Kevesebb a fájdalom, gyorsabb a gyógyulás, nincs szövődmény

Dr. Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának főorvosa
Vágólapra másolva!
Magyarországon éppen egy évvel ezelőtt, 2022. január 21-én végezték az első robotsebészeti műtétet az Országos Onkológiai Intézetben a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházzal közösen. Január 29-én a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban is megtörtént az első ilyen műtét, néhány nap múlva pedig már az urológiai osztályon három egymást követő napon hat operáció zajlott robotsebészeti eljárással. Prof. Dr. Tenke Péter urológus, címzetes egyetemi tanár, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Urológiai Tagozatának elnöke, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház osztályvezető főorvosa az Origónak elmondta, hogy azóta 270 műtétet végeztek az osztályon robot segítségével. A robotsebészeti eljárással operált betegek gyorsabban lábra tudtak állni a műtét után, az eddigi operációk után pedig semmiféle komolyabb szövődmény nem jelentkezett. A páciensek rövidebb idő alatt gyógyultak és hamarabb visszamehetettek dolgozni. A robotsebészeti műtéteknél egy orvos el tudja végezni az operációt, míg a hagyományos vagy a laparoszkópos műtéteknél 2-3 orvos szükséges a beavatkozáshoz. A robotsebészet megállíthatatlanul fejlődik, és már a mesterséges intelligencia is jelen van ennél az eljárásnál – mondta Tenke Péter.Az évforduló kapcsán a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban a héten nagyszabású konferenciát rendeznek „Minimál invazív eljárások az urológiában" címmel. Két nap alatt tizennégy műtétet hajtanak végre, ebből hetet robotsebészeti eljárással. Ezeket a műtéteket audió-narrációval, kivetítőn kísérhetik végig a képzés résztvevői. Interjú Tenke Péter professzorral.
Vágólapra másolva!

Mikor jelent meg Magyarországon először a robotsebészeti eljárás?

Éppen egy évvel ezelőtt, 2022. január 21-én végeztük az első robotsebészeti műtétet az Országos Onkológiai Intézetben. Ezt követően január 29-én a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban is megtörtént az első urológiai robotsebészeti műtét, majd február elején hat műtét zajlott három egymást követő napon. Ezeket külföldi, tapasztalt orvosok segítségével végeztük, akik tanácsokat adtak a beavatkozások közben. A hat műtét után már segítség nélkül operáltuk a betegeket.

Néhány hete egy nemzetközi konferencián prezentáltuk az eddigi sikereinket, és az előadás után elhangzott, hogy ilyen dinamikusan Közép-Kelet-Európában egyetlen ország sem fejlődött ezen a téren.

Bízunk abban, hogy ez a dinamizmus fennmarad. Abban reménykedünk, hogy a folyamat megállíthatatlan, és előbb-utóbb minden kórházi osztály rendelkezik majd egy-egy robottal.

Prof. Dr. Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának főorvosa fotó: Talán Csaba

Mit jelent a magyar egészségügynek, hogy megjelent itthon is a robotsebészet?

Óriási fejlődés és költségmegtakarítás, hogy itthon is végzünk robotsebészeti műtéteket. A világon minden ötvenedik másodpercben történik egy robotsebészeti beavatkozás. Magyarországon tavaly óta érhető el ez az eljárás.

A robotsebészet előnyös az egészségügyi ellátásban azért, mert kevesebb munkaerőt vesz igénybe. A betegek szempontjából pedig azért, mert gyorsabban gyógyulnak, nincs szükségük fájdalomcsillapítókra, hamarabb elhagyhatják a kórházat és jóval korábban térhetnek vissza a munkahelyükre.

Ráadásul a robotsebészeti eljárással operáltaknál jelentősen ritkább a szövődmény kialakulása. Összefoglalva: ha a költségeket nézzük, egy-egy robotsebészeti műtét természetesen drágább, mint a hagyományos, ugyanakkor, ha az esetszámok növekednek, tehát egyre több műtétet robottal tudunk végezni, akkor már jóval költséghatékonyabb az eljárás. Kevesebb orvos szükséges a műtéthez, nem igényel fájdalomcsillapítót a beteg, aki ezzel a beavatkozási formával rövidebb időt tölt az intenzív osztályon és a kórházban is.

Ha egy kórház évente 400 robotsebészeti műtétet végez, összességében már költséghatékonyabb, mintha hagyományosan vagy a laparoszkópia segítségével műtenének.

Ezt nemcsak a hazai, hanem amerikai és angliai adatok is alátámasztják. A robotsebészetben megjelent már a mesterséges intelligencia is. A robotokba három dimenzióban CT és MR képeket lehet betáplálni, ezeket az orvos a képernyőn látja, a robot pedig érzékeli, hogy hol tart az orvos a műtétben. Időnként vissza is jelez. A robotkarokkal nem tudja érzékelni az orvos, hogy milyen erővel húzza a szövetet, de a robot fejlesztése során erre is figyeltek – a robot hangjelekkel érzékelteti, hogy milyen erőt fejt ki a kar.

Elképesztő a fejlődés - az orvos a telefonján meg tudja majd nézni, hogy hol tart a műtét, de tanácsot is adhat műtét közben a kollégának.

Egy alkalommal már transzkontinentális műtétet is végeztek robottal - Amerikából irányították a robotot egy európai műtétnél.

Tenke Péter fotó: Talán Csaba

Mennyi idő alatt tanulhatja meg egy tapasztalt orvos a robotkarok mozgatását?

A képzést követően negyven órás szimulációs tréningen vesznek részt az orvosok, ahol megtanulják a robot használatát. Mindent jegyez a gép - például azt is, hogy mennyi felesleges mozgást végzett az orvos.

A robotot két kézzel és két lábbal irányítjuk - akár csak egy orgonaművész, aki szintén koordináltan mozgatja a kezét és a lábát. Lényegében gyakorlat kérdése, hogy ki milyen hamar sajátítja el biztonsággal a robot mozgatását.

A fiatalok talán hamarabb megtanulhatják, hiszen ők már gyerekkorukban is joystick-kal mozgatható játékokkal játszottak, számukra ez nem idegen. Nekik vonzó is lehet ez az új eszköz.

Műtétet végeznek a Da Vinci Xi nevet viselő sebészeti robottal a Pécsi Tudományegyetem Janus Pannonius Klinikai Tömbjében 2022. november 15-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás) Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az emberi csukló mozgásához képest mit tud a robotkar?

Hétszer több mozgást tud végezni a robot, mint az emberi csukló. Ha a laparoszkópos műtétekhez hasonlítjuk, akkor is jóval könnyebb, eredményesebb a robotsebészeti eljárás. A laparoszkópos műtétnél egy merev eszközt mozgat az orvos egyenes irányban a beteg fölött állva, így igénybe véve az orvos nyakát, hátát, gerincét. A robotsebészeti eljárásnál nem kell a beteg mellett állni, az orvos ülve végzi a műtétet.

Jóval kisebb helyekre is beférünk, és 10-15-szörös nagyításban látjuk a műtéti helyet, így a mozgások is finomabbak.

A preparációkat, az idegek leválasztását és a varrásokat is kisebb mozdulatokkal, pontosabban végzi az orvos a robot segítségével. A műtétet hamarabb be is fejezi - csökkentve ezzel az egyéb szervek manipulációját és a beteg fájdalmát. A betegek pedig akár már a műtét másnapján felkelnek az ágyból. Többségében nincs szükség a gyógytornász segítségére, hogy mozogni tudjanak. Két-három nap elteltével pedig el is hagyhatják a kórházat.

Tenke Péter professzor, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának főorvosa fotó: Talán Csaba

Egy hagyományos vagy egy laparoszkópos műtétnél több orvos jelenléte is szükséges. A robotsebészeti eljárásnál hány orvos végzi a beavatkozást?

Természetesen altatóorvosra és műtősökre szükség van ennél az eljárásnál is, de míg egy laparoszkópos műtéthez - mondjuk prosztatarák-műtét esetében - minimálisan három orvosra van szükség, a robotsebészeti eljárásnál egy orvos és egy műtős el tudja végezni a beavatkozást.

Az elmúlt egy év alatt hány műtétet végeztek, és milyen eredményességgel?

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológiai Osztályán eddig 270 robotsebészeti műtétet végeztünk. Ez alatt az idő alatt nagy tapasztalatot szereztünk, az eredményeink pedig nagyon jók. Ez annak köszönhető, hogy intenzív volt a tanulási időszak, és azt követően folyamatosan tudtunk operálni. Nem kellett a robotot több szakma között megosztani. Az orvosok nem egy-két műtétet végeztek havonta, hanem folyamatosan, minden nap operáltak a robottal.

Egyetlen betegnél sem alakult ki jelentős szövődmény, nem volt szükség vértranszfúzióra és nem kellett feltárni a beteget. Amit robottal elkezdtünk, azt robottal is fejeztük be.

Látványos a műtéti idő csökkenése is. Az első ötven műtét még hosszabb ideig tartott, de az azt követő beavatkozásokat egyre rövidebb idő alatt fejezték be az orvosok. Bizonyos esetekben - például vesedaganat-műtétnél - ez rendkívül fontos, ugyanis ma már nem távolítjuk el a vesét, hanem csak a daganatot vágjuk ki. A műtét során azonban a vesét ki kell zárni a keringésből. Ilyenkor az orvosnak legfeljebb húsz perce van, hogy elvégezze a daganat eltávolítását. A robot segítségével a tizenöt percet soha nem léptük át - így a vesét is hamarabb visszaállíthattuk a vérkeringésbe.

Tenke Péter fotó: Talán Csaba

A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházon kívül mely kórházakban van még lehetőség robotsebészeti műtétekre?

Az Országos Onkológiai Intézettel közösen kezdtük a robotsebészeti eljárás alkalmazását. Ott az urológián kívül a nőgyógyászatnál és a hasi sebészetnél is alkalmazzák már az eljárást. Nemsokára a fej- és nyaksebészetnél és a mellkassebészetnél is robot segítségével műtenek majd. Nálunk, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban tavaly február elsején végeztük az első műtétet, és körülbelül ugyanannyi beavatkozáson vagyunk túl, mint az Onkológiai Intézet. Tavaly nyáron kezdte el a Semmelweis Egyetem is a robotsebészeti eljárást, ősszel pedig a Pécsi Orvostudományi Egyetem. Jelenleg tehát négy kórházban érhető el, de bízunk abban, hogy Debrecenben és Szegeden is hamarosan elérhetővé válik.

A héten XIII. alkalommal rendezik meg az urológiában használt minimál invazív eljárásokról szóló konferenciát a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban. Mit láthat a résztvevő?

Élő sebészeti bemutatók lesznek, ahol már a magyarországi robotokat is bevonjuk. Nemcsak a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház műtéteit közvetítjük, hanem az Országos Onkológiai Intézetben zajló operációkat is. Két nap alatt tizennégy műtétet láthatnak a résztvevők, amelyeket három dimenzióban vetítünk ki. Az operációk közben kérdéseket lehet feltenni, utána pedig megbeszéljük a látottakat. A konferencia első napján a világ legjobb sebészei érkeznek, ők mutatják be a műtéteket, a második napon pedig magyar orvosok operálnak. Közép-Európában ez az egyetlen konferencia, amely rövid idő alatt ennyi interaktív műtétet közvetít. Sokkal hatékonyabb így a tanulás, mintha egy vágott videón nézné végig az orvos, hogyan zajlik egy robotsebészeti műtét. A megnyitóra a robotsebészeti cég európai felelős igazgatója is eljön, ugyanis felmérte konferenciánk fontosságát, és támogatja azt.