Menczer Tamás az ukrán csatlakozásról: Ellentétes a magyar érdekkel, Magyarország és Európa érdekével is

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború, ukrán, orosz, 2023.12.12., rom, romok
Men clear rubbles next to destroyed houses following a Russian shelling in Kyiv, on December 11, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. Ukraine downed eight Russian missiles targeting the capital Kyiv on December 11, 2023 and another 18 attack drones over the rest of the country, the air force said. Kyiv has said that Russia has again prepared a campaign to pummel the country's energy infrastructure as freezing temperatures have hit. (Photo by Roman PILIPEY / AFP)
Vágólapra másolva!
Azért, mert ellentétes a magyar érdekkel, ellentétes Magyarország érdekével. És egyébként egész Európa érdekével is ellentétes. Ez a rövid válasz arra, hogy miért nem támogatjuk az uniós tagsági tárgyalások megkezdését Ukrajnával - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Menczer Tamás részletesen kifejtette, mi a gond Ukrajna csatlakozásával.
Vágólapra másolva!

Azért, mert ellentétes a magyar érdekkel, ellentétes Magyarország érdekével. És egyébként egész Európa érdekével is ellentétes. Ez a rövid válasz arra, hogy miért nem támogatjuk az uniós tagsági tárgyalások megkezdését Ukrajnával

- írja közösségi oldalán az államtitkár. Hozzáteszi: ugyanis számos rendkívül súlyos kérdés van az asztalon, amelyekre nincs válasz, vagy ha van, akkor az ijesztő. Ráadásul Brüsszel - és

a magyar baloldal - nyilvánvalóan nemcsak megkezdeni akarja a csatlakozási tárgyalásokat, hanem gyorsan lezárni, és felvenni Ukrajnát az EU-ba; ez a hatalmas sietségből, rohanásból egyértelműen látszik. Ezt nem támogatjuk.

- tette fel a kérdést Menczer.

Ukrajna háborúban álló ország

Ukrajna háborúban álló ország, a háborút nem szabad behozni az Európai Unióba. A háború elhúzódik, nem tudjuk meddig tart.

Nem tudjuk mekkora Ukrajna népessége és területe. Pontosabban a területét tudjuk, de annak egy részén orosz katonák állomásoznak.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Diego Herrera Carcedo

Tönkretenné a mezőgazdaságot és a gazdákat is

Nem tudjuk, hogyan alakulna Ukrajna felvétele után az EU finanszírozása, mi történne a kohéziós és agrárforrásokkal. Illetve, amit tudunk arról, hogy mennyi pénz menne Ukrajnába, az mindenképpen indokolna némi átgondolást.

Látjuk, hogy a silány minőségű ukrán gabona és az ukrán fuvarozók beengedése már most is óriási felfordulást okozott, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és más országok állampolgárainak és vállalkozásainak egészségét és egzisztenciáját veszélyezteti.

Dúl a korrupció, nincs demokrácia

Tehát ebben a stratégiai, történelmi jelentőségű ügyben semmiképpen sem szabad a sorrendet felcserélni, előbb a kérdéseket kell megválaszolni, és utána dönteni a hogyan továbbról, nem fordítva.
És még valami - tette hozzá, majd megfogalmazta az alábbi kérdést.

Lábbal tiporják a nemzeti kisebbségek jogait

Tették ezt úgy, hogy a jogfosztás nyilvánvalóan ellentétes minden európai értékkel és megállapodással. Most ugyan elfogadtak egy törvényt, amelyet elemeznünk kell, de az egyértelmű, hogy

ez a törvény nem állítja vissza a 2015 előtti állapotot.

Másrészt a végrehajtása még el sem kezdődött, egyelőre logikus lenne megvárni, hogy mi lesz belőle. Talán nem érthetetlen az óvatosság Ukrajna esetében, ahol még néhány héttel ezelőtt is olyan levelet küldött ki az oktatási minisztérium, amely szerint a diákok a tanórák közötti szünetekben sem beszélhetnek magyarul. Tehát Ukrajna uniós csatlakozása kapcsán súlyos kérdések vannak az asztalon.

Világos a magyar álláspont

Menczer Tamás leszögezte: a magyar álláspont az, hogy először ezeket kell lezárni.

Emlékeztetett: hasonlóan nyilatkozott Karl Nehammer, Ausztria kancellárja: „Ausztria a jelenlegi feltételek mellett nem egyezik bele a csatlakozási tárgyalásokba Ukrajnával. Ukrajna nem részesülhet kedvezményes elbánásban."

Igaza van a kancellárnak, hiszen a kettős mércéhez mit szólna például Szerbia, Montenegró, Észak-Macedónia vagy Albánia, hiszen őket hosszú-hosszú éveken át váratta és váratja Brüsszel. Mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak - tette hozzá az államtitkár. Hozzáfűzte:

Aztán az élet igazolta, hogy a magyar álláspont volt a helyes. Ezért talán nem nagy kérés Brüsszel és a magyar baloldal felé, hogy az Ukrajna uniós tagságát sürgető álláspontjukat vizsgálják felül.