Mit találhatnak a rendőrök Karácsony embereinél a Városházán?

KARÁCSONY Gergely főpolgármester budapesti Városháza, Kiss Ambrus, a fővárosi pénzügyekért és a városháza üzemeltetéséért felelős főpolgármester-helyettes  Kiss Ambrus
Budapest, 2019. december 11. Karácsony Gergely főpolgármester (j) felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a budapesti Városházán 2019. december 11-én. Mellette Kiss Ambrus, a fővárosi pénzügyekért és a városháza üzemeltetéséért felelős főpolgármester-helyettes és Tüttő Kata (MSZP), a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Befolyással üzérkedés, csalás, hűtlen kezelés, vesztegetés és vesztegetés elfogadása – ezekre utaló bizonyítékokat keresett hétfőn a rendőrség azokban a házkutatásokban, melyeket az elmúlt hetekben nyilvánosságra került hangfelvételek alapján rendelt el. Mint ismert az Anonymus által közzétett felvételek többek között arról szóltak, hogy a Karácsony Gergely vezette Városházán jutalékos rendszer működik az ingatlaneladásoknál. Bajnai Gordon, a 13. havi nyugdíjat megszüntető bukott baloldali miniszterelnök pedig a Városházán lévő cápákról beszélt.
Vágólapra másolva!

Hétfő délelőtt több helyszínen is házkutatás kezdődött a Városháza-botrány ügyében, többek között a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. Attila úton lévő székházában is megjelentek a nyomozók. A Mediaworks Hírcentrumának és az Origónak az Országos Rendőrfőkapitányság megerősítette a házkutatások tényét, ám további információkról nem adott tájékoztatást.

Később kiderült, hogy a főjegyzőnél és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettesnél is tartottak házkutatást, a nyomozati cselekmény során pedig számítógépes adathordozókat vizsgáltak meg.

Több mint egy tucat feljelentés

A korrupciógyanús ingatlanügyletek miatt

az elmúlt hetekben 14 feljelentés érkezett a hatóságokhoz, ezért a rendőrség befolyással üzérkedés, csalás, hűtlen kezelés, vesztegetés és vesztegetés elfogadása miatt nyomozást rendelt el.

A rendőrök hétfőn minden bizonnyal olyan dokumentumokat, hangfelvételeket, vagy egyéb bizonyítékot kereshettek, amely bizonyítja, hogy a különféle ingatlanok eladása kapcsán megvalósult a befolyással üzérkedés, hivatali visszaélés, csalás, hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés.

Bajnai cápákról beszélt a Városházán Forrás: MTI/Illyés Tibor

Korrupciós mechanizmus és jutalék

A Városháza eladásának szándéka november 4-én látott napvilágot. A főpolgármester azonnal hírhamisítással vádolta meg a terveket közlő Indexet. A portál másnap bemutatott egy szerződést is, amely egy megbízás volt a Városháza értékesítésére Berki Zsolt cége és egy ismert ingatlanos vállalkozás, a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft. között. Karácsony Gergelyék ezt is elbagatellizálták és tovább tagadtak.

Ezt követően számos hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyek azt támasztották alá, hogy a fővárosi önkormányzat részéről volt szándék a Városháza értékesítésére.

A hanganyagokban többször előkerült az üzletek után járó „jutalék", amely egyértelműen egy korrupciós mechanizmusra utal.

A csúszópénz mértéke tíz százalék volt, de lehetett alkudni belőle. A hétfői házkutatás során a hatóságok minden bizonnyal ennek a nyomait és az erre utaló bizonyítékokat is keresték.

Ez lehetett a pénz útja

A felvételek szerint Berki Zsolt kapta meg a vesztegetési pénzeket, amelyeket azután továbbosztott, a hangfelvételek alapján Kiss Ambrus főpolgármester-helyetteshez áramlott a „jutalék", de utalnak arra is, hogy Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója is kaphatott belőle.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnél is tartottak házkutatást Forrás: MTI/Mónus Márton

Bajnai is jutalékos rendszerről beszélt

A Városháza eladása kapcsán bevonták a tárgyalásokba Bajnai Gordon volt miniszterelnököt is, aki Gansperger Gyula társaságában találkozott az orosz származású milliárdos Rahimkulov család képviselőivel. A tárgyaláson Bajnai elmondta:

a befektetők számíthatnak arra, hogy több „cápa" is rámozdul az üzletre, és jutalékot fognak kérni a segítségért cserébe.

– Így működik egy hatpárti koalíció – mondta a fővárosi baloldalra utalva. A volt kormányfő Barts Balázsnál „jóval magasabb szinten" győződött meg arról, hogy van szándék a Városháza eladására, azonban utalt arra, hogy a projekt támadható, nem tartotta szerencsésnek, ha a választásokig arról részletek derülnek ki.

A Mediaworks Hírcentruma kiderítette azt is, hogy olasz befektetőknek is felajánlották a Városháza megvásárlását. A folyamatban fontos szerepet töltött be Berki Zsolt, aki egy levelezés tanúsága szerint felvette a kapcsolatot egy Riccardo Salvatore nevű üzletemberrel. A történtek érdekessége, hogy november közepén a Városháza-gate kirobbanását követően megpróbálták eltüntetni a nyomokat.

A hatóságok minden bizonnyal ezt is megpróbálták felkutatni.

Személyre szabott pályázatok?

Ennél is „érdekesebb” dolgokról szólt az a november 26-án előkerült felvétel, amelyen Gansperger Gyula mellett vélhetően az üzletember bizalmasa, Bodnár Dezső, illetve egy a fővárosi ingatlanok iránt érdeklődő befektető hangja hallható. A beszélgetésből az derül ki, hogy – a fővárosi önkormányzatnál semmiféle pozícióval nem rendelkező – Berki Zsolt a kulcsszereplője az úgynevezett „jutalékos rendszernek". A Városháza eladására is megbízási szerződést kötő férfiról azt állítják, hogy komoly mandátuma van, a Fővárosi Vagyonkezelő Zrt.-ben "úgy mozog, mintha ő lenne a vezérigazgató".

Folyamatosan gyűrűzik a Városháza-ügy Forrás: Polyák Attila

Az egyeztetés résztvevői információkat osztanak meg egymással arról is, hogy a fővárosban valójában milyen körülmények között zajlanak a pályázati kiírások. Elhangzik az is, hogy "ha a Zsolttal megállapodunk, akkor beleszólunk a pályázat kiírásába", és

hogy a pályázat "nagyon brutálisan arra lesz kiírva, akit ők akarnak".

Szóba kerül egy vélhetően szintén eladás előtt álló Rimaszombat úti ingatlan, itt megemlítik a jutalékként emlegetett pénz mértékét is, Bodnár Dezső szerint "durván 8-10 százaléka a dolognak", és hogy "tíz százalék az, amit szeretnének, megbeszélés kérdése, mert már túl nagy az összeg".

"Amire ők nagyon ki vannak éhezve, ez a Városháza"

Majd pedig november 30-án nyilvánosságra került az a felvétel, amelyen a főváros által feltételezhetően áruba bocsátott ingatlanok listáját közlik, és egy beszélgetést, amelyben vélhetően Gansperger Gyula egy vevőjelöltnek a fővárosi ingatlanok megszerzésének módját ismerteti. Megint felbukkan Berki Zsolt neve, mint aki abban segít, hogy ne legyen hiba a pályázatban, azt is tudja, hogy más adott-e be ajánlatot, és ha igen, "milyen számot írt bele".

Az is elhangzik, hogy

„a kollega úr" 200 millió forinthoz ragaszkodik, ezt el kell mondani a partnereknek,

illetve hogy ő úgy látja, „hogy amire ki vannak éhezve, az a Városháza", továbbá azt is mondja Gansperger Gyula, hogy megy a küzdelem házon belül, mert "mindenki pénzt akar".

A rendőrség minden bizonnyal a hétfői házkutatás során ezekre az állításokra is bizonyítékot keresett.

Budai Gyula: A Városházán maffiaszerű hálózat működik

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője az Országgyűlésben hétfőn napirend előtt azt mondta: a "Gyurcsány-Bajnai-kormány minden idők legkorruptabb kormánya volt", és a Városháza-ügy jól bizonyítja, hogy Gyurcsány és Bajnai emberei elfoglalták a Városházát. A kormánypárti politikus részletesen idézte az ügy kapcsán a sajtóban megjelent hangfelvételeket és kijelentette:

a Városházán egy jutalékos rendszert működtető "maffiaszerű hálózat működik", amelynek tagja Berki Zsolt, Barcsi Balázs vezérigazgató, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és maga Karácsony Gergely főpolgármester is.

Budai Gyula: A Városházán egy jutalékos rendszert működtető "maffiaszerű hálózat működik" Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Jelezte: a Nemzeti Nyomozó Iroda 14 nyomozati eljárást folytat az ügyben, befolyással üzérkedés, hivatali visszaélés, csalás, hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés miatt, és több helyszínen a rendőrség nyomozói házkutatást tartottak. A nyomozóhatóságtól a közvélemény azt várja, hogy teljes mértékben derítse fel a Városháza eladását, és az ehhez kapcsolódó "ingatlanmutyit" - mondta. A Fidesz nevében felszólította Karácsony Gergelyt, hogy azonnali hatállyal mondjon le és távozzon a közéletből.