A szankciók emlegetése emeli az árakat és rontja a forint árfolyamát

koronavírus, járvány, vírus, pénzváltó, árfolyam, euró, forint, Budapest, járókelő, gazdaság
Vágólapra másolva!
Itt sem feltétlenül arra van szükség, hogy a szankció megvalósuljon, már annak emlegetése is lépésre készteti a piaci szereplőket, növeli az energiaárakat vagy épp gyengíti a régiós valutákat  - mondta el az Origónak adott interjúban Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának üzletágvezetője a forint gyengülése és az áremelkedések kapcsán. Regős szerint a régiónk az eseményekhez való közelsége miatt még inkább érintett, még inkább viseli a pénzügyi következményeket. Az üzletágvezető szerint súlyosabb problémát okoz a gáz és az olaj árának növekedése, illetve egyáltalán az a kérdés, hogy érintik-e a szankciók az energiahordozók importját. Regős Gábor úgy véli, hogy a lakossági rezsicsökkentés fenntartható addig, amíg Oroszországból a hosszú távú gázszerződés keretében érkezik a gáz. Hozzátette: természetesen a kormány tud olyan intézkedéseket hozni, amelyek a családok helyzetét javítják; ilyen például az élelmiszerek árbefagyasztása vagy a benzinárstop is, ám természetesen a hosszú távú megoldás a piaci folyamatok és az árak normalizálódása.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásoknál is jóval gyengébb lett márciusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet felmérése szerint, elsősorban az Ukrajna elleni orosz háború miatt, aminek a kihatásai a világgazdaságra nézve egyelőre szinte megjósolhatatlanok. Hogyan értékelhetjük, hogy a forint mélyponton van, jelenleg 400 forint az euró árfolyama?

A forint mostani árfolyama semmiképp sem kedvező, és a jegybanki kommunikációnak megfelelően minden eszközt be kell vetni az árfolyamesés megakadályozására. Ez nem azért van, mert a jegybanknak lenne egy kitüntetett árfolyamcélja, hanem mert ez szükséges az inflációs cél eléréséhez, illetve az ahhoz való közelebb kerüléshez.

A forint eséséhez több tényező hozzájárul, amelyek kiindulópontja természetesen az orosz-ukrán háború.

Regős Gábor szerint természetesen minden olyan szankció, ami még nagyobb károkat, még nagyobb bizonytalanságot okoz, rontja a forint, illetve a többi régiós valuta helyzetét Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ám nemcsak az a fontos egy ilyen helyzetben, ami történik, hanem ami a várakozásokba beépül, amiből pánik vagy piaci bizonytalanság lesz. Ilyenkor természetes, hogy a feltörekvő valutákból, illetve pénzügyi eszközökből például aranyba vagy amerikai állampapírba áramlik a tőke, ám

a régiónk az eseményekhez való közelsége miatt még inkább érintett, még inkább viseli a pénzügyi következményeket. Természetesen minden olyan szankció, ami még nagyobb károkat, még nagyobb bizonytalanságot okoz, rontja a forint, illetve a többi régiós valuta helyzetét.

Itt sem feltétlenül arra van szükség, hogy a szankció megvalósuljon, már annak emlegetése is lépésre készteti a piaci szereplőket, növeli az energiaárakat vagy épp gyengíti a régiós valutákat.

Az orosz-ukrán háború, valamint a bevezetett gazdasági szankciók hatása alapján hétfő reggel nyitáskor nagy gyengülés volt a vezető európai tőzsdéken, emelkedett az olaj hordónkénti ára emelkedett, csúcson van a gáz ára. Milyen hatást gyakorolnak ezek a változások a magyar gazdaságra nézve?

Az európai és a magyar tőzsdék esésének hatása közvetlenül talán kevéssé súlyos, bár a megtakarítók, a befektetők pénzügyi pozícióját érintik, hiszen nem mindegy, hogy megtakarításaik értéke hogyan alakul. Ilyenkor természetesen minden megtakarítónak óvatosnak és megfontoltnak kell lennie, hogy elad vagy vesz az egyes értékpapírokból.

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülő anyának és gyerekének segít egy önkéntes és egy rendőr a záhonyi vasútállomáson 2022. március 7-én Forrás: MTI/Balázs Attila

Súlyosabb problémát okoz a gáz és az olaj árának növekedése, illetve egyáltalán az a kérdés, hogy érintik-e a szankciók az energiahordozók importját.

A lakossági rezsicsökkentés fenntartható addig, amíg Oroszországból a hosszú távú gázszerződés keretében érkezik a gáz. Az inflációs várakozásunk a háborús eseményeket is figyelembe véve 7,8 százalék, de ez még mindkét irányba mozdulhat.

A magyar családok mivel számolhatnak a jövőben az áremelkedések és a forint gyengülésének következményeként?

E két tényező természetesen érinti a magyar családokat, és ez a hatás mindenképpen kedvezőtlen.

A kérdés az, hogy mennyire és milyen tartósan gyengül a forint, illetve milyen ütemben sikerül megfékezni az áremelkedéseket.

A szakértő szerint az inflációs várakozásunk a háborús eseményeket is figyelembe véve 7,8 százalék, de ez még mindkét irányba mozdulhat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha mindenhol nőnek az árak, akkor kis, nyitott gazdaság révén nálunk is fognak, ezt a jegybank legfeljebb tompítani tudja, és mandátumának megfelelően mindent meg is kell tennie ennek érdekében.

Természetesen a kormányzat tud olyan intézkedéseket hozni, amelyek a családok helyzetét javítják – ilyen például az élelmiszerek árbefagyasztása vagy a benzinárstop is, ám természetesen a hosszú távú megoldás a piaci folyamatok és az árak normalizálódása.