Pusztító kánikula lesz ma és a következő napokban, újra életbe lépett a vörös kód

hőség, meleg, forróság, kánikula, fülledt, időjárás, Budapest, Vigadó környéke a rakparton, 2023. 07. 12.
Vágólapra másolva!
Elképesztően brutális hőség várható ma, a tegnapihoz képest nagyjából 2-3 fokkal lesz ma melegebb, az ország legnagyobb részén kánikula várható. Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján 2023. július 15-től 2023. július 19-ig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki. A hőségriasztás ideje alatt a MÁV és a Volánbusz is ásványvizet biztosít utasainak. Mutatjuk, hogyan védekezzen a brutális hőség ellen, és mire figyeljen oda egészsége és szerettei biztonsága érdekében!
Vágólapra másolva!

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján 2023. július 15-től 2023. július 19-ig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Belügyminisztérium a hőség miatt elrendelte a "vörös kódot"

- jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az elmúlt rövid időszakban már kétszer kellett országosan elrendelni a "vörös kódot", ami az elmúlt években nem fordult elő

- hangsúlyozta Fülöp Attila.

A strandokon is fokozottan figyelni kell a folyadékpótlásra. Fotó: Polyák Attila - Origo

A "vörös kód" egy speciális eljárásrend, amely szerint minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó embert irányít oda - magyarázta az államtitkár.

- mondta az államtitkár, kérve mindenkit, hogy vigyázzon magára, és emellett, ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor azt jelezze a regionális diszpécserszolgálatnak. Az államtitkár elmondta, hogy

az előző héten kiadott "vörös kód" jelzés alatt a diszpécserszolgálatok összesen három tucat jelzést kaptak, ebből nyolc esetben volt szükség bajba jutott emberek elszállásolására.

Mire figyeljünk oda a hőségben?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben

FOKOZOTTAN ÜGYELJENEK A FOLYADÉKBEVITELRE, EZEN KÍVÜL 11 ÉS 15 ÓRA KÖZÖTT LEHETŐSÉG SZERINT HÚZÓDJANAK ÁRNYÉKBA.

Sokan frissülnek fel a párakapuk révén. Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. A magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot.

MEGFELELŐ KEZELÉS HIÁNYÁBAN AKÁR ÉLETVESZÉLYES ÁLLAPOT IS KIALAKULHAT.

Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek.

A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis biciklitúra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.

Ezeket ne tegyük a nagy melegben!

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, és semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A NAGY MELEGBEN AKÁR 70 CELSIUS-FOK IS LEHET EGY NAPON PARKOLÓ AUTÓBAN, EZÉRT GYERMEKEKET, HÁZIÁLLATOKAT SENKI NE HAGYJON A KOCSIBAN.

Figyelnünk kell a nagy hőségben az egészségünkre. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy a tűzoltók kimenthessék a bajba jutottakat!

A hőségben egyre több és egyre nagyobb tüzek keletkeznek a szabadban. A tűzoltók már több mint négyezer szabadtéri tüzet oltottak el az idén. Nyolc vármegyében tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy

ERDŐKBEN ÉS AZOK KÉTSZÁZ MÉTERES KÖRZETÉBEN TILOS TÜZET GYÚJTANI.

A saját kertjében továbbra is mindenki bográcsozhat, grillezhet, de fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára.

A CIKK A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK! LAPOZZON!