Itt vannak a középszintű írásbeli történelemérettségi megoldásai

érettségi, 2023, történelem, Piarista Gimnázium, Budapest, írásbeli, budapesti Piarista Gimnázium
Vágólapra másolva!
Lezajlott a történelemérettségi vizsga írásbeli része. Középszinten 68 131, emelt szinten pedig 7025 diák adott számot a tudásáról. Középszinten három, emelt szinten négy óra állt a vizsgázók rendelkezésére. Mutatjuk a feladatok megoldását.
Vágólapra másolva!

Történelemből ma középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázott

- írta a hirado.hu.

Mindkét szinten maximum 100 pontot érhetnek el a diákok. 50 pontot az esszékkel és 50 pontot a rövid feladatokkal, ez fog kiegészülni később a szóbeli vizsgáért kapható maximum 50 ponttal.

A vizsga első részben 12 komplex, rövidebb feladatot kellett megoldaniuk a vizsgázóknak.

A vizsga második részében pedig négy – két hosszú és két rövidebb esszét – kellett kidolgozniuk.

A 12 feladatból álló első részben

volt szó a kereszténység, a Szovjetunó, az unió, valamint Hunyadi Mátyás, a Rákóczi-szabadságharc és az első ipari forradalom témaköreiről is.

A történelem középszintű írásbeli érettségi vizsga a győri Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia Gimnáziuma és Kollégiumában 2023. május 10-én.

2023 - történelemérettségi, Piarista Gimnázium, Budapest. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Idén a középszinten érettségizők a 100–130 szavas rövid esszében az ókori Róma egy jelentős uralkodójáról vagy a második világháború egy jelentős helyszínéről írhattak, míg a 210–260 szavas hosszú esszé témaköre

a reformkor egy jelentős alakja vagy az 1989-es események voltak.

Ide kattintva olvashatja az Mandiner által megkérdezett szaktanár által javasolt megoldását a 12 komplex, rövidebb feladatnak.

A középszintű történelemérettségi második felében két rövid és két hosszú esszé közül egyet-egyet kellett megoldaniuk a vizsgázóknak.