Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ha Gyurcsányékon múlna, hazánk egyetlen fillér uniós pénzt sem kapna

Niedermüller Péter; GYURCSÁNY Ferenc; Molnár Csaba; Dobrev Klára alelnök kampányrendezvény kampányzáró rendezvény Közéleti személyiség foglalkozása politikus politikus felesége politikus támogatók körében SZEMÉLY szimpatizáns támogató ügyvezető alelnök
Budapest, 2018. április 6. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és felesége, Dobrev Klára, valamint Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és Niedermüller Péter alelnök (b-j) a párt Gyere bátran, Magyarország! címmel tartott kampányrendezvényén a XIII. kerületi Szent István parkban 2018. április 6-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Azzal, hogy a baloldal európai parlamenti képviselői a jogállamiság kérdésével és hasonló mondvacsinált indokokkal lobbiznak a hazánknak járó uniós források felfüggesztéséért, valójában egyebek mellett a pedagógusok béremelését késleltetik. Sorozatunk első részében Gyurcsány feleségének, a pártjuk EP-képviselőjének azon kijelentéseit szedtük össze, amelyek bemutatják, hogy a tevékenységével miként járult hozzá az uniós források felfüggesztéséhez. Ebben a cikkben a Gyurcsány-párt többi brüsszeli delegáltjának az aknamunkáját nézzük meg.
Vágólapra másolva!

Bár az uniós támogatásokból a kormány épp a jelentős költségvetési tételt jelentő pedagógus-béremelést fedezné, a baloldal európai parlamenti képviselői az országnak járó források felfüggesztéséért harcolnak, és azért, hogy a pénzeket különböző „civileknek" adja Brüsszel.

A Gyurcsány-párt jelentős szerepet játszik ebben az évek óta tartó aknamunkában, amelynek Rónai Sándor az egyik élharcosa.

Rónai Sándor mindent elkövet annak érdekében, hogy ne jöjjenek uniós pénzek Magyarországra Forrás: Origo

A Gyurcsány-párti EP-képviselő a Pegasus-vizsgálóbizottság alelnökeként nyilatkozva a minap is amellett kampányolt, hogy ne érkezzenek meg Magyarországra az uniós források. – (...) Orbán Viktornak esélye sincs arra, hogy ezeket a pénzeket hazahozza záros határidőn belül. (...) Például a Pegazus-ügy is egy olyan, ami sajnos ettől eltávolította Magyarországot, mert nem jogállam, és azt mondják, amíg léteznek ezek a jogállamisági problémák, addig nem adják oda ezeket a pénzeket – mondta Rónai.

A Gyurcsány-párt "árnyék-külügyminiszterének" is hívott Rónai Sándor egyenesen büszkélkedett azzal, hogy az autópálya-koncessziók ügyében az ő kezdeményezésére indult eljárás hazánk ellen, amitől pedig saját bevallása szerint is a források visszatartását várja.

– mondta Rónai tavaly augusztusban.

Nem sokkal később, 2022 szeptemberében, amikor az EP elfogadta a Sargentini-jelentés frissített változatát, a Delbos-Corfield-jelentést, ismét bebizonyosodott, hogy a Gyurcsány-párt politikai fegyverként használja a jogállamiság kérdését. Ugyanis utóbbi állítólagos hiányosságaira hivatkozva követelte Rónai, hogy a kormány egyáltalán ne kapjon uniós forrásokat, és azokat teljes egészében az önkormányzatoknak és a „civil szervezeteknek" folyósítsák. Akkor így ünnepelte a magyarellenes jelentés elfogadását: "Egyértelmű a feladatunk, meg kell védenünk az uniós pénzeket, hogy azokat a civilek és önkormányzatok kaphassák meg".

Rónai elismerte, hogy a Gyurcsány-párt EP-képviselői azon dolgoznak, hogy az uniós pénzek ne érkezzenek meg hazánkba. Bár az egyik "árnyék-kormányinfón" feltett újságírói kérdésre Molnár Csaba először tagadta, hogy pártja annak megakadályozásán dolgozna, hogy Magyarországra ne érkezzenek meg az uniós források, később lényegileg mégis elismerte, hogy ezt teszik.

A Gyurcsány-párti Molnár Csaba beismerte, hogy megpróbálják megakadályozni a Magyarországnak járó pénzek kifizetését Forrás: MTI/Mónus Márton

Ezt a Gyurcsány-párti EP-képviselő annak hajtogatásával próbálta alátámasztani, hogy a kormány szerinte „ellopja" a támogatásokat. – Azon dolgoznak a DK EP-képviselői, hogy ezek a pénzek azok ne érkezhessenek meg a fideszes oligarchákhoz, Orbán Viktor baráti, üzleti és rokoni köreihez. A célunk egyértelmű: addig ne jöjjön pénz, amíg az nem a magyar emberekhez, a magyar önkormányzatokhoz és a magyar kis- és középvállalkozásokhoz jut. Márpedig most nem oda jut – állította (pontosítsunk: hazudta) Molnár Csaba, aki „hazafias" kötelességének nevezte annak megakadályozását, hogy az uniós források „négy-öt ember zsebében tűnjenek el".

A hazánk érdekei elleni lobbizásból nem maradt ki Ara-Kovács Attila sem.

A negyedik Gyurcsány-párti EP-képviselő egy év eleji nyilatkozatában úgy fogalmazott: „lehetetlen", hogy pártja képviselői megszavazzák az országnak járó uniós támogatások folyósítását. Mindeközben pedig állatokhoz hasonlította a kormánypárti politikusokat: „Ez olyan, mint a budapesti állatkertben megkérni az oroszlánt, hogy ugyan már répát egyen és ne nyulat, amit odaadnak neki, vagy csirkét. Nem lehet egy alapvetően a demokráciát felfogni képtelen emberről és rendszerről azt gondolni, hogy ez megjavul, az bűnös naivitás, és nyilvánvalóan minket fegyverez le leginkább". (folytatjuk)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez