűtlen kezelés bűntettével vádol egy nagyvállalkozót és öt munkatársát, akik 2 milliárd forinttal károsították meg a vállalkozó saját cégét, miközben több mint 700 millió forint vesztegetési pénzt is kapott a vezető – derül ki az ügyészség október 11-i sajtóközleményéből. A vádiratra hivatkozó közlemény alapján egyértelműen arra lehet következtetni, hogy Bige László oligarcha és társai ellen emeltek vádat. Bigéről azt kell tudni, hogy nemrég egy nagymintás, vélhetően több tízmillió forintba kerülő közvélemény-kutatást finanszírozott a baloldalnak, illetve később kijelentette, hogy kész a továbbiakban bármelyik baloldali miniszterelnök-jelöltet támogatni. Ezek alapján ő is egy baloldalt finanszírozó oligarchának, úgynevezett vörösbárónak minősíthető. Mivel egy hasonló jellegű bűncselekmény miatt Bige ellen korábban már vádat emeltek, ezért az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság egyesítse az ügyeket és egy eljárásban bírálja el.
Vágólapra másolva!

A vádirat lényege szerint a nagyvállalkozó – tehát Bige László – egy cégcsoportot (Bige Holding Kft.-szerk.) vezet, melynek egyik vállalata a növénytermesztésben nagy mennyiségben használt terméket gyárt (műtrágyát-szerk.), egy másik cége pedig ezek értékesítésével foglalkozik. Bige négy társa a beosztottja volt a gyártóüzemben, míg az ötödik társa vezette a kereskedéssel foglalkozó gazdasági társaságot.

Bige László Forrás: MTI/Balázs Attila

A termelés során rendszeresen keletkezett olyan áru, amelynek minősége nem felelt meg az adott termékre vonatkozó saját gyártói előírásoknak, de a növénytermesztésben még rendeltetésszerűen felhasználható volt.

A vállalkozó – azaz Bige László – utasítására az ilyen termékeket a többi vádlott bevonásával leértékelték a gyárban, azonban az értékcsökkentnek nyilvánított termékek értékét a ténylegesnél jóval alacsonyabb összegben határozták meg, az önköltségi ár alatt

– áll a vádiratban.

Az irreálisan leértékelt terméket a vállalkozó – Bige – által kijelölt cégek vehették meg, majd ezt követően azt többségében úgy értékesítették a végfelhasználóknak, mintha nem minőséghibás termékről lenne szó, tehát

jóval magasabb áron a beszerzési árhoz képest.

A vádirat alapján 2011-2016. években a vállalkozó megállapodott a leértékelt terméket olcsón megvevő kereskedő cég vezetőjével, hogy

az visszaoszt neki a cégéhez került, majd magasabb áron továbbértékesített termék árából tonnánként legalább 15 ezer forintot készpénzben.

Ezt az összeget úgy tudta előteremteni, hogy a végfelhasználóktól a kiszámlázott összegen felül is pénzt vett át.

Összesen 764 millió forintot adott át a kereskedő így az I. rendű vádlottnak (Bige Lászlónak),

illetve egy alkalommal a vádlott azt kérte, hogy vásároljon számára a saját nevében egy 25 millió forint értékű karórát, amit a nyomozás során le is foglalt a rendőrség.

A vállalkozó a cégcsoportjához tartozó két cégnek is adott el nagy mennyiségben a leértékelt termékből, melyet azok értékesítették a végfelhasználó mezőgazdasági termelőknek úgy, mint megfelelő minőségű terméket, tehát magas áron, nagy haszonnal – áll a vádiratban.

A főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, és önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, továbbá hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja a vállalkozót, a társait pedig hűtlen kezeléssel, illetve hamis magánokirat felhasználásával.

Az I. rendű vádlott vállalkozóval (Bige Lászlóval) szemben börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség, valamint vagyonelkobzást a vesztegetési pénzre és a karórára.

Szintén vagyonelkobzást indítványozott az ügyészség az I. rendű vádlott cégcsoportjához tartozó két gazdasági társasággal szemben is, melyek gazdagodtak a bűncselekmény révén a leértékelt termék magas áron való eladásával. A vagyonelkobzás biztosítására a nyomozási bíró zár alá vett az eljárás során több, nagy értékű ingatlant, melyek a megfelelő fedezetet jelentenek erre a célra.

Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik, ahol

hasonló bűncselekmény miatt az I. rendű vádlott (Bige) ellen már folyik eljárás,

ezért az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság egyesítse az ügyeket és egy eljárásban bírálja el.

Arról, hogy kicsoda a baloldalt finanszírozó vörösbáró, Bige László, az Origo itt, itt és itt írt részletesen.