Gyerekbénulásos megbetegedést jelentettek Malawiból, évek óta ez az első eset Afrikában

Horizontal VACCINATION CAMPAIGN VACCINE WOMAN CHILD HEALTH AFRICA
Egy gyermek injekciót kap a kanyaró, rubeola és gyermekbénulás elleni országos oltási kampány során 2019. október 19-én Ugandában
Vágólapra másolva!
Gyermekbénulásos esetet jelentettek Malawiból, az Egészségügyi Világszervezet afrikai irodája felhívta a figyelmet arra, hogy több mint öt éve ez az első igazolt megbetegedés a kontinensen - adta hírül pénteken a Le Monde című francia lap.
Vágólapra másolva!

Az esetet az ország fővárosából, Lilongwéból jelentették csütörtökön. A hároméves kislányon novemberben jelentkeztek a betegség első tünetei.

A WHO közleményben tudatta, hogy vírus e törzsét vélhetően Pakisztánból hurcolták be

- ahol a betegség még mindig jelen van -, így a mostani eset nem befolyásolja a kontinens vírusmentes besorolását.

Egy gyermek injekciót kap a kanyaró, rubeola és gyermekbénulás elleni országos oltási kampány során 2019. október 19-én Ugandában Forrás: AFP/Badru Katumba

Matshidiso Moeti, a szervezet afrikai regionális igazgatója elmondta, igyekeznek elejét venni a vírus terjedésének, például

felgyorsították a Malawiban zajló oltási kampányt, valamint fokozott óvatosságra intették a szomszédos országokat is.

A betegséget a poliovírus okozza, és az esetek egy százalékában tartós bénulást, sok esetben pedig végtagtorzulást okoz. A bénulás akár életveszélyes és halálos is lehet.

A betegség visszafordíthatatlan, így az egyetlen hatásos védekezés ellene a megelőzés, amelyet az 1950-es években kifejlesztett vakcinák tesznek lehetővé.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint kettőt a három vírustörzs közül sikerült gyökeresen kiirtani világszerte. A poliovírus nem természetes úton terjedő, oltóanyagból kiszabadult formái viszont tovább terjednek Afrika és Ázsia több régiójában.

Címlapi képünk illusztráció!