Gulyás Gergely: Nem kizárt, hogy külföldről beavatkoznak a választásba

Kormányinfó, GULYÁS Gergely; 2022.02.03.
Budapest, 2022. február 3. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. február 3-án. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tartja kizártnak, hogy külföldről beavatkoznak az áprilisi országgyűlési választás kimenetelébe, ám szerinte ennek nem lenne döntő jelentősége, "hiszen edzettek vagyunk már". Gulyás Gergely erről a Demokrata című hetilap legfrissebb számában megjelent interjúban beszélt.
Vágólapra másolva!

Azt mondta, köztudott, hogy a fontos kérdésekben az európai fősodorral szemben állást foglaló magyar kormányzásra "a külföld nem elismeréssel, hanem támadással reagál".

- fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva, szuverén országként minden külföldi beavatkozást visszautasítanak.

A gyermekvédelmi népszavazásról szólva Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy a népakaratot tiszteletben kell tartani, világossá akarják tenni, hogy - csakúgy, mint a migráció esetében - Magyarország maga dönt arról, hogy a jogszabályai mit írjanak elő a gyermeknevelésről, és ez a jog - különösen a szexuális felvilágosítás terén - nem az LMBTQ-propagandistákat illeti meg, hanem a szülőket.

Budapest, 2022. február 3. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. február 3-án. MTI/Bruzák Noémi Forrás: MTI/Bruzák Noémi


- mutatott rá, hangsúlyozva, hogy az állam kötelezettsége a gyermekek testi-lelki fejlődésének garantálása.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormánypártok olyan kampánnyal készülnek, amely világossá teszi, hogy az országgyűlési választásnak rendkívüli tétje van.

- fogalmazott.

Jelezte, hogy a munkanélküliség a korábbi egyharmada alá esett, az átlagbér mintegy 140 százalékkal nőtt,

Európa legmagasabb költségvetés-arányos családtámogatása a magyarországi, csökkentették a munkát terhelő adókat, visszaadták a 13. havi nyugdíjat és 1,1 millió külhoni magyar kapott állampolgárságot.

Ezzel azt állította szembe, hogy a baloldali politikusok jelentős része volt már kormányon, és az a rendszerváltoztatás utáni magyar történelem legkárosabb időszaka volt.

- fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter megemlítette, 2010-ben a baloldal két célt tűzött maga elé: megszabadulni Gyurcsány Ferenctől és karanténba zárni a Jobbikot, most pedig "Gyurcsány vezetésével a Jobbikkal testvéri csókban egyesülve indul harcba a hatalomért", ami a hatalomért bármit és bárkit feladni képes teljes elvtelenség.

Gulyás Gergely közölte, nem lát rá esélyt, hogy lesz miniszterelnök-jelölti vita, hiszen

"ha valaki objektívan megnézi a mögöttünk hagyott három hónap eseményeit, akkor nincs olyan érzése, hogy a baloldal vezetője Márki-Zay Péter lenne".


A baloldali jelölt ötletei csak akkor válnak valóra, ha Gyurcsány Ferenc jóváhagyja őket. A baloldalon egyre inkább balesetként tekintenek az általuk rendezett előválasztásra, és állandó felügyelőket keresnek a miniszterelnök-jelölt mellé, aki viszont - messiástudattól vezérelve - tanítványokat lát gondozóiban.

- fogalmazott.

Arról, hogy Gyurcsány Ferenccel vitatkozna-e a miniszterelnök, úgy nyilatkozott: "várjuk meg, hogy érkezik-e megkeresés a baloldal első embere részéről".

A koronavírus-járványról szólva a miniszter annak a reményének adott hangot, hogy az ötödik hullám lesz az utolsó. Jelezte, az egészségügyi kapacitások adottak a helyzet kezeléséhez, és köszönetet mondott az ágazatban dolgozók helytállásáért.

- jegyezte meg Gulyás Gergely.

A baloldal által követelt élelmiszeráfa-csökkentésről a miniszter úgy nyilatkozott, ezeket a lépéseket a kormány korábban már megtette, hiszen a csirke- és a sertéshús, a hal, a tej és a tojás áfáját öt százalékra mérsékelte, "a hatékony állami beavatkozás ezért nem lehetett más, mint hogy az októberi árakhoz való visszatérést írjuk elő néhány alapvető élelmiszernél".

- hívta fel a figyelmet.

A politikus hozzátette, hogy egyetért azzal, hogy további jelentős pedagógusbér-emelésre van szükség, de a tanárok napokban tartott demonstrációja esetében "politikai sztrájkról van szó, amellyel néhány, a baloldal iránt elkötelezett szakszervezeti vezető a baloldal választási kampányát akarja elősegíteni, akár törvénytelen eszközöktől sem visszariadva".

- mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az interjúban.

A Fidesz által köztársasági elnöknek jelölt Novák Katalinról szólva Gulyás Gergely kiemelte: a politikus érdeme, hogy "az elmúlt évtizedben olyan családtámogatási rendszert sikerült kiépíteni, amelyre még kritikusaink nagy többsége is elismeréssel tekint", a korábban a Külügyminisztériumban dolgozó, négy nyelven beszélő politikus pedig kiválóan alkalmas a nemzeti egység kifejezésére itthon és külföldön.