A Fiumei sírkertben online alkalmazással tudja megkeresni szerettei sírját

este esti felvétel FOTÓ FOTÓTECHNIKA mécses NAPSZAK síremlék sírkő TÁRGY TEMETŐ, mindenszentek ünnepe, halottak napja, temető, megemlékezés, mécses, galéria, 2023
Zalaegerszeg, 2023. október 29. Mécsesek Zalaegerszegen, a Göcseji úti köztemetőben mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt, 2023. október 29-én. Mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg november 1-jén. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. MTI/Katona Tibor
Fotó: MTI/Katona Tibor
Vágólapra másolva!
A budapesti temetők közül elsőként a Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhelyről készült kereshető térképes felület, amin bárki elérheti az ott nyugvókkal kapcsolatos információkat.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) olyan térképes adatbázis fejlesztését valósította meg, amely elérhetővé teszi a sírokkal, elhunytakkal, a nemzeti sírkert védettségét élvező temetkezési helyekkel kapcsolatos adatokat. A térkép hasznos tájékozódási felület lehet magánszemélyeknek és kutatóknak egyaránt.

– mondta Móczár Gábor a fejlesztés kapcsán. A Fiumei úti sírkert honlapján elérhető temetőtérképen számok szerint lehet tájékozódni a parcellák között, de lehetőség van parcellák szerinti keresésre és név vagy sírhelyszám szerint is megtalálhatók a nyughelyek és az azokhoz tartozó, jogszerűen publikálható adatok.

A térképen az adott sírok fényképe is elérhető

Szintén feltüntetésre került, ha egy sír a nemzeti sírkert részeként védett, ebben az esetben a név alatti linkre kattintva további információhoz juthat az érdeklődő, hiszen a Nemzeti Örökség Intézetének honlapjára navigál a felület. Ugyanígy megjelenítésre kerül, ha az adott sír műemléki védettséget élvez vagy hősi halott nyugszik a sírban. A keresett sírnak nemcsak a helyét, de a fotóját is bemutatja a felület.

Virágok a Farkasréti temetőben mindenszentek ünnepe és halottak napja előtt, 2023. október 29-én. Forrás: MTI/Kovács Attila

Az adatbázis bővül majd, hiszen a Nöri folyamatosan végzi a sírkert felmérését, és ez alapján egészíti majd ki a térképet.

Amennyiben a felhasználóknak az elhunytak adataival kapcsolatban bármilyen észrevételük lenne, egy bejelentőablak segítségével egy e-mail-cím megadásával azt bárki könnyedén beküldheti. A bejelentéseket a Nemzeti Örökség Intézete minden esetben megvizsgálja majd. A térkép az EnviMAP fejlesztésében készült, és a fiumeiutisirkert.nori.gov.hu oldalon érhető el.

A Nemzeti Örökség Intézete nemcsak ezzel a térképpel, de a Fiumei úti sírkert felfedezését segítő FiumeiGuide nevű applikációval, valamint QR-kódok segítségével elérhető szoborpark fejlesztésével és az országot lefedő nemzeti sírkertet megjelölő okos parcellakövekkel is kiaknázza a XXI. század nyújtotta digitális lehetőségeket.