Több mint ezer körözött embert fogott el tavaly a BRFK célkörözési osztálya - videó

rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
A körözött bűnözők mellett eltűnt személyeket is kerestek a Budapesti Rendőr-főkapitányság célkörözési osztályának munkatársai tavaly. Egy sajtótájékoztatón jelentették be, hogy elérték a kitűzött céljukat, sőt, több embert is elfogtak, mint tervezték. Egy nap három embert bilincselnek meg. Az eredményekről Farkas László r. őrnagy, a BRFK Célkörözési Osztály vezetője számolt be.
Vágólapra másolva!

2004 február 1-én alakult meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság Célkörözési Osztálya, amely egyrészt koordinálja és támogatja a kerületi rendőrkapitányságok körözési munkáját, másrészt önálló felderítőmunkát végez.

Nyomozásaik során nyílt és titkos – engedélyhez kötött – adatgyűjtést is folytatnak.

Az elfogásokat átlagban 2 hét felderítési munka előzi meg. Egy-egy alkalommal három területet vizsgálnak át, és 40-50 embert fognak el.

Nemcsak Budapesten, hanem vidéken és az országhatáron kívül is dolgoznak,

hiszen előfordul, hogy akit el kell fogniuk, az nem az otthona körül, hanem annál távolabb, akár más országban bujkál szökevényként. Más hatóságokkal együttműködve nem egy bűnözőt a határon túlról állítottak a magyar igazságszolgáltatás elé – így például az Egyesült Királyságból, Németországból, Ukrajnából vagy éppen a Dominikai Köztársaságból.

Az elfogottak között volt,

akit gyilkossági kísérlet miatt, mást emberrablás, túszejtés és fegyveres rablás miatt kerestek.

Volt köztük olyan csaló, akit már ötödik éve próbáltak megtalálni, és az elfogásakor már csak pár hónap hiányzott ahhoz, hogy a bűncselekmény, amit elkövetett, elévüljön.

A körözött bűnözők egy része megpróbált elmenekülni a rendőrök elől, hiába. Valakit egy ágyneműtartóból húztak ki.

Az is előfordult már, nem is egyszer, hogy a keresett személy önként feladta magát, amint megtudta, hogy a nyomában vannak.

Arról is beszélt a mai sajtótájékoztatón az osztály vezetője, hogy nem csak elfogatóparancs alapján körözött bűnözőket keresnek, hanem eltűnt embereket is próbálnak megtalálni. 2020-ban 830 embert fogtak el. A céljuk az volt, hogy a számot 1000-re növeljék, amit sikerült teljesíteniük.

2021-ben ugyanis már 1028-ra emelkedett az elfogottak száma.

Végül arról beszélt, hogy mindig igyekeznek új lehetőségeket és szakmai módszereket kipróbálni a hatekonyság növelése érdekében.