Menczer Tamás: Magyarország energiaellátása biztonságban van!

Nosovice, 2022. július 20. Nagyfeszültségű távvezetékek egy elektromos alállomáson a kelet-csehországi Nosovicénél 2022. július 19-én alkonyatkor. Csehországban az infláció 12 hónapja folyamatosan gyorsul. A cseh gazdaságban 1993 decembere óta nem tapasztalt mértékű drágulás továbbra is az élelmiszer-, az energia- és az üzemanyagárak emelkedésén érhető tetten a leginkább. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
Magyarország energiaellátása biztonságban van, és a Magyarország által előrelátóan beszerzett gázt nem fogja innen elvinni senki, ezt soha nem fogjuk megengedni – mondta Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára az Origónak adott interjúban. Menczer Brüsszel ésszerűtlen terveiről, az energia-veszélyhelyzetről, a háborúról, az Európát érintő energiaválságról és a kontinens jövőjéről is beszélt.
Vágólapra másolva!

Az április 3-i választás előtt beszélgettünk utoljára. Mi változott azóta: számítottak arra, hogy ilyen sokat változik a világ pár hónap alatt?

A helyzet rendkívül nehéz, hiszen a szomszédunkban háború van, és ez mindent megváltoztatott. Ráadásul az elhibázott brüsszeli szankciók súlyosbítják a helyzetet.

A kormány vállalásai világosak voltak a választás előtt, és világosak most a választás után is.

Megvédjük a munkahelyeket, a családtámogatási rendszert, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést. A céloknak megfelelően cselekszünk. Jelenleg 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon, ez rekord, és egymillióval több, mint ahányan 2010-ben dolgoztak. A GDP 5-6 százalékát fordítja családtámogatásra, ez Európában és világszinten is kiemelkedő adat. A háború és a szankciók miatt elszabaduló árak mellett is megvédjük a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás szintjéig, ez is egyedülálló Európában. Elhúzódó háborúra kell számítani, látjuk a háborús inflációt és az energiaválságot is. Minden bajra az egyetlen megoldás a béke. Ezért állunk a béke pártján.

Menczer Tamás szerint örömmel segítenek másoknak, ha tudnak, de van egy fontossági sorrend. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Magyarország kormánya energia-veszélyhelyzetet hirdetett, amely a brüsszeli energiaügyi biztosnak nem tetszik. Kadri Simson szerint nem vagyunk elég szolidárisak más országokkal. Ön mit gondol erről, valóban nem vagyunk azok?

A kormány álláspontja világos:

a mi feladatunk a magyar emberek és a magyar gazdaság energiaellátásának biztosítása. Örömmel segítünk másoknak, ha tudunk, de van egy fontossági sorrend.

A brüsszeli biztosnak ez nem tetszik, szerinte ezzel mi súlyosbítjuk a problémát. Azonban számunkra teljesen mindegy, hogy mit mondanak Brüsszelben, számunkra a magyar emberek és a magyar érdekek a legfontosabbak. Jelenleg az energiaellátásunk biztosított és folyamatos.

Az ország éves fogyasztásához képest a gáztározóink töltöttségi szintje 28,5 százalék, míg az európai töltöttségi átlag 18 százalék alatti.

Lépéselőnyben vagyunk, és dolgozunk tovább, őszre a tározók töltöttségi szintje megfelelő lesz.

Hogyan vélekedik Manfred Weber gázelosztási javaslatáról?

Ismert, hogy Manfred Weber magyarfóbiában szenved, ráadásul az általa vezetett Néppárt mára elvesztette jobboldaliságát, és a baloldalhoz tartozik.

Mostanáig számos európai vezető azt mondta, hogy megoldják a fűtést orosz gáz nélkül is. Most meg, amikor közeledik az ősz és a tél, hirtelen pánik van. Úgy tűnik Európa nyugati felén is kiderült, hogy az energetika nem ideológiai kérdés, hanem a fizikai valóság kérdése. Ne felejtsük el, hogy az európai gázfelhasználás közel fele orosz gáz. A kérdés tehát így hangzik: tudunk fűteni vagy nem tudunk, van gáz vagy nincs gáz?

Magyarország energiaellátása biztonságban van, és a Magyarország által előrelátóan beszerzett gázt nem fogja innen elvinni senki, ezt soha nem fogjuk megengedni.

2010 előtt csupán egy válsággal kellett szembenéznie a baloldali kormánynak: a gazdasági válsággal. Láttuk, mi lett a vége: államcsőd és IMF-hitel. 2010 után az Orbán-kormányoknak nem eggyel, hanem válságok sorával kell szembenéznie. Ön szerint miben rejlik a kormány válságkezelésének sikeressége?

A magyar kormányt minden döntésénél kizárólag a magyar érdek, a magyar emberek és az ország biztonsága vezérli, a magyar baloldal pedig tradicionálisan nem foglalkozik ezzel, sőt, sajnálatos módon éppen ez ellen tesz.

Az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány politikájának, válságkezelésének a lényege, hogy védi a magyar embereket, a magyar gazdaságot és összefogva a magyar emberekkel dolgozik a magyar emberekért. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ehhez képest 2010 után, az Orbán-kormányok ideje alatt nem egy válság volt, hanem súlyos válságok követik egymást. Migrációs válság, koronavírus-válság, az ezzel járó gazdasági válság, háború és az ezzel járó gazdasági válság.

A különbség az, hogy most nincs államcsőd, sőt, a nehéz körülmények ellenére a tavalyi esztendőben a gazdasági növekedésünk 7,1% volt, ez rekordérték, 4,7 millió ember dolgozik Magyarországon, visszaadtuk a 13. havi nyugdíjat, soha nem látott mértékben támogatjuk a családokat, a fiatalok pedig adómentességet kaptak.

Az Orbán-kormány politikájának, válságkezelésének a lényege, hogy védi a magyar embereket, a magyar gazdaságot és összefogva a magyar emberekkel dolgozik a magyar emberekért.

A háborús infláció és az energiaárak növekedése mindannyiunk életét megnehezítik. A béke az egyetlen, amely megállíthatná ezeket a folyamatokat?

A megoldás a háború által okozott problémákra egyetlen szóban összefoglalható, ez pedig a béke. Mi mindig a béke pártján álltunk, és most is ott állunk. Már a háború kitörése előtt is mindig elmondtuk, hogy mindent meg kell tenni a béke megőrzéséért. Most pedig annak helyreállításáért.

Mindent meg kell tennünk az azonnali tűzszünetért és az eredményes béketárgyalásokért. A béke az egyetlen megoldás a fizikai fenyegetésre, a háborús inflációra és az energiaválságra is.

AZ INTERJÚ A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK!