Csak annyit vettem észre, hogy balról jön egy autó - megrázó vallomás a hétvégén megsérült kislánytól

Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet sajtótájékoztatója a "CsaTTlakozz" elnevezésű országos rendőrségi kampányról, a biztonsági öv fontosságáról, ORFK, 2023.03.21.
Heim Pál Gyermekkórház és az ORFK közös sajtótájékoztatója a Heim Pál kórházban 2023. március 21-én
Vágólapra másolva!
"Felnéztem a kocsiból, és csak annyit vettem észre, hogy balról jön egy autó. Utána nagy csattanást hallottam, nagyon gyorsan történt minden. Átöleltem a testvéremet mellettem, akkor ütöttem be a fejem az ablakba" - ezekkel a megrázó szavakkal kezdte el mesélni a napokban történt autóbalesetét egy kislány. Azt mondja, minden pillanatok alatt történt. Nem csak ő, a testvére is meghsérült. A sérüléseik lehettek volna súlyosabbak is, de mindketten be voltak kötve. A nagyobbik lány szerint az öv nélkül meghaltak volna. Nem mindenki használ azonban övet, ezzel pedig szó szerint a saját vagy gyerekeik életét veszélyeztetik.
Vágólapra másolva!

A rendőrök kedden reggel ajándékokat osztottak a Heim Pál kórház sebészeti osztályán és traumatológiáján a gyerekek között, akik közül többen is autóban ülve sérültek meg. Kaptak a gyerekek többek között játék rendőrautót, motort, láthatósági mellényt és matricát.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az osztályon lévő gyerekek közül két kislány a nagymamájuknál volt vasárnap, este onnan vitte őket haza az anyjuk és a nagybátyjuk.

A férfi másik útvonalon tartott hazafelé, mert a szokásos úton baleset történt és el akarta kerülni. Az egyik kereszteződésben azonban ők karamboloztak.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

– mondta az Origónak az idősebb testvér.

A kisebbik lány lefelé nézett a kocsiban, ő nem látott semmit. Neki az orrán és a homlokán lett horzsolása, a nővérének a lába fáj. Mindketten használták a biztonsági övet, így nem sérültek meg súlyosabban. Az anyjuk és a nagybátyjuk is könnyebben sérült meg a balesetben.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

– mondta még az idősebb lány.

Minden sérülést meg kell akadályozni, ehhez be kell csatolni a biztonsági övet

Dr. Ringwald Zoltán osztályvezető főorvos az Origónak elmondta, hogy 2021-ben a statisztikák szerint 29 gyerek halt meg közlekedési balesetben, ennek körülbelül a 70%-a autóban sérült meg.

„Mi sokszor látjuk, hogy a gyerekek bekötetlenül jönnek hozzánk, szerencsére közülük kevés a súlyos sérült.

Azt gondolom, ha egy egész életen át az arcán lévő heget lehet elkerülni egy biztonsági öv becsatolásával, akkor már boldogak vagyunk"

– mondta a főorvos.

Dr. Ringwald Zoltán osztályvezető főorvos Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az osztályvezető főorvos szerint nem csak a halálos balesetekről van szó, ami tragédia és borzasztó, hanem a komoly neurológiai vagy ortopédiai maradandó sérülésekkel gyógyuló gyerekekről. Ők életben maradnak, de egy agysérült gyereknek nem lesz minőségi élete, mert nem lesz képes önállóan élni.

– hangsúlyozta Dr. Ringwald Zoltán.

Közúti baleset után a leggyakrabban fejsérüléssel vagy végtagtraumával kerülnek kórházba gyerekek. Legjellemzőbb a könnyű sérültek, akiknek neurológiai tüneteik vannak, fejfájás, hányinger és szédülés. Vannak súlyosabbak is, de azok ritkábbak, csak úgy mint a mellkasi és hasi sérültek.

A baleset nem csak fizikailag van hatással, a főorvos szerint a gyerekek jó része súlyosan érintett lelkileg is.

Erről nincsenek statisztikáik, és arról sem tudnak, hogy a gyerekek mit visznek haza ezek után.

„Igyekszünk tájékoztatni erről a szülőket és pszichológus segítségét is kérjük, de ez egy árván maradt terület. Úgy vagyunk vele, hogy a felnőttek fel tudják dolgozni, így a gyerekeknél sem lett szokás pedig tapasztalatok szerint pszichés támogatásra van szükségük" – tette hozzá a főorvos.

Pár másodpercig tart, de életet menthet

Óberling József az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője a Heim Pál Országos elmondta, hogy Magyarországon 1976 óta kötelező a biztonsági öv használata az első üléseken, a hátsókon pedig 1994 óta. Ezzel szemben azok a tapasztalataik a balesetek alapján, hogy még mindig nagyon sokan nem kötik be magukat.

- mondta az alezredes.

Óberling József r. alezredes, az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője Fotó: Szabó Gábor - Origo

A kutatásaik szerint az emberek 88%-a használja a biztonsági övet az első üléseken, hátul ez már csak 57%, a gyerekeknek pedig mindössze a 60%-a utazik biztonságban az autókban.

Tavaly több mint 2000 ember sérült meg úgy balesetben, hogy nem volt bekötve, 134-en pedig meg is haltak.

Idén eddig kétszer tartott ellenőrzést a rendőrség,

a két hét alatt összesen 35 ezer ember bírságoltak meg, mert nem voltak bekötve, 520 esetben pedig a gyerekek nem voltak rögzítve.

A motorosok közül összesen 80 embert bírságoltak meg, mert nem használtak bukósisakot.

Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa Fotó: Szabó Gábor - Origo

Dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgató főorvosa a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ők, a kórházban mindig látják, hogy milyen következményekkel jár az, hogy nem megfelelően használják a biztonsági övet vagy a gyerekülést az autókban. Bevallása szerint szomorú, hogy a mai, modern autókban rosszul használják a szintén modern gyereküléseket.

„Sokszor a hátsó ülésen, bekötetlenül ülnek a gyerekek, nincsenek rögzítve a gyerekülések. Sok olyat is láttam, hogy az első ülésen a gyerek úgy utazik, hogy a légzsák nincs kikapcsolva.

A csecsemőknél halálos sérülést is okozhat a légzsák, ha nincs kikapcsolva"

– mondta a főorvos.

Elmondása szerint a balesetekben meghalt gyerekek többsége 15-19 év közötti fiúk, de emelkedik az iskolás korú gyerekek és a csecsemők száma is. Arra kérte a szülőket, hogy kössék be magukat és a gyerekeiket is, jól rögzítsék a gyerekülést és kapcsolják ki a légzsákot, ha a gyerek az első ülésen utazik.

– mondta dr. Nagy Anikó, majd hozzátette, hogy akik már olyan állapotban, olyan sérülésekkel érkeznek be a kórházba, hogy semmilyen technikával nem tudnak rajta segíteni,

azokat még lehet, hogy a biztonsági öv, vagy a normálisan bekötött gyerekülés meg tudja akadályozni.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató elmondta, hogy a mindennapi életrésze, hogy elveszítünk hozzátartozókat, azt viszont különösen nehéz feldolgozni, ha egy gyerek megbetegszik, vagy súlyos sérülésekkel kórházba kerül. Ezekben az esetekben a családtagoknak minden raményük az orvosokban van.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató Fotó: Szabó Gábor - Origo

Még ennél is nehezebb azt feldolgozni, ha olyan sérüllésekkel kerül kórházba egy gyerek, ami megelőzhető lett volna.

A főigazgató ezért mindenkit arra kért, hogy kössék be magukat és kerüljék el a baleseteket.