Itt van Navracsics Tibor levele az Európai Bizottságnak

Kormányinfó, 2022. 11. 30. karmelita kolostor, Budapest, Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra, Navracsics Tibor
Vágólapra másolva!
Navracsis Tibor területfejlesztési miniszter levelet írt Johannes Hahn és Mariya Gabriel uniós biztosoknak az Erasmus-ügy miatt. Navracsics szerint a bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát.
Vágólapra másolva!

"A bizottság lépései sértik az Alapjogi charta 13. cikkét azzal, hogy programokat, kutatásokat és képzéseket lehetetlenítenek el, illetve intézményeket és tudományos munkatársakat érintenek hátrányosan. A bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le, és korlátozza a tudományos élet szabadságát" - áll abban a levélben, amit Navracsics pétenteken küldött el az uniós biztosoknak.

A Magyar Nemzet birtokába jutott levélben Navracsics úgy fogalmazott, az Erasmus+ és a Horizont Európa programok nagyban hozzájárulnak a részt vevő hallgatók, oktatók és kutatók európai identitástudatának megerősödéséhez és személyes európai integrációjukhoz. "Ennek ellehetetlenítése nemcsak a programból kimaradó magyar embereknek, hanem az egész európai közösségnek okoz visszafordíthatatlan károkat" – tette hozzá a miniszter.

Navracsics Tibor: A bizottság döntése évtizedes nemzetközi szakmai együttműködéseket rombol le Fotó: Polyák Attila - Origo

Navracsics Tibor azt is megjegyezte, hogy

A miniszter úgy véli, a programokból való kizárásról döntő iroda a tanácsi határozatot annak szövegén túlmutatón értelmezi, majd kifejtette: nézőpontja szerint a végrehajtási határozat nem tiltja a pályázást a két fent említett programba.

– kérte a biztosoktól.

Navracsics említést tett arról is, hogy a nemzetközi hivatkozások száma a modellváltó intézmények esetén 18 százalékkal növekedett 2020-hoz viszonyítva. A felsőoktatásba 2020 óta egyre több diák nyer felvételt, holott az érettségizők száma állandó. A külföldi hallgatók létszáma 2013-hoz képest 65 százalékkal emelkedett, negyvenezer fővel nőtt a számuk, a felsőoktatás magyar állami támogatása pedig 2022-ben és 2023-ban is a 2020. évi működés duplájára emelkedett. Mint írta, ez mind azt bizonyítja, hogy a modellváltás sikeres volt.

Gulyás: Elfogadatatlan és tűrhetetlen

Mint arról korábban beszámoltunk,ha nem vezetnek eredményre az Erasmus-ösztöndíjjal kapcsolatos tárgyalások az Európai Unióval, akkor a kormány kifizeti az ösztöndíjak költségét - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.Gulyás Gergely elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek nevezte azt, ami ebben az ügyben történik, megjegyezve, hosszan lehetne sorolni azokat a nyugat-európai egyetemeket, ahol aktív politikusok ülnek a kuratóriumokban, a fenntartó testületekben.