A rejtélyes washingtoni ház, ahol Obama szóvivőjével élt Szabó Tímea, miközben papíron egészen máshol volt – fotók

Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely párttársa, Szabó Tímea közösen bérelt egy washingtoni ingatlant Daniel Langenkamppal, Barack Obama későbbi külügyi szóvivőjével – derül ki a Kontra.hu legfrissebb tényfeltáró riportjából, amelyet a portál fotókkal támasztott alá. Az viszont egyelőre még nem tisztázott, hogy pontosan mit csinált a későbbi politikus a Fehér Ház környékén. A CIA-val hírbe hozott Szabó Tímea jelenleg az alig mérhető támogatottsággal rendelkező Párbeszéd országgyűlési képviselője, Daniel Langenkamp pedig sajtóattasé a kijevi amerikai nagykövetségen.
Vágólapra másolva!
  • Bár Szabó Tímea önéletrajzában és sajtónyilatkozataiban nem tett említést róla, de rövid ideig Washingtonban élt.
  • A mai napig nem lehet tudni, hogy mit csinált Daniel Langenkamp kijevi amerikai sajtóattaséval a Fehér Ház környékén.
  • Főleg azért, mert papíron ekkor Bostonban kutatott, és Afganisztánban folytatott érdekérvényesítő tevékenységet.
  • Úgy meg pláne érdekes a történet, hogy egy hangfelvételen összefüggésbe hozták a CIA-val.

A Kontra most megtalálta azt a házat, ahol Szabóék éltek.

Boston, Harvard, Pakisztán, Afganisztán, Kabul, Szeged és Budapest – ezek a helyszínek meghatározóak Szabó Tímea karrierjében. Csakhogy a baloldali képviselő nem terítette ki teljesen a lapjait, ugyanis – ahogyan a Kontra kiderítette – a fentieken kívül egy másik fontos állomás is volt a múltjában:

Washington.

Ahogy arról az Origo a Kontra alapján már több alkalommal beszámolt, a Szegeden kommunikációt hallgató Szabó ismeretlen körülmények között jutott el a Harvard jogi karára, ahol összehasonlító menekültjogot tanult. Kérdéses, milyen formában,

ugyanis a baloldali politikus neve nem szerepel a felsőoktatási intézmény hivatalos adatbázisában.

Ezzel nem lett vége tengerentúli kalandjainak, hiszen pár évvel később újra Bostonban kötött ki.

Bár egy lapinterjúban azt állította, azután kapott jól fizető állást a Harvardon, hogy jelentkezett egy álláshirdetésre, kiderült, hogy ez nem igaz.

Szabó Tímea Fotó: Csudai Sándor - Origo

Abban, hogy előbb kutatási asszisztens, majd kutatásvezető lett a világhírű intézményben, komoly szerepe volt Daniel Langenkampnak, jelenlegi amerikai kijevi sajtóattasénak.

A rejtélyes amerikai férfival még a kilencvenes években ismerkedett meg budapesti, angol nyelvű szerkesztőségekben, hogy aztán közösen bukkanjanak fel a Harvard kutatási programjában. Ebből pedig az következik, hogy a kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel bíró diplomata segített az elhelyezkedésben a fiatal magyar lánynak.

Langenkamp 2004 óta áll az amerikai külügyminisztérium szolgálatában, Barack Obama második ciklusa idején a tárca szóvivőjeként dolgozott.

Forrás: Kontra/apartments.com

A páros elméletileg Boston és Kabul között ingázva dolgozott: az amerikai városban kutattak, Afganisztánban pedig terepre mentek, és az új afgán kormány felállításában segédkeztek. Csakhogy a Kontra kiszúrta, hogy nem kis meglepetésre Washingtonból, egy, a Fehér Ház közelében fekvő ingatlanból is bejelentkeztek.

Ez azért is kellemetlen Szabónak, mert sehol sem tüntette fel, és sehol sem hozta szóba, hogy egyidőben az amerikai fővárosban is tartózkodott, ráadásul egy meglehetősen frekventált helyen.

Annak ismeretében pedig pláne kínos az eset, hogy

Gansperger Gyula, Bajnai Gordon háttérembere a CIA emberének nevezte egy hangfelvételen.

Éppen ezért a portál megnézte, Szabó hol és milyen körülmények között élt az amerikai elnök rezidenciájától nem messze.

Forrás: Kontra.hu/apartments.com

A Kontra.hu tényfeltáró riportja teljes egészében itt olvasható el további képekkel.